Πούτιν: “Θα παγώσετε” – Απειλές για ολικό black out στην ενέργεια

Πούτιν: “Θα παγώσετε” – Απειλές για ολικό black out στην ενέργεια
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν AP

"Η Ουκρανία είναι ένα παράνομο καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε έπειτα από πραξικόπημα. Μόνο δημοκρατικός δεν είναι ο τρόπος που η Βρετανία επιλέγει τους ηγέτες της", είπε ο Βλ. Πούτιν, ενώ απείλησε τη Δύση με ολικό black out αν επιβληθεί πλαφόν.

Νέες απειλές από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε για παγκόσμια επισιτιστική κρίση ενώ δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου, πετρελαίου, λιγνίτη και πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρώπη αν τελικά επιβληθεί πλαφόν στις τιμές τους, όπως έχουν ζητήσει οι ηγέτες της G7. “Δώστε μας τουρμπίνες και ο Nord Stream θα ανοίξει αύριο. Αλλά δεν θα μας δώσουν τίποτα”, σχολίασε όπως μεταδίδει το Bloomberg. “Η Δύση έχει στήσει ένα αδιέξοδο με τις κυρώσεις”, συνέχισε.

Απάντησε πως δεν έχουν νόημα οι κατηγορίες της Δύσης πως η Ρωσία εργαλειοποιεί την ενέργεια. Υπογράμμισε πως “η ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων θυσιάζεται για τις κυρώσεις, ενώ οι φτωχότερες χώρες χάνουν την πρόσβαση σε τρόφιμα“. Πρόσθεσε δε, πως “η Δύση θα παγώσει” σαν την ουρά του λύκου σε ένα διάσημο ρωσικό παραμύθι. “Δεν θα παρέχουμε απολύτως τίποτα εάν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας”, τόνισε. “Δεν θα προμηθεύσουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης – δεν θα προμηθεύσουμε τίποτα”.

Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε σήμερα, στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής, τον ισχυρισμό του ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα “παράνομο καθεστώς” λέγοντας ότι αυτό εγκαθιδρύθηκε έπειτα από ένα “πραξικόπημα” το 2014.

Επίσης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αλλαγή στην εξουσία στη Βρετανία, μια ημέρα μετά την αντικατάσταση στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον από την Λιζ Τρας, ο Πούτιν είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα επιλέγει τους ηγέτες της “απέχει μακράν από το να είναι δημοκρατικός”.

“Δεν έχουμε χάσει τίποτα στην Ουκρανία”

Αναλυτικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του “κέρδισε, δεν έχασε στη σύγκρουση της Ουκρανίας” και πως μέσω αυτής θα ξεκινήσει ένα νέο, κυριαρχικό μονοπάτι που θα αποκαταστήσει την παγκόσμια επιρροή της.

Ο Πούτιν θεωρεί ολοένα και περισσότερο τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την οποία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, ως σημείο καμπής στην ιστορία της χώρας του. Είπε ακόμη πως “η Δύση αποτυγχάνει” και πως “το μέλλον είναι στην Ασία”.

Στην κύρια ομιλία του, ο Πούτιν φρόντισε να μην κατονομάσει την Ουκρανία, παρά μόνο απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της έκβασης των μαχών, όταν και δήλωσε πως η χώρα του κερδίζει. “Δεν έχουμε χάσει τίποτα και δεν θα χάσουμε τίποτα. Ο,τι μας εμποδίζει, ο,τι είναι επιβλαβές για εμάς θα απορριφθεί”, τόνισε. “Όσον αφορά το τι έχουμε κερδίσει, μπορώ να πω ότι το κύριο κέρδος ήταν η ενίσχυση της κυριαρχίας μας και αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει τώρα”, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει σκληρή αντίσταση. Καμία πλευρά δεν έχει αποκαλύψει πόσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Η εκτίμηση του Πούτιν για τα ρωσικά κέρδη δεν περιλαμβάνει φυσικά κάποιο σχόλιο για την περαιτέρω συσσώρευση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, ούτε την προγραμματισμένη αποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως μέλη. Η αποτροπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους δεδηλωμένους στόχους του για την επέμβαση στην Ουκρανία. Ακόμη, όπως μεταδίδει το Reuters, απέφυγε να σχολιάσει σε σαφείς αριθμούς, τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην εσωτερική οικονομία της Ρωσίας, με την αποχώρηση χιλιάδων δυτικών εταιρειών.

Είπε μόνο πως “η οικονομία μας θα συρρικνωθεί περίπου 2% ή λίγο περισσότερο για φέτος, αλλά ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός”.

Πούτιν AP

Η αντιπαράθεση με τη Δύση για την Ουκρανία ώθησε τη Ρωσία να επιταχύνει την στροφή προς την Ασία και ιδιαίτερα την Κίνα. “Σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στην πορεία της ιστορίας, οι δυτικές χώρες υπονομεύουν τους βασικούς πυλώνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που χτίστηκε εδώ και αιώνες”, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη στο δολάριο, το ευρώ και τη στερλίνα πέφτει.

Μεταξύ των προσκεκλημένων στο φόρουμ ήταν ο κορυφαίος νομοθέτης της Κίνας Li Zhanshu, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στο Νο. 3 του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Πούτιν είπε ότι η Κίνα θα πληρώσει την Gazprom για το φυσικό της αέριο σε εθνικό νόμισμα. Παράλληλα, προειδοποίησε για μια επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και είπε ότι θα συζητήσει την τροποποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, για τον περιορισμό των χωρών που μπορούν να λάβουν αποστολές φορτίων.

Η Μιανμάρ αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με ρούβλια

Η Μιανμάρ αγόρασε πετρέλαιο από τη Ρωσία και αναμένεται να αποπληρώσει με ρούβλια, δήλωσε ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος της ασιατικής χώρας, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο ανέφερε ακόμη πως ο στρατηγός της Μιανμάρ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ.

Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι που έκανε στη Ρωσία ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ μέσα σε χρονικό διάστημα δυο μηνών, καθώς το καθεστώς του προσπαθεί να εδραιώσει τις λιγοστές διεθνείς συμμαχίες του αντιμέτωπο με τη συνεχιζόμενη διεθνή πίεση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε σήμερα τις “θετικές” σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Μιανμάρ, υποδεχόμενος τον επικεφαλής της χούντας της χώρας στο Βλαδιβοστόκ, στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Η επίσκεψη αυτή του επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ στη Ρωσία πραγματοποιείται έπειτα από μια προσέγγιση που υπήρξε τους τελευταίους μήνες μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, καθώς αυτές αντιμετωπίζουν εντάσεις με τις δυτικές χώρες.

Στη Ρωσία έχουν επιβληθεί βαριές οικονομικές κυρώσεις εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Επίσης και στη Μιανμάρ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση και βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδείνωση των διπλωματικών της σχέσεων μετά την ανατροπή από τον στρατό με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021 της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα