“Πράσινο φως” Νετανιάχου για την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς

Διαβάζεται σε 3'
Israel Palestinians
Αφίσα με Ισραηλινούς που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα 2023 Ariel Schalit/AP Photo

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς θα σταματήσει όταν εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ, ωστόσο φαίνεται πως έδωσε το πράσινο φως για την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων.

Εγκρίνεται από την πλευρά του Ισραήλ, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε νέες δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε πως “οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά, ωστόσο ο πόλεμος κατά της Χαμάς δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “η επιστροφή των ομήρων είναι ένα ιερό καθήκον όλων”.

“Λέγονται ανοησίες εκεί έξω ότι μετά την επιστροφή των ομήρων μας θα σταματήσουμε τον πόλεμο” πρόσθεσε ο Νετανιάχου πριν από την αναμενόμενη ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως το Ισραήλ είναι σε πόλεμο και θα συνεχίσει να είναι σε πόλεμο με τη Χαμάς μέχρι να εκπληρώσει όλους τους στόχους του.  “Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα επιστρέψουμε όλους τους ομήρους και τους αγνοούμενους και θα διασφαλίσουμε ότι στη Γάζα δεν θα υπάρξει κανένα μέρος που να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ“.

Ακόμη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως είπε, βοήθησε στη βελτίωση της συμφωνίας ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι όμηροι.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα, ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα είναι κοντά.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση από δημοσιογράφο αν μια συμφωνία είναι κοντά στο να επέλθει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: “Έτσι πιστεύω”.

Τα 5 στάδια για την απελευθέρωση των ομήρων – Πιθανόν την Πέμπτη οι πρώτοι 12

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, οι πληροφορίες, σύμφωνα με το Times of Israel, αναφέρουν ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αναπτύξει μια συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της οποίας οι όμηροι θα απελευθερωθούν και θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, εν μέσω μιας εξελισσόμενης συμφωνίας για τους ομήρους που συζητείται έως αυτή την ώρα.

Τα πέντε στάδια για την απελευθέρωση των ομήρων

  1. Η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό
  2. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε εκπροσώπους των IDF.
  3. Ύστερα, οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και μετά θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
  4. Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.
  5. Στο τελικό στάδιο, οι όμηροι θα υποβληθούν πράγματι σε εξέταση από αξιωματούχους ασφαλείας.

Οι υπουργοί στη συνεδρίαση σχετικά με την συμφωνία των ομήρων ενημερώθηκαν ότι η πρώτη παρτίδα ομήρων στη Γάζα ενδέχεται να απελευθερωθεί την Πέμπτη αυτή την εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα