Πούτιν: Aδύνατο να υποστεί στρατηγική ήττα η Ρωσία

Διαβάζεται σε 2'
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν AP Photo

Σε ρόλο διαμεσολαβητή για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Πούτιν, την ώρα που υπεραμύνεται για τη στρατηγική δύναμη της Ρωσίας, στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Την πρόθεσή του να μεσολαβήσει μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

«Είμαστε σε επαφή με το Ισραήλ, είμαστε σε επαφή Ιράν κι αν το επιθυμούν μπορούμε να παρέμβουμε με στόχο μια συμβιβαστική λύση κάποια στιγμή», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δεν σημαίνει και ότι θα συλληφθεί εάν μεταβεί στη Βραζιλία για τη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο.

Ρωσία και η Βραζιλία έχουν «πολύ θερμές, καλές σχέσεις, επομένως, αρκεί να γράψουμε μια διακυβερνητική συμφωνία και κανείς δεν έρχεται σε δύσκολη θέση», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο σύλληψής του. Ωστόσο ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβεί στη Βραζιλία «επειδή η άφιξή του θα «κατέστρεφε» τη διάσκεψη BRICS.

Ο Πούτιν πήγε στη Μογγολία τον Σεπτέμβριο χωρίς κανένα πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι η χώρα ήταν μέλος του ΔΠΔ.

Ωστόσο, «παρέλειψε» μια συνάντηση της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στη Νότια Αφρική.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου μίλησε σε δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου κορυφής των χωρών που ανήκουν στην ομάδα BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ρωσική πόλη Καζάν.

Επανέλαβε ότι η ομάδα των BRICS – η οποία έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – είναι ισχυρό αντίβαρο στη Δύση στην παγκόσμια πολιτική και το εμπόριο, ενώ επιτέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας τις ότι «πυροδοτούν εντάσεις στην Ασία οι οποίες απειλούν τόσο την Ρωσία όσο και την Κίνα, με την οποία οι σχέσεις ολοένα και ενισχύονται»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα