Πούτιν STOP από την Ουάσινγκτον για την εμπλοκή Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές
Η Ουάσινγκτον θα "στείλει ένα μήνυμα" στον Πούτιν, για την "παρέμβαση" της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν
- 15 Οκτωβρίου 2016 08:17
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν απέρριψε τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος δεν αντέδρασε στις προσπάθειες παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, λέγοντας πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει “ένα μήνυμα”.
Σε απόσπασμα μιας συνέντευξης στο NBC η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (ώρα ΗΠΑ) ο Μπάιντεν κάνει μια παύση, στη συνέχεια χαμογελά ειρωνικά όταν ερωτάται για ποιο λόγο η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη κανένα επίσημο μέτρο, μία εβδομάδα αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι προσπαθεί να παρέμβει στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.
“Στέλνουμε ένα μήνυμα” στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ο Μπάιντεν. “Έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε και το μήνυμα θα σταλεί, θα το ξέρει και θα γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μας και υπό περιστάσεις που θα έχουν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο”.
Ερωτηθείς αν το κοινό θα το ξέρει, ο Μπάιντεν απάντησε λακωνικά: “Ελπίζω πως όχι”.
Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ενορχηστρώνοντας τις πρόσφατες πειρατείες λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσωπικοτήτων και αμερικανικών θεσμών.
“Αυτές οι παραβιάσεις και αυτές οι πειρατείες έχουν σκοπό την παρέμβαση στην αμερικανική εκλογική διαδικασία”, ανέφερε η διεύθυνση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (ODNI) σε ανακοίνωση σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο η οποία εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου. “Πιστεύουμε, λαμβανομένου υπόψη του ευαίσθητου χαρακτήρα των πρωτοβουλιών αυτών, πως μόνο υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δώσουν την άδεια για αυτές τις δραστηριότητες”.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη πως η Ουάσινγκτον θα δώσει μια “κατάλληλη” απάντηση σε αυτή την παρέμβαση.
Στα τέλη Ιουλίου, έπειτα από μια τεράστια διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος, αξιωματούχοι του κόμματος αυτού και ειδικοί στην πειρατεία στον κυβερνοχώρο έδειξαν ως υπεύθυνη τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε “κολακευτικές” αλλά “γελοίες” τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον.