Προέλαση του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας – Τελεσίγραφο Νετανιάχου για ομήρους

Διαβάζεται σε 12'
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα AP

Μάχες σώμα με σώμα στην πόλη της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός πλησιάζει το νοσοκομείο Al Shifa, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες τραυματίες και άμαχοι. Στόχος των IDF είναι να πλήξουν στόχους της Χαμάς, που, όπως υποστηρίζει, βρίσκονται κάτω από αυτό.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα με τα πόδια, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται στην πόλη της Γάζας, το μέρος όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα σκότωσαν έναν ανώτερο κατασκευαστή όπλων της Χαμάς, τον οποίο κατονόμασε ως Μαχσίν Αμπού Ζίνα. Νωρίτερα, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του είχαν εισέλθει στην πόλη της Γάζας, την οποία θεωρεί ως το “κέντρο βάρους” της Χαμάς. Είπε ότι τα στρατεύματά της ασχολούνται με την καταστροφή της “τρομοκρατικής υποδομής” της Χαμάς, όπως την αποκάλεσε, συμπεριλαμβανομένου του πυκνού δικτύου υπόγειων σηράγγων της.

Νετανιάχου: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις αναφορές που έγιναν νωρίτερα σήμερα για τη μεσολάβηση του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της η Χαμάς, μετά από τηλεοπτικό διάγγελμα του “νούμερο 2” της οργάνωσης, έκανε λόγο για πρόθεση της Χαμάς να ανταλλάξει τους ομήρους από την επίθεση της 7ης Οκτώβρη με όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι “θέλει να σκοτώσει όλους τους ομήρους του”.

«Θα ήθελα να απορρίψω κάθε λογής μάταιες φήμες που μαθαίνουμε από διάφορες πλευρές, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα το εξής: δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Όλα τα άλλα είναι μάταια», είπε ο Νετανιάχου σε συνάντησή του με εκπροσώπους εποίκων της Δυτικής Όχθης.

Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε πως δεν θα γίνει ανεκτή η βία από εποίκους στη Δυτική Όχθη, υπογραμμίζοντας ότι η πλειονότητα των εποίκων είναι νομοταγείς πολίτες, «μια χούφτα εξτρεμιστές (…) παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους» και «προκαλούν τεράστια ζημιά στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστινίων σε διάφορα σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο ισραηλινός στρατός πλησιάζει το νοσοκομείο Al Shifa

Καθώς ισραηλινός στρατός προελαύνει στη Γάζα και πλησιάζει το νοσοκομείο Al Shifa, η αγωνία για επιπλέον θύματα μεταξύ των αμάχω κορυφώνεται καθώς οι IDF επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να επιτεθούν στους στόχους της Χαμάς που υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στα τούνελ κάτω από το νοσοκομείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μια αυτοκινητοπομπή με ιατρικές προμήθειες έφτασε στο νοσοκομείο Al-Shifa με τη βοήθεια της υπηρεσίας UNRWA του ΟΗΕ. Ο οργανισμός δήλωσε ότι αυτή είναι μόλις η δεύτερη αυτοκινητοπομπή που φτάνει επιτυχώς στο νοσοκομείο από τις 24 Οκτωβρίου.

Οι IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet έδωσαν στη δημοσιότητα αποσπάσματα από ανακρίσεις μαχητών της Χαμάς που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, όπου, όπως υποστηρίζουν, η Χαμάς χρησιμοποιεί ασθενοφόρα, νοσοκομεία, τζαμιά και σχολεία για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, δημοσίευσαν ηχογράφηση κατοίκου της Γάζας με έναν μαχητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να φύγει “με όποιο ασθενοφόρο θέλει” από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ένας από αυτούς που ανακρίθηκαν από τη Shin Bet δήλωσε, σύμφωνα πάλι με τους IDF, όπως μεταδίδει η Haaretz, ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς έχει τα δικά του ασθενοφόρα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις, και η εμφάνισή τους είναι “παρόμοια με τα πολιτικά ασθενοφόρα για να μην κινήσει υποψίες ή να μην στοχοποιηθεί από το Ισραήλ”. Σύμφωνα με έναν άλλο, κατά τη διάρκεια της μάχης, “τα ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται για την εκκένωση μαχητών”.

“Οι περισσότεροι από τους ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς κρύβονται σε νοσοκομεία, ειδικά στο νοσοκομείο Al-Shifa”, δήλωσε στη συνέχεια ένας άλλος, όπως υποστηρίζουν.

IDF: Θα πάρει καιρό η καταστροφή των τούνελ

Οι IDF πιστεύουν ότι η ολοκληρωμένη καταστροφή των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα διαρκέσει πολύ και θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους. Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι καθώς οι δυνάμεις προωθούνται σταδιακά στην καρδιά της πόλης της Γάζας, διαμορφώνεται μια πιο ακριβής εικόνα της υπόγειας πόλης που έχτισε η Χαμάς.

Εκτός από τη χαρτογράφηση του υπόγειου συστήματος από το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών, οι χερσαίες δυνάμεις εργάζονται για την εξουδετέρωση των εξόδων των σηράγγων με τρόπο που να καθιστά δύσκολη την επαναχρησιμοποίησή τους βραχυπρόθεσμα, όπως αναφέρουν οι IDF.

Σύμφωνα με ανώτερους στρατιωτικούς TOYW αξιωματούχους, η πρωταρχική απόφαση είναι να εξουδετερωθεί πρώτα η άμεση απειλή που αποτελούν σε τοποθεσίες όπου αυτό είναι εφικτό. Κατά συνέπεια, το Σώμα Μηχανικού, επιφορτισμένο με την άρση των εμποδίων για τις χερσαίες δυνάμεις, είναι ο μόνος κλάδος που έχει κινητοποιήσει σχεδόν όλους τους εφέδρους και τους τακτικούς μαχητές του.

Δίχως τέλος το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Όλα αυτά, συμβαίνουν τη στιγμή που η πόλη της Γάζας, που φιλοξενούσε 650.000 ανθρώπους πριν από τον πόλεμο, από τότε που ξέσπασαν οι μάχες, δεκάδες χιλιάδες έχουν εξωθηθεί προς τα νότια.

Ωστόσο, πολλοί παραμένουν στις περιοχές του βορρά που έχουν πλέον περικυκλωθεί από τα ισραηλινά στρατεύματα, μεταξύ άλλων και στο κεντρικό νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας. Ο ΟΗΕ περιγράφει την κατάσταση για όσους παραμένουν στην πόλη της Γάζας και σε άλλα μέρη του βορρά ως “όλο και πιο δύσκολη”.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 15.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή την Τρίτη (7/11), σε σύγκριση με 5.000 μια μέρα νωρίτερα, με πολλούς να κινούνται κατά μήκος του βασικού αυτοκινητόδρομου που ενώνει τον βορρά με τον νότο της Γάζας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως κάθε ημέρα θα υπάρχει ένα τετράωρο κατά το οποίο θα διευκολύνονται οι εκκενώσεις.

Ο εκπρόσωπος των IDF Daniel Hagari δήλωσε ότι περίπου 50.000 κάτοικοι της Γάζας πέρασαν σήμερα από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότο, λέγοντας ότι “φεύγουν επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ο νότος είναι πιο ασφαλής”.

Στους σφοδρούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.560 Παλαιστίνιοι, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Περίπου 2.550 άλλοι αγνοούνται.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η μάχη για τη συντριβή της Χαμάς θα είναι μακρά και σκληρή και ότι σκοπεύει να διατηρήσει κάποια μορφή ελέγχου στη Γάζα για το άμεσο μέλλον.

Γκουτέρες: Ο αριθμός των νεκρών αμάχων μαρτυρά ότι κάτι δεν πάει καλά στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σήμερα ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι κάτι «σαφώς δεν πάει καλά» με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς.

«Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες. Αλλά αν δει κανείς τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σαφώς κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Γκουτέρες στο φόρουμ NEXT του πρακτορείου Reuters.

«Είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε στο Ισραήλ να καταλάβει ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά του να βλέπουμε καθημερινά τη φρικτή εικόνα των δραματικών ανθρωπιστικών αναγκών του παλαιστινιακού λαού. Αυτό δεν βοηθά το Ισραήλ, σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κοινή γνώμη», σχολίασε ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα με τον απολογισμό άλλων συγκρούσεων σε όλον τον κόσμο που καταγράφει ο Οργανισμός κάθε χρόνο.

«Κάθε χρόνο, ο υψηλότερος αριθμός παιδιών που σκοτώνονται από οποιονδήποτε από τους παράγοντες σε όλες τις συρράξεις στις οποίες γινόμαστε μάρτυρες ανέρχεται, το μέγιστο, σε εκατοντάδες. Μέσα σε μερικές ημέρες έχουμε στη Γάζα χιλιάδες και χιλιάδες νεκρά παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι κάτι είναι σαφώς λάθος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στην Αίγυπτο

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Άζρα Ζέα και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, αρμόδιος για ανθρωπιστικά θέματα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, θα συναντηθούν με αξιωματούχους της Αιγύπτου και του ΟΗΕ στο Κάιρο για να συζητήσουν σχετικά με τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ζέα, η οποία επικεντρώνεται σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ταξιδέψει αύριο Πέμπτη στο Παρίσι, όπου θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διεθνή διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Το πέρασμα της Ράφα έκλεισε για λόγους ασφαλείας, λένε οι ΗΠΑ

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα έκλεισε σήμερα λόγω μιας απροσδιόριστης “συνθήκης ασφαλείας”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι το πέρασμα, το οποίο ελέγχει η Αίγυπτος, θα ανοίγει εκ νέου σε “τακτά διαστήματα” ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και οι ξένοι πολίτες να μπορούν να συνεχίσουν την αναχώρησή τους, δήλωσε ο Πατέλ κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 80 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες και σχεδόν 500 με 600 Αμερικανοί μένουν ακόμη να βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

“Ξέρουμε ότι βγάλαμε έξω σχεδόν 400 έως τώρα, που μας αφήνει έναν πληθυσμό περίπου πέντε έως 600 ατόμων αν υπολογίσουμε τα μέλη των οικογενειών εκεί μέσα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Στόλτενμπεργκ: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την ανθρωπιστική παύση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τις παύσεις για να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα. Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τα σχόλια αυτά σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τι συζήτησαν οι ΥΠΕΞ της G7

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συναντήθηκαν στην Ιαπωνία για να συζητήσουν για τον πόλεμο. Αφενός, καταδίκασαν τη Χαμάς και υποστήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, κάλεσαν επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει την “απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια” για τους αμάχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ιατρικής περίθαλψης.

Επιπλέον, είπαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέψει ανθρωπιστική παύση και να δημιουργήσει διαδρόμους “για να διευκολύνει την επείγουσα αναγκαία βοήθεια, τη μετακίνηση των πολιτών και την απελευθέρωση των ομήρων”.

Αυτό έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Ισραήλ. Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Τόκιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι “επιτακτική ανάγκη ο παλαιστινιακός λαός να έχει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη επίσης”.

“Αυτό που άκουσα από τους Ισραηλινούς ηγέτες είναι ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να επανακαταλάβουν τη Γάζα και να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γάζας”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα ήταν “αναπόφευκτο” το Ισραήλ να έχει την ευθύνη για την ασφάλεια της Γάζας, δεδομένου ότι διαθέτει στρατεύματα εκεί. “Αλλά η άποψή μας είναι ότι το συντομότερο δυνατό, μια κίνηση προς μια φιλειρηνική παλαιστινιακή ηγεσία είναι το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα”, συνέχισε.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους στρατιώτες την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η πολύμηνη εκστρατεία ήταν μια “εξαιρετική επιτυχία”, αν και αναφέρθηκε σε “προβλήματα”, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και των αντιαρματικών πυρών που προκάλεσαν “πολύ οδυνηρές απώλειες”.

“Η επιτυχία είναι πρωτοφανής, διότι πήγαμε εκεί μέσα και χτυπήσαμε τον εχθρό”, είπε. “Δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε μέχρι τέλους”.

Δύο συλλήψεις στη Βραζιλία με τη βοήθεια της Μοσάντ – “Σχεδίαζαν επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους”

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε σήμερα δύο μέλη μιας οργάνωσης που πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τη Χεζμπολάχ και σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα, επιδιώκοντας παράλληλα να στρατολογήσει Βραζιλιάνους, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση της έρευνας.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε ότι συνελήφθησαν στο Σάο Πάουλο δύο άτομα –τα οποία δεν κατονομάστηκαν– με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Έρευνες διεξήχθησαν επίσης στην Μπραζίλια και την Πολιτεία Μίνας Ζεράις. Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζεται η Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, η ισραηλινή Μοσάντ συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βραζιλίας και άλλες διεθνείς υπηρεσίες για να αποτρέψει μια επίθεση από τη Χεζμπολάχ στο βραζιλιάνικο έδαφος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πυρήνας που εξαρθρώθηκε στη Βραζιλία σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση σε ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους.

«Επρόκειτο για ένα εκτεταμένο δίκτυο που δρούσε και σε άλλες χώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο είπε σε μια εκδήλωση στην οποία μετείχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες για ένα «τρομοκρατικό δίκτυο που προσπαθούσε να εγκατασταθεί στη Βραζιλία».

Τον περασμένο μήνα ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας της Βραζιλίας είπαν στο Reuters ότι παρατηρείται αύξηση των αντισημιτικών σχολίων στο διαδίκτυο. «Παρακολουθούμε με ανησυχία τη σημερινή επιχείρηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Η Βραζιλία δεν έχει ιστορικό τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι δεν θα εισαχθεί εδώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», είπε ο Ρικάρντο Μπέρκινστατ, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Εβραϊκής Ομοσπονδίας της Πολιτείας Σάο Πάουλο (FiSESP).

Η Χεζμπολάχ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Αργεντινή, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ονδούρα, τις ΗΠΑ και τους περισσότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον στον Κόλπο. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου είπε το 2019 ότι σχεδίαζε να τη χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα