Προειδοποίηση Νετανιάχου στο Ιράν: “Αν μας χτυπήσετε, θα απαντήσουμε”

Διαβάζεται σε 4'
Προειδοποίηση Νετανιάχου στο Ιράν: “Αν μας χτυπήσετε, θα απαντήσουμε”
AP Photo/Richard Drew

Απειλές κατά του Ιράν εξαπέλυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ. Αποχώρησαν διπλωμάτες την ώρα που μιλούσε.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε σαφές μήνυμα προς το Ιράν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει μέρος που δεν μπορεί να φτάσει το Ισραήλ. Και αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε θέση ισχύος και πως «νικάει» στις κρίσιμες γεωπολιτικές μάχες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έδωσε απάντηση στις διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία και προειδοποίησε το Ιράν ότι εάν εξαπολύσει πλήγμα θα δεχτεί ανάλογη απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την εμφάνιση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αρκετοί εκπρόσωποι χωρών αποχώρησαν, ενώ άλλοι τον αποδοκίμασαν και κάποιοι τον χειροκρότησαν.

Κρατώντας δύο χάρτες, ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μια «ευλογία» και μια «κατάρα». Στο επίκεντρο της επιλογής αυτής, όπως τόνισε, βρίσκεται ο κύριος περιφερειακός εχθρός του Ισραήλ: το Ιράν. Η «ευλογία», σύμφωνα με τον Νετανιάχου, «δείχνει το Ισραήλ και τους Άραβες εταίρους του να σχηματίζουν μια χερσαία γέφυρα που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη».

«Τώρα δείτε αυτόν τον δεύτερο χάρτη», συνέχισε. «Είναι ένας χάρτης της κατάρας. Είναι ένας χάρτης της τρομοκρατικής αψίδας που έχει δημιουργήσει και επιβάλει το Ιράν, από τον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Μεσόγειο».

«Ποιος από αυτούς τους δύο χάρτες που σας έδειξα θα καθορίσει το μέλλον μας; Θα είναι οι ευλογίες της ειρήνης και της ευημερίας για το Ισραήλ, τους Άραβες εταίρους μας και τον υπόλοιπο κόσμο; Ή θα είναι η κατάρα, όπου το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του σκορπίζουν σφαγές και χάος παντού;»

AP Photo/Richard Drew

Παράλληλα, ο Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την «κατευναστική πολιτική» απέναντι στο Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Χαμάς πρέπει να εξαληφθεί». Τόνισε πως το Ισραήλ επιδιώκει μια αποστρατιωτικοποιημένη και αποριζοσπαστικοποιημένη Γάζα, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να επιστρέψουν οι όμηροι στις οικογένειές τους.

Αναφερόμενος στη Χεζμπολάχ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η οργάνωση έχει δολοφονήσει πολίτες πολλών χωρών και έχει επιτεθεί στο Ισραήλ χωρίς πρόκληση.

«Φτάνει πια. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι οι πολίτες μας να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους» πρόσθεσε. «Δεν θα δεχθούμε έναν στρατό τρομοκρατών εγκατεστημένο στα βόρεια σύνορά μας, έτοιμο να διαπράξει άλλη μια σφαγή όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου».

«Το Ισραήλ δεν θέλει τον θάνατο αθώων»

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί τον θάνατο αθώων πολιτών.

«Καμία στρατιωτική δύναμη δεν έχει κάνει ό,τι κάνει το Ισραήλ για να ελαχιστοποιήσει τα θύματα αμάχων: ρίχνουμε φυλλάδια, στέλνουμε μηνύματα, πραγματοποιούμε εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις για να διασφαλίσουμε ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες θα απομακρυνθούν από τον κίνδυνο» υποστήριξε.

«Αναγκαία μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε την ανάγκη για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αναφερόμενος στην εμπειρία των Συμφωνιών του Αβραάμ.

«Σας λέω, τι ευλογία θα φέρει μια τέτοια ειρήνη με τη Σαουδική Αραβία – θα είναι μια ώθηση για την ασφάλεια και την οικονομία των δύο χωρών μας, θα ενισχύσει το εμπόριο και τον τουρισμό σε όλη την περιοχή, θα βοηθήσει να μεταμορφωθεί η Μέση Ανατολή σε παγκόσμια δύναμη», ανέφερε.

«Μια τέτοια ειρήνη, είμαι σίγουρος, θα αποτελέσει μια πραγματική στροφή στην ιστορία: θα φέρει μια ιστορική συμφιλίωση μεταξύ του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ, μεταξύ του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού, μεταξύ της Μέκκας και της Ιερουσαλήμ», σημείωσε.

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ματαιώσουμε τα κακόβουλα σχέδια του Ιράν είναι να επιτύχουμε αυτή την ειρήνη», πρόσθεσε.

Νετανιάχου κατά ΟΗΕ: «Ένας βούρκος αντισημιτικής χολής»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άσκησε δριμεία κριτική στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντάς τα ως «βούρκο αντισημιτικής χολής».

«Μέχρι το Ισραήλ, μέχρι το εβραϊκό κράτος, να αντιμετωπίζεται όπως και οι άλλες χώρες, μέχρι αυτός ο αντισημιτικός βούρκος να αποξηρανθεί, ο ΟΗΕ θα θεωρείται από κάθε δίκαιο άνθρωπο στον κόσμο ως τίποτα περισσότερο από μια περιφρονητική φάρσα», τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα