Πούτιν: Η πρώτη αναφορά στον Ναβάλνι μετά τον θάνατό του

Διαβάζεται σε 2'
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν AP Photo Alexander Zemlianichenko

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε δημοσίως στον Αλεξέι Ναβάλνι -τον μεγαλύτερο επικριτή του- μετά τον θάνατό του. Η αποκάλυψη περί ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ.

Συντριπτική νίκη και μάλιστα με ποσοστό ρεκόρ, πέτυχε στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ρωσίας δήλωσε (18/03) ότι η συμμετοχή των πολιτών στις προεδρικές εκλογές της χώρας που ολοκληρώθηκαν  έφθασε το 77,44%, ποσοστό-ρεκόρ για τη μετασοβιετική εποχή.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, που βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, έλαβε πάνω από το 87% των ψήφων με την πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκλογική επιτροπή.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αντιπολίτευση είχε τεθεί στο περιθώριο.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη νίκη του, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενισχύοντας τον ρωσικό στρατό.

Ωστόσο, μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον Αλεξέι Ναβάλνι. Χρησιμοποίησε το όνομά του δημόσια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός του θανάτου του και αποκάλυψε ότι λίγες μέρες πριν είχε συμφωνήσει να ανταλλάξει τον Ρώσο πολιτικό κρατούμενο με Ρώσους πολιτικούς κρατούμενους στη Δύση, με τον όρο ο Ναβάλνι να μην επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία.

Όσο για τον Αλεξέι Ναβάλνι, ναι, πέθανε, αυτό είναι πάντα δυσάρεστο. Είχαμε κι άλλες υποθέσεις όπου κρατούμενοι πέθαιναν στις φυλακές. Αυτό δεν συμβεί στις ΗΠΑ; Έχει συμβεί παραπάνω από μια φορά. Λίγες ημέρες πριν πεθάνει ο Ναβάλνι, κάποιοι συνάδελφοι μου είπαν ότι υπάρχει η ιδέα ανταλλαγής του κ. Ναβάλνι με Ρώσους πολιτικούς κρατούμενους σε φυλακές δυτικών χωρών.

Μπορεί να με πιστεύετε, μπορεί και όχι. Το πρόσωπο που μου μίλησε δεν είχε τελειώσει την πρότασή του κι εγώ αμέσως συμφώνησα μαζί του. Αλλά δυστυχώς, ό,τι έγινε, έγινε. Ωστόσο, υπήρχε μόνο μια προϋπόθεση για να γίνει η ανταλλαγή. Θα τον ανταλλάζαμε, αλλά δεν θα γυρνούσε ποτέ πίσω. Αλλά συνέβη αυτό. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, αυτή είναι η ζωή”, ήταν τα λόγια του Ρώσου προέδρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα