Πράγα: Ταυτοποιήθηκαν τα θύματα του ενόπλου – Τι λέει Έλληνας που βρισκόταν στο σημείο
Διαβάζεται σε 4'Ημέρα πένθους το Σάββατο για την Τσεχία, μετά τη δολοφονία 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 25 από φοιτητή, στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας. Τα τελευταία στοιχεία από τις έρευνες.
- 22 Δεκεμβρίου 2023 10:17
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την επίθεση ένοπλου φοιτητή στην Πράγα, στο Πανεπιστήμιο του «Καρόλου», όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένου του δράστη- ενώ τραυματίστηκαν 25, σε μια από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Ιστορία.
Ο δράστης, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία «εξουδετερώθηκε», εκτιμάται ότι σκότωσε, επίσης, τον πατέρα του και ενδέχεται να συνδέεται ακόμη με τη δολοφονία ακόμα δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα.
Ημέρα πένθους στην Πράγα
Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα ανέφερε πως «οι πυροβολισμοί δεν αφορούν μόνο την Τσεχία. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτή τη φρικτή πράξη».
«Είναι δύσκολο να βρούμε τις λέξεις για να εκφράσουμε την καταδίκη από τη μία πλευρά και, από την άλλη, τον πόνο και τη θλίψη που αισθάνεται ολόκληρη η κοινωνία μας αυτές τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σάββατο θα είναι ημέρα πένθους, προσθέτοντας ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια, ενώ το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Το βράδυ της Πέμπτης, δε, ο κόσμος άναψε κεριά και άφησε λουλούδια κοντά στον τόπο των πυροβολισμών.
Η επίθεση που είχε προαναγγελθεί
Οι αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο σύνδεσης της υπόθεσης με τη διεθνή τρομοκρατία, ενώ τα μηνύματα του δράστη στο Telegram αποκαλύπτουν πως η επίθεση είχε προαναγγελθεί.
Πρόκειται για αναρτήσεις που γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες, με τα λεγόμενα του ενόπλου τις περισσότερες φορές να είναι ασυνάρτητα. Όπως αναφέρει, πάντως, φέρεται να είχε “εμπνευστεί” από δύο αντίστοιχα περιστατικά.
Το πρώτο αφορούσε ένοπλη επίθεση σε σχολείο στο Καζάν του Ταταρστάν της Ρωσίας, τον Μάιο του 2021. Τότε, είχαν πεθάνει εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά μαθητές, ενώ είχαν τραυματισθεί περισσότερα από 20 άτομα. Το δεύτερο περιστατικό έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου στο Bryansk της Ρωσίας. Εκεί, μια 14χρονη, η Αλίνα Αφανασκίνα σκότωσε 2 συμμαθητές της και τραυμάτισε άλλους πέντε, προτού αυτοκτονήσει, όπως έπραξε και ο David Kozak στην Πράγα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο δράστης φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, σύμφωνα με την τσεχική αστυνομία, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας Martin Vondrášek επιβεβαίωσε, σε συνέντευξη Τύπου, πως εμπνεύστηκε την επίθεση από παρόμοιο περιστατικό στο εξωτερικό.
Η αστυνομία γνωρίζει την ταυτότητα 13 θυμάτων
Σύμφωνα με τον υπουργό υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Vít Rakušan, 13 από τα 14 θύματα της επίθεσης έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.
Σημειώνεται πως, τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις ξένοι υπήκοοι.
Παράλληλα, οι Αρχές έχουν ανακοινώσει προληπτικά μέτρα για τις επόμενες ημέρες. «Δεν έχουμε πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη απειλή και πρόκειται καθαρά για προληπτικά μέτρα – δείγμα του ότι είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι».
«Ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος, από τύχη γλιτώσαμε»
Τη μαρτυρία του για ό,τι συνέβη στο κέντρο της Πράγας μετέφερε στην ΕΡΤ ο Αντώνης Αγγελίδης, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του ήταν αυτόπτες μάρτυρες της φονικής επίθεσης.
«Λίγο πριν είχαμε περάσει ακριβώς από το σημείο που έγινε το περιστατικό. Περάσαμε με το αυτοκίνητο, είχαμε παρκάρει ακριβώς εκεί και είχαμε απομακρυνθεί λίγα μέτρα, δηλαδή είχαμε ανέβει προς το κάστρο της παλιάς πόλης και είδαμε όλο το περιστατικό πανοραμικά. Αμέσως ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος. Αρχίσαμε να ακούμε σειρήνες και ασθενοφόρα» είπε αρχικά ο κ. Αγγελίδης.
«Από την αρχή φάνηκε ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Στην αρχή δεν είχαμε καταλάβει ακριβώς τι είχε γίνει. Αυτό που βλέπαμε εμείς από το σημείο που ήμασταν ήταν κόσμο πανικόβλητοι, έτρεχαν παντού πολλά ασθενοφόρα, σειρήνες. Επικρατούσε ένας πανικός στο σημείο και στους γύρω δρόμους» πρόσθεσε ο ίδιος.
Όσον αφορά το τι ακολούθησε ο κ. Αγγελίδης, είπε ότι ήταν πολύ περιορισμένη η κυκλοφορία στους δρόμους της Πράγας. «Βλέπαμε παντού αστυνομικούς με περιπολικά, οι οποίοι ανακατεύθυναν τον κόσμο σε διάφορες πλευρές. Φαντάζομαι ότι θα συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο γιατί θα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο».