ΠΟΥ: Απαραίτητη η ενισχυτική δόση για τους ευάλωτους και όσους έχουν λάβει αδρανοποιημένο εμβόλιο

ΠΟΥ: Απαραίτητη η ενισχυτική δόση για τους ευάλωτους και όσους έχουν λάβει αδρανοποιημένο εμβόλιο
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού Eurokinissi

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτιρίζει ως "μείζον πρόβλημα" τη δωρεά εμβολίων με σύντομη διάρκεια ζωής στις φτωχές χώρες.

Η συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα εμβόλια συνιστά οι ανοσοκατεσταλμένοι ή αυτοί στους οποίους έχει χορηγηθεί αδρανοποιημένο εμβόλιο να λάβουν ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής.

Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, έχοντας στο επίκεντρο των εκστρατειών τους τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, αλλά οι ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή Όμικρον έχουν ωθήσει κάποιες να επεκτείνουν τη χρήση των αναμνηστικών δόσεων σε ευρύτερο μερίδιο του πληθυσμού τους.

Με τα ποσοστά εμβολιασμού να είναι ανησυχητικά χαμηλά σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τους τελευταίους μήνες ότι η χορήγηση των πρώτων δόσεων –και όχι των αναμνηστικών– θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα.

Η σημερινή σύσταση έγινε έπειτα από τη σύνοδο της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (SAGE) για την ανοσοποίηση την Τρίτη που είχε στόχο να αξιολογηθεί η ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Η αποτίμηση αυτή ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις οδηγίες που είχαν δοθεί τον Οκτώβριο.

Στην σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της SAGE Αλεχάντρο Κραβιότο σημείωσε ότι τα εμβόλια παρέχουν ένα ισχυρό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης για τουλάχιστον έξι μήνες, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία ελαττώνεται κατά της σοβαρής νόσησης στους ηλικιωμένος και σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα.

“Προς το παρόν συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη για ισότητα στη διανομή (των εμβολίων) και την χρήση μιας τρίτης δόσης μόνον σε αυτούς” με προβλήματα υγείας ή ανθρώπους που έχουν λάβει αδρανοποιημένο εμβόλιο, υπογράμμισε.

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 προστατεύουν “πολύ καλά” για έξι μήνες μετά την χορήγηση της τελευταίας δόσης με κάποια “ελάσσονος σημασίας, μέτρια μείωση” στην προστασία, συμπλήρωσε η Κέιτ Ο’Μπράιεν, η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΠΟΥ που είναι αρμόδια για την ανοσοποίηση.

Μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική, αλλά τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές της εταιρείας που έγιναν με τη χρήση δύο δόσεων δείχνουν σαφώς το όφελος του περαιτέρω εμβολιασμού, πρόσθεσε παράλληλα ο Κραβιότο.

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια που λαμβάνουν τον SARS-CoV-2 και τον αδρανοποιούν ή τον σκοτώνουν χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες, θερμότητα ή ακτινοβολία, παρασκευάζονται από τις κινεζικές εταιρείες Sinovac Biotech και Sinopharm, όπως και την Bharat Biotech της Ινδίας.

Αυτά είχαν λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση από τον ΠΟΥ.

Η δωρεά από τις πλούσιες χώρες δόσεων εμβολίων με σύντομη διάρκεια ζωής στο παγκόσμιο πρόγραμμα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX συνιστά “μείζον πρόβλημα”, υπογράμμισε παράλληλα η Κέιτ Ο’Μπράιεν.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ για τα εμβόλια έκανε τα σχόλια αυτά την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες ότι πολλές αφρικανικές χώρες έρχονται αντιμέτωπες με το γεγονός ότι δεν προλαβαίνουν να χορηγήσουν τα εμβόλια προτού αυτά λήξουν.

Το Reuters μετέδωσε την Τρίτη ότι έως και 1 εκατομμύριο εμβόλια υπολογίζεται ότι έληξαν στη Νιγηρία τον περασμένο μήνα χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί, σε μια από τις μεγαλύτερες απώλειες που καταγράφονται μεμονωμένα σε μια χώρα, γεγονός το οποίο δείχνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν αφρικανικά έθνη να καταφέρουν να φτάσουν τα εμβόλια στα χέρια των πολιτών τους.

Η Κέιτ Ο’Μπράιεν επισήμανε επίσης ότι οι πλούσιες χώρες μπορεί να ξαναρχίσουν να συσσωρεύουν εμβόλια, απειλώντας τις παγκόσμιες προμήθειες, καθώς θα επιζητούν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους για να αναχαιτίσουν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα