‘Ποτέ Λεπέν’ λέει ο γαλλικός Τύπος
Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν πρωταγωνιστούν στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου την επομένη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. «Ποτέ» Λεπέν γράφει η "L'Humanité"
- 24 Απριλίου 2017 10:33
Την τιμητική τους στα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων έχουν όπως είναι επόμενο ο 39χρονος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, μετά τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Άλλες πιο ουδέτερες και άλλες παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ του υποψηφίου που στηρίζουν, οι γαλλικές εφημερίδες εστιάζουν στην επόμενη ημέρα, στα εκλογικά μηνύματα καθώς και στα σενάρια για τον β’ γύρο που θα κηρύξει τον νικητή για το ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η παραδοσιακή εφημερίδα της Αριστεράς « L’Humanité» στηρίζει τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο, στέλνοντας σαφές μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά Λεπέν. Μία φωτογραφία της επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου», με σκυμμένο το κεφάλι, και μία λέξη-τίλος: «Ποτέ».
Η Liberation επέλεξε για το πρωτοσέλιδό της μία φωτογραφία του Μακρόν από τους πανηγυρισμούς μετά την επικράτησή του στον πρώτο γύρο, με τίτλο: «Προεδρία, σε μία βόλτα».
Η « Les Echos» με τον κεντρώο υποψήφιο και εκείνη στο πρωτοσέλιδό της γράφει: «Ο Μακρόν μπροστά από τη Λεπέν.
Ίση απόσταση κρατάει η « La Croix», που αφιερώνει χώρο και στους δύο διεκδικητές της προεδρίας, κάνοντας λόγο για μία «νέα συμφωνία».
Και η « L’ Opinion» υπέρ Μακρόν γράφοντας: «Μακρόν, η επιλογή για το Ελιζέ».
Αντιδράσεις του ξένου Τύπου
Ο ξένος Τύπος χαιρέτισε σήμερα τη νίκη του Εμανουνέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με κάποιες εφημερίδες όμως να εκτιμούν ότι το γεγονός ότι και η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου αποτελεί «απειλή».
Βρετανία
Ο Guardian εκτιμά ότι ο Μακρόν αποτελεί «την καλύτερη ελπίδα για μια μεγάλη χώρα που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα», όμως προειδοποιεί ότι «η απειλή που αποτελεί η άκρα δεξιά δεν έχει ξεπεραστεί».
Οι Financial Times βλέπουν ήδη τη «στέψη» του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Η οικονομική εφημερίδα προειδοποιεί πάντως ότι ο 39χρονος κεντρώος θα αναγκαστεί «να διαπραγματευτεί σκληρά» για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αν εκλεγεί.
Από την πλευρά της η συντηρητική Daily Mail έχει τίτλο «Η νέα γαλλική επανάσταση», εξηγώντας ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει τώρα το δικό της δημοψήφισμα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ενώ οι Times κάνουν λόγο για «την ταπείνωση της γαλλικής ελίτ από τους περιθωριακούς (που βρίσκονται) στον δρόμο προς τη νίκη» με μια φωτογραφία της Μαρίν Λεπέν χαμογελαστή.
Γερμανία
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung εμφανίζεται επιφυλακτική και έχει στην πρώτη της σελίδα τον τίτλο: «Η Γαλλία διχασμένη»: «Περισσότερο από το 40% των Γάλλων ψήφισε για υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Η νίκη του Μακρόν είναι οριακή ενώ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές (του 2007 και του 2012) δεν θα είχε περάσει στον δεύτερο γύρο».
Για το περιοδικό Der Spiegel η νίκη του κεντρώου υποψήφιου αποτελεί «ένα ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό κατεστημένο». Το γεγονός ότι κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο αποτελεί πλήγμα, σύμφωνα με το περιοδικό, τουλάχιστον προσωρινά για «τους παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, του συντηρητικούς γκωλικούς Ρεπουμπλικάνους, όπως και για τους σοσιαλιστές του (απερχόμενου Γάλλου προέδρου) Φρανσουά Ολάντ».
Βέλγιο
Σε άρθρο γνώμης που ανήρτησε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Le Soir εκτιμά ότι οι Γάλλοι «έκαναν την ηχηρή επανάστασή τους απέναντι στον Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και τους πολιτικούς τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς, φέροντας αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες εκτός συστήματος».
Ελβετία
Η εφημερίδα Le Temps ελπίζει ότι η νίκη Μακρόν «αυτού του νεαρού προέδρου ο οποίος δεν είναι ακόμη 40 ετών, θα μπορέσει να δώσει νέα σύνορα στη Γαλλία και να βελτιώσει την τύχη των Γάλλων».
Πολωνία
Η Gazeta Wyborcza χαιρετίζει τη νίκη του Μακρόν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να επιβιώσει από το διαζύγιο που μόλις ξεκίνησε με τη Βρετανία. Όμως το Frexit, η αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, θα αποτελούσε την ταφόπλακα του ευρωπαϊκού σχεδίου».
ΗΠΑ
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι Γάλλοι «επαναπροσδιόρισαν την πολιτική γεωγραφία της χώρας, βάζοντας την ΕΕ στο επίκεντρο της νέας πολιτικής αντιπαράθεσης». Από την μία πλευρά βρίσκεται «ο Μακρόν, ένας πρώην τραπεζίτης που θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Από την άλλη η Λεπέν, ορκισμένος εχθρός της ΕΕ και του ενιαίου νομίσματος».
Για τους New York Times ο δεύτερος γύρος θα είναι μια μονομαχία μεταξύ ενός «αρχάριου στην πολιτική» και «του δαυλού της ακροδεξιάς». Αυτή η αντιπαράθεση «θέτει τη Γαλλία σε έναν αβέβαιο δρόμο σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία αυτές οι εκλογές μπορούν παράλληλα να κρίνουν το μέλλον της ΕΕ».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)