Πρέσβης του Ιράν στο NEWS 24/7: Αν μας χτυπήσει το Ισραήλ, η επίθεσή μας θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη
Διαβάζεται σε 6'Με τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή να παραμένει υψηλός, ο πρεσβευτής του Ιράν στην Αθήνα στέλνει μέσω του NEWS 24/7 τα δικά του μηνύματα για την εκτυλισσόμενη κρίση.
- 17 Απριλίου 2024 09:03
Σε συνέντευξή του στο NEWS 24/7 o πρεσβευτής στην Αθήνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μαλέκ Χοσσεΐν Γκιβζάντ, παρουσίασε την ιρανική άποψη για την εκτυλισσόμενη πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Γκιβζάντ χαρακτηρίζει νόμιμη άμυνα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η οποία ήρθε ως απάντηση στον βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Δηλώνει ότι το Ιράν δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ισραηλινού χτυπήματος η ιρανική επίθεση θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας, καλεί την κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και να μη θυσιάσει το κύρος της χώρας για χάρη του Ισραήλ.
Αναλυτικά η συνέντευξη του πρεσβευτή του Ιράν Μαλέκ Χοσσεΐν Γκιβζάντ
-Ποιο ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει το Ιράν με την επίθεση στο Ισραήλ;
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι ήταν το ισραηλινό καθεστώς το οποίο επιτέθηκε στο κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Το Ιράν προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας την καταδίκη της ισραηλινής ενέργειας. Το ΣΑ όμως δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά του. Ως αποτέλεσμα, το Ιράν στη βάση του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί νόμιμης άμυνας, επιτέθηκε στο Ισραήλ.
-Επομένως, λέτε ότι η ιρανική επίδεση δεν στέλνει κάποιο πολιτικό μήνυμα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή…
Ακριβώς, Πρόκειται για νόμιμη άμυνα στην ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία στη Δαμασκό που προκάλεσε το θάνατο 7 στρατιωτικών συμβούλων.
-Προηγήθηκε κάποιου είδους διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ σχετικά με την ένταση του χτυπήματος στο Ισραήλ;
Δεν κάναμε κάποια ενημέρωση στις ΗΠΑ. Τις προειδοποιήσαμε να μην εμπλακούν στο τιμωρητικό χτύπημά μας στο Ισραήλ.
-Πώς απαντάτε στην κριτική που σας ασκείτε ότι με την επίθεσή σας θέσατε σε κίνδυνο αμάχους καθώς και τα ιερά μνημεία στο Χαράμ αλ Σαρίφ (ΣτΣ Το σύμπλεγμα στο οποίο βρίσκεται και το Αλ Άκσα);
Πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις που διακινούνται από αμερικανικά, ισραηλινά και ορισμένα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου. Όπως γνωρίζουν όλοι, το Ιράν επικεντρώθηκε σε στρατιωτικούς και μόνο στόχους. Δεν έγινε καμιά ενέργεια εναντίον της Ιερουσαλήμ και των ιερών τόπων. Το Ιράν χρησιμοποίησε όπλα ακριβείας και δεν είχε στόχο αμάχους.
Η απάντηση στο Ισραήλ
-Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς θα απαντήσει το Ιράν σε μια ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ.
Αν το Ισραήλ προβεί σε μια τέτοια επίθεση, θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιράν. Η επίθεση μας θα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Και αυτό θα γίνει άμεσα.
– Ορισμένοι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι από τη στιγμή που η ισραηλινή αεραμυνα με τη συνδρομή των δυτικών δυνάμεων, κατέρριψε τους ιρανικούς πυραύλους και τα drones, το Ισραήλ είναι θωρακισμένο απέναντι στο Ιράν. Πώς σχολιάζετε αυτές τις εκτιμήσεις;
Πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις, παρόμοιες με τα υπόλοιπα ψεύδη που διαδίδουν οι Ισραηλινοί, προκειμένου να μην προκληθεί περισσότερος φόβος στους κατοίκους του Ισραήλ. Όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν. Άλλωστε πολλά από τα βίντεο που τραβήχτηκαν από πολίτες, δείχνουν πυραύλους να χτυπούν στόχους.
-Ποιες είναι ο εκτιμήσεις της κυβέρνησής σας για τη στάση των αραβικών χωρών απέναντι στην ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, η οποία συμμετείχε στην κατάρριψη των drones;
Από όσο γνωρίζουμε, οι χώρες του Κόλπου δεν δεν συνεργάστηκαν με το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι μισητό στους κατοίκους αυτών των χωρών. Με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις του Ιράν με τις χώρες του Κόλπου.
-…και η Ιορδανία;
Οι στρατιωτικοί μας εξετάζουν αν ισχύουν τα δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση της Ιορδανίας. Οι Ιορδανοί τα διαψεύδουν.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης
-Πάμε και στην Ελλάδα. Πώς κρίνετε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή καθώς και το ενδεχόμενο στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Ελλάδα στις δυτικές δυνάμεις, σε περίπτωση εμπλοκής τους με το Ιράν;
Αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή. Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, εθνοκάθαρση και εγκλήματα πολέμου, όπως έκανε ο Χίτλερ. Άρα οι χώρες που συνεργάζονται μαζί του είναι συνένοχες σε αυτά τα εγκλήματα. Οι πολιτικοί της Ελλάδας, μιας χώρας με πλούσιο πολιτισμό και Ιστορία, δεν πρέπει να θυσιάσουν το κύρος και την υπόληψη της χώρας τους για το Ισραήλ. Οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις του τελευταίου εξαμήνου υπέρ της Παλαιστίνης, δείχνουν ότι οι Έλληνες υποστηρίζουν το δίκιο. Θέλω να τονίσω ότι έχουμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.
-Εσείς επιτίθεστε στο Ισραήλ, αλλά η απέναντι πλευρά σας κατηγορεί ότι με τη στήριξη δυνάμεων όπως οι Χούθι και η Χεζμπολά, παραβιάζετε την κυριαρχία άλλων κρατών.
Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αποκληθεί «Χούθι». Πρόκειται για τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης η οποία είναι εγκατεστημένη στην πρωτεύουσα Σαναά και χαίρει της υποστήριξης της πλειονότητας του λαού της χώρας. Η Υεμένη βρισκόταν σε πόλεμο με μια γειτονική χώρα, αλλά χάρη στον αγώνα του λαού της κατάφερε να εξουδετερώσει αυτήν την επιθετικότητα.
Η Χεζμπολά είναι εκείνη που κατόρθωσε να διώξει τους Ισραηλινούς από τον Νότιο Λίβανο. Πριν την εμπλοκή της Χεζμπολά, η Βηρυτός και ο Νότιος Λίβανος βρίσκονταν υπό ισραηλινή κατοχή. Η Χεζμπολά στηρίζεται από τον λαό του Λιβάνου.
Επειδή η κυβέρνησης της Υεμένης και η Χεζμπολά μάχονται εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η προπαγάνδα αυτών των χωρών επιχειρεί να τις αμαυρώσει.
-Κατά την κυβέρνηση του Ιράν, ποιες θα ήταν ήταν οι προϋποθέσεις αν όχι μιας μόνιμης ειρήνης, τουλάχιστον της αποφυγής της περαιτέρω κλιμάκωσης;
Δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης και της κρίσης. Η νόμιμη άμυνα στην οποία προβήκαμε, αφορούσε την τιμωρία της ισραηλινής επίθεσης. Αμέσως δηλώσαμε ότι από την πλευρά μας το θέμα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όσο υπάρχει ένα κατοχικό ρατσιστικό σιωνιστικό καθεστώς στα παλαιστινιακά εδάφη, το οποίο πιστεύει στη φυλετική ανωτερότητά και επιβάλλει δια της βίας τους στόχους του, η περιοχή δεν θα γνωρίσει την ηρεμία. Εδώ και 75 χρόνια το ισραηλινό καθεστώς αποτελεί πηγή πολέμων και έντασης στην περιοχή.