Πρέσβης της ΕΕ: Οπισθοχώρηση της Τουρκίας στα πολιτικά κριτήρια – Δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής

Διαβάζεται σε 3'
Πορεία ένταξης Τουρκίας στην ΕΕ
Πορεία ένταξης Τουρκίας στην ΕΕ AP Photo Burhan Ozbilici

Η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση γίνεται μία όλο και πιο δυσχερής υπόθεση.

Για οπισθοχώρηση στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, οι οποίες καταγράφονται στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνει λόγο ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, πρέσβης Νικολάους Μέγερ Λάντρουτ και σημειώνει ότι η μπάλα βρίσκεται στο «γήπεδο της Τουρκίας» όσον αφορά την εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει από το 2020 τη συμφωνία επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών, παρά τη μείωση του αριθμού των διελεύσεων προς την Ελλάδα.

«Τα πολιτικά κριτήρια είναι ουσιώδη στη διαδικασία ένταξης και αν δούμε οπισθοχώρηση σε αυτά τα κριτήρια, θα δούμε μεγαλύτερη απόκλιση. Εναπόκειται στην Τουρκία να επιστρέψει στην ενταξιακή διαδικασία. Η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί πώς θέλει να ανταποκριθεί στα ζητήματα που θίγονται στην έκθεσή μας. Όπου αυτό δεν γίνεται, το αποτέλεσμα είναι, όπως λέτε, η ενταξιακή διαδικασία να βρίσκεται σε αναμονή» δηλώνει ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ στην Άγκυρα, σε συνέντευξή του στον τουρκικό ενημερωτικό δικτυακό τόπο Τ24.

Ερωτηθείς από τη διπλωματική συντάκτρια του T24, Τζανσού Τσαμλίμπελ, αν αυτό σημαίνει de facto αναστολή των διαπραγματεύσεων, ο πρέσβης Λάντρουτ απαντά: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ακινησία, σε αναμονή. Αξιολογούμε την τρέχουσα κατάσταση στις εκθέσεις μας. Και όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να λάβουν αποφάσεις βάσει των εκθέσεών μας.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αναφέρει πρόοδο σε τομείς όπως το κράτος δικαίου στην έκθεσή της για το 2024, η οποία θα δημοσιευθεί αυτό το φθινόπωρο, τότε το Συμβούλιο μπορεί να συζητήσει για το πώς θα προχωρήσει από εκεί και πέρα. Ωστόσο, η κατάσταση στην Τουρκία βρίσκεται σε συνεχή οπισθοδρόμηση τα τελευταία χρόνια, όπως αποτυπώνεται στις εκθέσεις μας.

Οι εκθέσεις είναι δημόσιες, ο καθένας μπορεί να δει τις εκτιμήσεις μας. Η κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την έκθεση αυτή. Αλλά αυτή είναι η δική μας αξιολόγηση και οι εκθέσεις αυτές παρέχουν καθοδήγηση σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με το πώς πρέπει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας».

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία παραδέχεται ότι η προτεραιότητα για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι τα πολιτικά κριτήρια, αποφεύγοντας να κάνει μία παράθεση των κριτηρίων αυτών κατά σειρά προτεραιότητας, αναφέρει όμως ενδεικτικά την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον αντίκτυπο της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα