Πούτιν: “Το ΝΑΤΟ μάς έχει εξαπατήσει, άλλα είπαν άλλα έκαναν”

Πούτιν: “Το ΝΑΤΟ μάς έχει εξαπατήσει, άλλα είπαν άλλα έκαναν”
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν AP

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε επίθεση κατά της δύσης και του ΝΑΤΟ. Ολα όσα τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Τη Ρωσία την “έριξαν”, υποσχόμενοι κάποτε ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εξηγήσω τη λογική της δικής μας συμπεριφοράς και των δικών μας προτάσεων (για τις εγγυήσεις ασφαλείας): όπως είναι γνωστό μας είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, αυτό το γνωρίζουν όλοι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

«Σήμερα βλέπουμε πού βρίσκεται το ΝΑΤΟ, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής. Άλλα είπαν, άλλα έκαναν. Και όπως λέει ο λαός μας ‘έριξαν’, δηλαδή απλά μας εξαπάτησαν», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος για την Ουκρανία θα συνεχιστεί προκειμένου να αποφευχθούν «αρνητικά σενάρια», συμπεριλαμβανομένου του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν έθεσε το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, εάν η Ουκρανία ενταχθεί στη συμμαχία και στη συνέχεια επιχειρήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία από τη Ρωσία και μάλιστα με στρατιωτικά μέσα.

«Ας υποθέσουμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο με το μπλοκ του ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό; Προφανώς όχι», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να προστατευθεί η ασφάλεια όλων μας.

Εν τω μεταξύ, τετραμερής επικοινωνία για το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μεταξύ του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Πολωνίας, Ζμίνιε Ράου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τις διπλωματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία και τις απαιτήσεις της Μόσχας για ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της επιστολής του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ της 31ης Ιανουαρίου.

Ενώ προετοιμάζονται οι απαντήσεις, επιβεβαίωσαν εκ νέου την ανάγκη να τηρηθούν οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω διμερούς και πολυμερούς δέσμευσης και στενού συντονισμού σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η σημασία του ΟΑΣΕ ως της κατάλληλης πλατφόρμας για αυτές τις συζητήσεις. Η πολωνική Προεδρία του ΟΑΣΕ μπορεί να βασιστεί στην πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα