Ευρωκοινοβούλιο: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν

Διαβάζεται σε 2'
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνοντας 401 ψήφους.

Σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών ψήφισαν οι 707. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμένει στο τιμόνι της Κομισιόν με αρκετές παραπάνω από τις 361 ψήφους που χρειαζόταν για την επανεκλογή της.

Κατά ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές και 15 ψήφισαν αποχή. Υπήρχαν και 7 άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με κάλπη.

Συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της ευχήθηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα έγραψε: «Θερμά συγχαρητήρια στην @vonderleyen για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος του @EU_Commission. Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη».

Λίγο πριν από την ψηφοφορία για την επανεκλογή της, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πενταετία (2024-2029), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την ανάγκη οικοδόμησης μιας «ισχυρής Ευρώπης» σε μια «εποχή υψηλής αβεβαιότητας».

«Δεν θα αφήσω ποτέ την ακραία πόλωση των κοινωνιών μας να γίνει αποδεκτή. Και δεν θα δεχτώ ποτέ δημαγωγούς και εξτρεμιστές να καταστρέφουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Είμαι εδώ σήμερα έτοιμη να ηγηθώ αυτού του αγώνα με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τόνισε πως πρώτη προτεραιότητα θα είναι η «Ευημερία και η Ανταγωνιστικότητα». Αυτό σημαίνει να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την επιχειρηματικότητα, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη πίστη, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι προτίθεται να διορίσει έναν Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα συντονίσει το έργο της Ανταγωνιστικότητας. «Τα θεμελιώδη στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλάζουν. Όσοι μένουν στάσιμοι, θα μείνουν πίσω. Όσοι δεν είναι ανταγωνιστικοί, θα είναι εξαρτημένοι. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη και θέλω η Ευρώπη να αλλάξει ταχύτητα», δήλωσε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι θα προτείνει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για «οικονομικά προσιτή στέγαση» και δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης» και μιας «ενιαίας αγοράς άμυνας».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα