Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για πυραυλική μονομαχία με τη Δύση – Τι είπε για τα πυρηνικά

Διαβάζεται σε 6'
Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για πυραυλική μονομαχία με τη Δύση – Τι είπε για τα πυρηνικά
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Η Ρωσία είναι έτοιμη για πυραυλική μονομαχία με τις ΗΠΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία.

Την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αναφέρθηκε, κατόπιν σχετικών ερωτήσεων που δέχθηκε, στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, τα πυρηνικά όπλα, τις “εξωτερικές απειλές”, τον πύραυλο Oreshnik και τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος για πυραυλική μονομαχία με τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκείνον που το Κρεμλίνο επιμένει να ονομάζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, ο Πούτιν ερωτήθηκε αν «η νίκη είναι πιο κοντά». Τότε, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από δύο άτομα να ξεδιπλώσουν ένα πανό πίσω του, το οποίο, όπως είπε, του δόθηκε από μια ρωσική ταξιαρχία πεζοναυτών και είναι υπογεγραμμένο από στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Ο ίδιος ανέφερε σχετικά πως η κατάσταση «αλλάζει δραστικά» και ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «ανακτούν εδάφη» κατά τετραγωνικό χιλιόμετρο κάθε ημέρα. «Ο πόλεμος είναι περίπλοκος… αλλά πλησιάζουμε στην επίλυση των κύριων στόχων της ειδικής επιχείρησης», δηλώνει, σύμφωνα με το BBC.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την ταξιαρχία που αναφέρεται στο πανό, η οποία μάχεται στην περιοχή του Κουρσκ, τους αποκάλεσε «ήρωες» και τους ευχήθηκε να νικήσουν.

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

“Ας κάνουμε ένα πείραμα ή μία μονομαχία”

Σε ερώτηση σχετικά με το Oreshnik, τον νέο ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Ουκρανίας τον Νοέμβριο, ο Πούτιν επιμένει ότι η δυτική τεχνολογία «δεν έχει καμία πιθανότητα» να τον αναχαιτίσει.

«Ας κάνουμε ένα πείραμα ή μία μονομαχία», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «επιλέξτε έναν στόχο στο Κίεβο, φέρτε τα δυτικά συστήματα αεράμυνας εκεί και δείτε αν είναι ικανά να τον αναχαιτίσουν». «Θα είναι ενδιαφέρον για εμάς», είπε.

Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν απειλούμαστε από άλλες χώρες

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου ενέκρινε τον περασμένο μήνα αλλαγές που ορίζουν νέες προϋποθέσεις υπό τις οποίες η χώρα θα εξετάσει τη χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου. Το τροποποιημένο δόγμα αναφέρει πλέον ότι μια επίθεση από μη πυρηνικό κράτος, εάν υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, θα θεωρείται ως κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ερωτήθηκε εάν «το μήνυμα έχει ληφθεί από τη Δύση» και απάντησε «Δεν ξέρω, πρέπει να τους ρωτήσετε». Οι αλλαγές στη δόγμα, εξήγησε, αναφέρουν ότι «μιλάμε για τις αναδυόμενες στρατιωτικές απειλές… όπως η εμφάνιση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας».

Ο ίδιος σημείωσε ότι εάν άλλες χώρες δημιουργήσουν κάποιου είδος απειλή για τη Ρωσία, η Ρωσία πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον τους.

Θα ανακτήσει η Ρωσία το Κουρσκ;

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβή ημερομηνία για το πότε η Ρωσία θα ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής του Κουρσκ μετά την ουκρανική επίθεση νωρίτερα φέτος.

Του υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις, όπως: πότε θα «απελευθερωθεί» η περιοχή, πότε θα μπορούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν θα αποκατασταθούν οι υποδομές και αν οι πολίτες θα συμπεριληφθούν στη λίστα για βοήθεια ώστε να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους που καταστράφηκαν από τις συγκρούσεις.

«Δεν έχει καμία στρατιωτική λογική για την Ουκρανία να εισέλθει στην περιοχή του Κουρσκ», λέει, προσθέτοντας ότι «σίγουρα θα τους ξεφορτωθούμε», επισημαίνοντας ότι αν δεσμευτεί δημόσια για μια ημερομηνία, τα στρατεύματα θα «προσπαθούσαν να ανταποκριθούν σε αυτό χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη ζωή τους».

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι μόλις συμβεί αυτό, θα «εκτιμήσουν την αποτροπή» και όλα θα αποκατασταθούν – «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι οδικές υποδομές θα ξαναχτιστούν, προσθέτει, και δηλώνει ότι όλοι όσοι έχασαν το σπίτι τους θα αποζημιωθούν.

 

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Η Ρωσία είναι έτοιμη να “συμβιβαστεί”, με τους όρους της

Ερωτηθείς για πιθανό συμβιβασμό σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως “η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού” και πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ωστόσο πως το Κίεβο είναι εκείνο που αρνείται τις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, και έριξε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά ότι “επηρεάστηκε” τότε από τον Μπόρις Τζόνσον. Είπε ακόμη πως “δεν νομίζω πως όσα κάνει το Κίεβο πλέον, έχουν κάποιο νόημα”.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το 2022 η Μόσχα είχε ζητήσει από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς, να μειώσει τον στρατό της και να τερματίσει το σχέδιό της να εισέλθει στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα απαιτεί λίγο-πολύ τα παραπάνω και τώρα, από την ουκρανική πλευρά.

Σταθερή βλέπει ο Πούτιν την ρωσική οικονομία παρά τις “εξωτερικές απειλές”

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ρωσική οικονομία είναι “σταθερή” παρά τις “εξωτερικές απειλές” ενώ η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις βαριές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τους δυτικούς από το 2022 σε αντίποινα για την επίθεσή της στην Ουκρανία. “Η κατάσταση της οικονομίας στο σύνολό της στη Ρωσία είναι σταθερή, παρά τις εξωτερικές απειλές και τις προσπάθειες επηρεασμού”, σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο υψηλός πληθωρισμός στη Ρωσία συνιστά “ανησυχητική ένδειξη”, θέλοντας όμως να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας. “Ο πληθωρισμός είναι μια ανησυχητική ένδειξη”, παραδέχθηκε από τα πρώτα λεπτά της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης Τύπου του, προτού υπογραμμίσει ότι οι μισθοί “αυξήθηκαν” και ότι η κατάσταση είναι συνολικά “σταθερή”.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 9% στο τέλος του έτους, έπειτα από σχεδόν 7,5% το 2023 και 12% το 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα