Πρίγκιπας Κάρολος: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας είναι ελεύθερες να εγκαταλείψουν τη μοναρχία

Πρίγκιπας Κάρολος: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας είναι ελεύθερες να εγκαταλείψουν τη μοναρχία
Ο πρίγκιπας Κάρολος στο Κιγκάλι AP

Ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε για τις χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας, ότι είναι ελεύθερες να εγκαταλείψουν τους κόλπους της μοναρχίας, εφόσον το επιθυμούν. Έκανε λόγο για την "πιο οδυνηρή περίοδο στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας".

Ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε σήμερα από το Κιγκάλι, στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, ότι οι χώρες μέλη είναι ελεύθερες να εγκαταλείψουν τους κόλπους της μοναρχίας, εάν το επιθυμούν, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη του για την περίοδο της δουλείας, την «πιο οδυνηρή στην ιστορία» της Μεγάλης Βρετανίας, όπως τη χαρακτήρισε.

Από τις 54 χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ είναι αρχηγός του κράτους στις 14. Ορισμένες από αυτές δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους να πάρουν αποστάσεις από τη μοναρχία, ακολουθώντας το παράδειγμα των Μπαρμπάντος που τον Νοέμβριο του 2021 μετέβαλαν το καθεστώς τους σε κοινοβουλευτική δημοκρατία.

«Η Κοινοπολιτεία έχει στους κόλπους της χώρες που διατηρούσαν συνταγματικούς δεσμούς με την οικογένειά μου, ορισμένες που συνεχίζουν να έχουν τέτοιους δεσμούς και ολοένα και περισσότερες που δεν έχουν» είπε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ο οποίος εκπροσωπεί τη μητέρα του σε αυτή τη σύνοδο.

«Το λέω ξεκάθαρα, όπως το έχω ήδη πει, ότι το συνταγματικό καθεστώς κάθε μέλους, αν θα είναι δηλαδή δημοκρατία ή μοναρχία, επαφίεται αποκλειστικά στην απόφαση του κάθε μέλους», επέμεινε ο Κάρολος, ενώπιον των ηγετών των χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν και οι πρωθυπουργοί του Καναδά και της Βρετανίας, Τζάστιν Τριντό και Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρίγκιπας παραδέχτηκε επίσης ότι οι ρίζες της Κοινοπολιτείας «βρίσκονται στην πιο οδυνηρή περίοδο της ιστορίας μας».

«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο βαθιά θλίψη αισθάνομαι προσωπικά για τα βάσανα που υπέστησαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, όσο συνεχίζω να εμβαθύνω στις παρατεταμένες συνέπειες της δουλείας», τόνισε.

Ο πρίγκιπας Κάρολος στο Κιγκάλι AP

Η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες υποδούλωσαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια Αφρικανών μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα και τους μετέφεραν για να δουλέψουν σε φυτείες στην Καραϊβική και την Αμερική. Πάρα πολλοί πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Μέλη της Κοινοπολιτείας είναι σήμερα χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Νιγηρία και η Γκάνα, όπου αιχμαλωτίζονταν οι σκλάβοι και 12 χώρες της Καραϊβικής όπου πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους οι άνθρωποι αυτοί.

Λίγο νωρίτερα η γενική γραμματέας της Κοινοπολιτείας, η Βρετανοδομινικανή Πατρίσια Σκότλαντ, επανεξελέγη στη θέση αυτή για άλλα δύο χρόνια. Το αξίωμα διεκδικούσε επίσης, με τη στήριξη του Λονδίνου, η υπουργός Εξωτερικών της Τζαμάικας Καμίνα Τζόνσον Σμιθ.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί αύριο, με την ένταξη δύο νέων μελών, του Τόγκο και της Γκαμπόν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα