Πούτιν-Κιμ: Η “αμαξάδα” που τρόμαξε τον πλανήτη

Διαβάζεται σε 5'
Πούτιν-Κιμ: Η “αμαξάδα” που τρόμαξε τον πλανήτη
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Photo via AP

Η συμφωνία του Ρώσου προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Δύση. Πώς εμπλέκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης υπέγραψαν την περασμένη Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν μετά τη συνάντησή τους στην Πιονγκγιάνγκ. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου δύο ώρες και διευρυμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Κιμ διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την «πλήρη υποστήριξή» του και για την «αλληλεγγύη» του στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος από τη μεριά του προσέφερε στον Κιμ ένα δεύτερο ρωσικής κατασκευής αυτοκίνητο πολυτελείας Aurus, καθώς και ένα σερβίτσιο τσαγιού.

Παράλληλα, ο Πούτιν του δέχθηκε έργα τέχνης που τον αναπαριστούν από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Δεν είναι βέβαια τα δώρα και η κοινή τους βόλτα με λιμουζίνα αυτά που ανησυχούν τη Δύση.

Η συνάντηση που τάραξε τον πλανήτη

Η προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στη Βόρεια Κορέα είναι «απίστευτα ανησυχητική», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τη συνάντηση και την υπογραφή αμυντικού συμφώνου.

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι η παροχή ρωσικών όπλων στην Πιονγκγιάνγκ «θα αποσταθεροποιήσει την κορεατική χερσόνησο, φυσικά, και ενδεχομένως… ανάλογα με τον τύπο των όπλων που παρέχουν… παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που η ίδια η Ρωσία έχει υποστηρίξει». .

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο ομόλογός του στη Νότια Κορέα δήλωσαν ότι η συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας αποτελεί «σοβαρή απειλή» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο. Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «διάφορα μέτρα» ως απάντηση στο σύμφωνο.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Photo via AP

Η ανησυχία εντείνεται και λόγω εικασιών ότι ο Πούτιν και ο Κιμ συζήτησαν για επιπλέον προμήθειες πυραύλων και πυρομαχικών της Βόρειας Κορέας για χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Βιετνάμ την Πέμπτη, ο Πούτιν είπε ότι οι αμοιβαίες προμήθειες ρωσικών όπλων στον Βορρά θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στην παροχή όπλων από τη Δύση στις ουκρανικές δυνάμεις.

«Αυτοί που στέλνουν τους πυραύλους στην Ουκρανία πιστεύουν ότι δεν μας πολεμούν. Όπως έχω πει, τόσο εμείς όσο και η Πιονγκγιάνγκ, διατηρούμε το δικαίωμα να προμηθεύουμε όπλα σε άλλες περιοχές του κόσμου, σε σχέση με τις συμφωνίες μας» με τον Βορρά. Κορέα, είπε ο Πούτιν και κατέληξε: “Δεν αποκλείω αυτό το ενδεχόμνο”.

Ο Πούτιν, ο οποίος συνάντησε τον Κιμ για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μήνες, προειδοποίησε επίσης τη Νότια Κορέα ότι θα έκανε «μεγάλο λάθος» εάν αποφασίσει να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

«Ελπίζω να μην συμβεί», είπε στους δημοσιογράφους στο Ανόι. «Αν συμβεί, τότε θα λάβουμε σχετικές αποφάσεις που είναι απίθανο να ευχαριστήσουν την τρέχουσα ηγεσία της Νότιας Κορέας».

Τα “πάρε-δώσε” με πυραύλους

Η Νότια Κορέα, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει παράσχει υποστήριξη στην Ουκρανία και συντάχθηκε στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας. Αλλά έχει μια μακροχρόνια πολιτική να μην προμηθεύει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Την Παρασκευή, όμως, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του νοτιοκορεάτη προέδρου είπε ότι η Σεούλ θα επανεξετάσει τη στάση της σχετικά με την παροχή όπλων στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει τον Βορρά να προωθήσει τα προγράμματα βαλλιστικών και πυρηνικών πυραύλων του. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους εδάφους-αέρος, τεθωρακισμένα οχήματα, υλικά και εξοπλισμό για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων και άλλες προηγμένες τεχνολογίες από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα λένε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη παράσχει σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού στη Ρωσία. Ο Βορράς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως «παράλογους».

Οι εξαγωγές ρωσικών όπλων στον Βορρά θα ενίσχυαν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς που επικαλείται ο Guardian, θα κινδύνευαν να εντείνουν μια περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών που έχει προκαλέσει η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία – και οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας έχουν επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, με την Πιονγκγιάνγκ να κατηγορείται ότι έστειλε μπαλόνια που περιείχαν κάτι που φαινόταν να είναι σκουπίδια και περιττώματα στο έδαφος του γείτονά της.

Η Σεούλ απάντησε μεταδίδοντας προπαγανδιστικά μηνύματα από μεγάφωνα. 

Ο ρώσος πρεσβευτής στη Νότια Κορέα δήλωσε σήμερα ότι υπογράμμισε στο υπουργείο Εξωτερικών της ασιατικής χώρας πως απειλές και εκβιασμοί εναντίον της Μόσχας αναφορικά με την ενίσχυση των δεσμών της με τη Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτοι.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί κατά του συμφώνου αμοιβαίας άμυνας που συνήφθη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα, στη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα