Πού αλλού μπορεί να ταξιδέψει ανενόχλητος ο Νετανιάχου μετά την Ουγγαρία και τις ΗΠΑ
Διαβάζεται σε 5'
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πήγε στην Ουγγαρία και από εκεί στις ΗΠΑ, μολονότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
- 07 Απριλίου 2025 17:15
H Oυγγαρία περιγράφεται από το Foreign Policy ως «flourishing dictatorship» (ανθηρή δικτατορία).
Το Institute for Human Sciences (IWM) έχει εξηγήσει πως επρόκειτο για success story στην μετά κομμουνιστική εποχή, όταν έκανε τη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία.
Επί των ημερών του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κάνει την αντίθετη διαδρομή, με το Ευρωκοινοβούλιο να έχει ενημερώσει από το Σεπτέμβριο του 2022 πως το καθεστώς της χώρας «δεν μπορεί πια να θεωρείται ολική δημοκρατία».
Την Πέμπτη 3 Απριλίου έκανε ένα ακόμα βήμα πιο μακριά από τη δημοκρατία, ανακοινώνοντας πως στο εξής δεν θα είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ανήκε στα ιδρυτικά μέλη.
Η έξοδος θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2026.
Παρ’ όλα αυτά, για τον Όρμπαν όλα είχαν τελειώσει από τον περασμένο Νοέμβριο όταν είπε πως «για εμένα δεν έχει καμία αξία για τη χώρα μου το διεθνές ένταλμα» για τη σύλληψη του Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Για να γίνει ακόμα πιο σαφής -επί της αδιαφορίας του- κάλεσε στην Ουγγαρία τον κατηγορούμενο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς.
Η πρώτη ανάγνωση είναι πως ο Όρμπαν ενδιαφέρεται περισσότερο για συμμαχίες, από ό,τι για το νόμο.
Η δεύτερη είναι ότι ο Νετανιάχου απέκτησε έναν ακόμα προορισμό, όπου μπορεί να ταξιδεύει ανενόχλητος, μετά τις ΗΠΑ (έκανε ένα μεγαλύτερο ταξίδι από την Ουγγαρία προς την άλλη ακτή του Ατλαντικού -κατά 248 μίλια-, για να διασφαλίσει πως δεν θα συλληφθεί) , την Ινδία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τις Φιλιππίνες, το Σουδάν, το Μπουρουντί, τη Βόρεια Κορέα, το Κατάρ, τη Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία, τη Μιαμνάρ και το Πακιστάν. Αυτές οι χώρες ξεχωρίζουν από τη λίστα των 41 που δεν έχουν υπογράψει ή επικυρώσει το Καταστατικό του ΔΠΔ και των 29 που έχουν υπογράψει, αλλά δεν έχουν επικυρώσει.
Μόνο σε Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ινδονησία και Πακιστάν ζει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Άρα είναι υπό συζήτηση η «διεθνής εμβέλεια» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η τρίτη ανάγνωση της εξόδου της Ουγγαρίας, είναι πως γίνεται προορισμός και για τους άλλους 30+ ανθρώπους, τα ονόματα των οποίων υπάρχουν σε εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ.
OI MOST WANTED -ΑΠΟ ΤΟ ΔΠΔ- ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
O Ροντρίγκο Ντουτέρτε σκότωνε επί 30 χρόνια όποιον ήθελε, με το ΔΠΔ να εκδίδει ένταλμα σύλληψης τον περασμένο Μάρτιο, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επειδή δεν πίστευε πως ήταν ατρόμητος, επέστρεψε στη Μανίλα (από το Χονγκ Κονγκ) την ημέρα που είχε προγραμματίσει, μολονότι ήξερε πως καταζητείται. Και έπαθε αμόκ όταν συνελήφθη.
Έτσι, βγήκε από τη λίστα με τους most wanted του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στην οποία υπάρχουν πολλοί πρώην πρόεδροι αφρικανικών εθνών, πολέμαρχοι και ηγέτες πολιτοφυλακών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβύη ή το Μάλι.
Από τις 17/3 του 2023 σε περίοπτη θέση βρίσκεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου και ο Πούτιν που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που συνδέονται με απαγωγές παιδιών στην Ουκρανία δεν κινδυνεύει επί των εδαφών του.
Τώρα μπορεί να πάει και στην Ουγγαρία, κάτι που ισχύει και για τον Τζόζεφ Κόνι των 36 κατηγοριών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τα οποία φέρεται να έκανε -ως αρχηγός του Στρατού της Αντίστασης του Κυρίου- από την 1η Ιουλίου του 2002 έως τις 31/12 του 2005, στη βόρεια Ουγκάντα.
Ουδείς ξέρει αν ζει ή αν πέθανε, από το 2017. Το Νοέμβριο του 2023 το Προδικαστικό Τμήμα ΙΙ του ΔΠΔ εξέδωσε προκαταρκτική απόφαση σχετικά με το αίτημα του Εισαγγελέα να διεξαχθεί ακρόαση επιβεβαίωσης των κατηγοριών εν απουσία του. Η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε πολλές φορές, έως ότου προγραμματιστεί να αρχίσει στις 9 του προσεχούς Σεπτεμβρίου, πάντα απουσία του υπόπτου.
Μια άλλη σημείωση στη λίστα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, είναι αυτή του Ομάρ αλ-Μπασίρ, προέδρου του Σουδάν από τον Οκτώβριο του 1993 έως το 2019, όταν καθαιρέθηκε.
Υπάρχουν πέντε κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (δολοφονία, εξόντωση, βίαιη μεταφορά, βασανιστήρια και βιασμός), δυο κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου (σκόπιμη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον αμάχου πληθυσμού αυτού καθαυτού ή εναντίον μεμονωμένων αμάχων που δεν συμμετέχουν σε εχθροπραξίες και λεηλασία) και τρεις γενοκτονίες, για την περίοδο από το 2003 έως 2008. Δεν είναι βέβαιο αν είναι ζωντανός.