Πράσινο φως από τον Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Διαβάζεται σε 1'
ΝΑΤΟ
ΝΑΤΟ Associated Press

Προς επικύρωση στην τουρκική εθνοσυνέλευση έστειλε, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στην Εθνοσυνέλευση υπέβαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

«Το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάλθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με την ανάρτηση της προεδρίας στην πλατφόρμα Χ.

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται άλλες διευκρινίσεις.

Πολύμηνη καθυστέρηση

Υπενθυμίζεται πως μετά από πολύμηνες πιέσεις δυτικών αξιωματούχων και την τακτική “ανατολίτικων παζαριών”, ο Ερντογάν είχε συμφωνήσει στις 10 Ιουλίου 2023 να δώσει την έγκρισή του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έκτοτε ωστόσο καθυστερούσε την επικύρωση του πρωτοκόλλου, κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι ήταν ανεκτική απέναντι στους Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες και θεωρεί πως αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Σημειώνεται ότι για να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ πρέπει να την εγκρίνουν και τα 31 μέλη του. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία και η Ουγγαρία ήταν οι δύο χώρες που δεν είχαν συναινέσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα