ΠΟΥ: Αντιδράσεις για τη στήριξή του στην Παραδοσιακή Ιατρική – “Προωθεί την ψευδοεπιστήμη”

ΠΟΥ: Αντιδράσεις για τη στήριξή του στην Παραδοσιακή Ιατρική – “Προωθεί την ψευδοεπιστήμη”
AP Photo/Ajit Solanki

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να ενσωματώσουν την παραδοσιακή ιατρική στα συστήματα υγείας τους, εισπράττοντας οργισμένες αντιδράσεις ακόμη και από ειδικούς.

Την Παγκόσμια Σύνοδο Παραδοσιακής Ιατρικής στο Γκουτζαράτ της Ινδίας συνδιοργανώνει αυτό το διήμερο (17-18 Αυγούστου) μαζί με τη χώρα που τη φιλοξενεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τις χώρες να ενσωματώσουν την παραδοσιακή και συμπληρωματική ιατρική στα εθνικά τους συστήματα υγείας.

Η υποστήριξη αυτή βέβαια έγινε δεκτή με ποικίλες αντιδράσεις, στην πλειονότητά τους αρνητικές κατά του οργάνου του ΟΗΕ, με την κατηγορία ότι προωθεί πρακτικές που ορισμένοι θεωρούν ότι αποτελούν “ψευδοεπιστήμη“.

“Η Παραδοσιακή Ιατρική μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό και καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της παγκόσμιας κάλυψης υγείας”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη Σύνοδο, για να προσθέσει πως η παραδοσιακή ιατρική “δεν ανήκει στο παρελθόν”, καθώς τόνισε ότι “υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για αυτήν και είναι σημαντική για την πρόληψη και τη θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών”.

“Προτρέπουμε όλες τις χώρες να δεσμευτούν να εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης της παραδοσιακής και συμπληρωματικής ιατρικής στα εθνικά τους συστήματα υγείας”, κατέληξε.

Η σύνοδος διεξήχθη με τη συμμετοχή των υπουργών υγείας των χωρών της G20, με την Ισπανία -η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου- να λέει ότι θα “ανταλλάξει εμπειρίες και θα συζητήσει τη συμβολή της παραδοσιακής ιατρικής στην υγεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη”.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάντως διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις και μάλιστα με τη μορφή γκάλοπ σε σχετική ανάρτηση που ρωτούσε τους αναγνώστες ποια παραδοσιακά φάρμακα είχαν χρησιμοποιήσει, συμπεριλαμβάνοντας μια λίστα που περιείχε την ομοιοπαθητική και τη φυσιοπαθητική. Σε αυτή την ανάρτηση, την οποία είδαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αρκετοί επέκριναν τον οργανισμό για “προώθηση της ψευδοεπιστήμης”, σχολιάζοντας την ομοιοπαθητική.

Μεταξύ αυτών και ο Ντέιβιντ Γκόρκι, ένας χειρουργός ογκολόγος, που έκανε λόγο για “κραιπάλη που εφευρέθηκε από έναν Γερμανό πριν από 225 χρόνια”. Απαντώντας στην ανάρτηση, ο ΠΟΥ είπε ότι “αυτό το μήνυμα θα μπορούσε να είχε διατυπωθεί καλύτερα”, συμπληρώνοντας πως “η δουλειά μας στοχεύει να φέρει στοιχεία και επιστημονική επικύρωση γύρω από την παραδοσιακή ιατρική, έτσι ώστε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν συμπληρωματική και παραδοσιακή ιατρική να κατανοήσουν εάν είναι ασφαλής και αποτελεσματική και προστατεύονται καλύτερα. Όταν επικυρωθεί επιστημονικά, η παραδοσιακή ιατρική έχει τη δυνατότητα να γεφυρώσει τα κενά πρόσβασης για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα