Πραξικόπημα στο Σουδάν: Οκτώ νεκροί στις διαδηλώσεις – Ανάμεσά τους τρεις έφηβοι
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί, ανάμεσά τους και τρεις έφηβοι, στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος το Σάββατο.
- 15 Νοεμβρίου 2021 14:55
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις έφηβοι, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν προχθές Σάββατο στο Σουδάν, την πιο φονική ημέρα μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ένα φιλοδημοκρατικό συνδικάτο γιατρών.
Δύο διαδηλωτές υπέκυψαν στη διάρκεια της νύκτας της Κυριακής προς Δευτέρα και νωρίς σήμερα, ανέφερε το συνδικάτο, ανεβάζοντας σε οκτώ τον αριθμό των νεκρών στις διαδηλώσεις του Σαββάτου και σε 23 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.
Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο έφηβοι ηλικίας 13 και 15 ετών που τραυματίστηκαν θανάσιμα από σφαίρες, όπως και ο 18χρονος αλ Σέιχ Γιάσερ Άλι.
Το Σάββατο ο θείος του Γιάσερ Άλι, ο Ζάχερ Άλι, δήλωσε ότι ήταν παρών στη νεκροτομή του ανιψιού του.
«Είχε δεχθεί μια σφαίρα, η οποία τρύπησε τους πνεύμονες και την καρδιά του. Ήταν φρικτό. Κόντεψα να λιποθυμήσω στο νεκροτομείο», εξήγησε.
Από την πλευρά του το συνδικάτο των γιατρών ανακοίνωσε ότι έχει μετρήσει από το Σάββατο «περισσότερους από 200 τραυματίες, εκ των οποίων 100 από σφαίρες», διευκρινίζοντας ότι άλλοι έχουν τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.
Η αστυνομία διέψευσε ότι έκανε χρήση βίας, εκτιμώντας ότι αυτή ήταν «περιορισμένη», ενώ τόνισε ότι δεν χρησιμοποίησε πραγματικές σφαίρες.
Η αιματηρή καταστολή δεν έχει μειώσει την αποφασιστικότητα του κινήματ0ς κατά του πραξικοπήματος, το οποίο έχει ήδη καλέσει σε νέες διαδηλώσεις μεθαύριο Τετάρτη, μετά τις πορείες χιλιάδων ανθρώπων στις 30 Οκτωβρίου και τις 13 Νοεμβρίου.
Πριν από τρεις εβδομάδες ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν ζήτησε τη σύλληψη των περισσότερων πολιτικών με τους οποίους μοιραζόταν την εξουσία, διέλυσε τους βασικούς θεσμούς της χώρας –ανάμεσά τους και το Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας– και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βυθίζοντας το Σουδάν σε μια νέα περίοδο αναταραχής.
Παρά τις διεθνείς καταδίκες, ο στρατηγός Μπουρχάν θέλησε να εδραιώσει την εξουσία του στη χώρα αποκαθιστώντας το Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας, του οποίου είναι πρόεδρος, διορίζοντας μόνο στρατιωτικούς και αποκλείοντας όλους τους εκπροσώπους του μπλοκ που ζητούσε τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς.
Μια «μονομερής» απόφαση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η οποία «περιπλέκει τη επαναφορά στις ράγες της δημοκρατικής μετάβασης του Σουδάν», επεσήμαναν πολλές δυτικές χώρες και η ΕΕ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις