Πρώην φρουρός της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο φυλακίστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Πρώην φρουρός της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο φυλακίστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Ο πρώην φύλακας της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο Ντέιβιντ Μπαλαντάιν Σμιθ 2023 Metropolitan Police via AP

Ποινή φυλάκισης 13 ετών σε πρώην φρουρό που εργαζόταν στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Βερολίνο, ο οποίος συνελήφθη να κατασκοπεύει υπέρ της Ρωσίας πουλώντας "μυστικές" πληροφορίες.

Ένας πρώην φύλακας της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο καταδικάστηκε σε περισσότερα από 13 χρόνια φυλάκιση στο Old Bailey στο Λονδίνο την Παρασκευή (17/02), αφού συνελήφθη να κατασκοπεύει υπέρ της Ρωσίας.

Ο δικαστής Μαρκ Γουόλ είπε ότι ο 58χρονος Ντέιβιντ Μπαλαντάιν Σμιθ (David Ballantyne Smith) είχε συλλέξει πληροφορίες από τη βρετανική πρεσβεία “μυστικά” μεταξύ 2018 και 2021, ορισμένες από τις οποίες ήταν ξεκάθαρα χαρακτηρισμένες ως “μυστικές”. Στη συνέχεια πούλησε τις πληροφορίες στη Ρωσία ως μέρος μιας “συνεχιζόμενης” σχέσης.

“Είμαι βέβαιος ότι διαπράξατε αυτά τα εγκλήματα με σκοπό να βοηθήσετε τη Ρωσία… Το κίνητρό σας ήταν να βλάψετε τα βρετανικά συμφέροντα, είπε ο δικαστής, σύμφωνα με το Reuters. “Πληρωθήκατε από τους Ρώσους για την προδοσία σας”, πρόσθεσε.

“Από τα απόρρητα έγγραφα, ένα ήταν υψηλού επιπέδου ευαισθησίας και απευθυνόταν στον τότε πρωθυπουργό αυτής της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, που του έστειλαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου του. Μερικά από τα έγγραφα μιας κατώτερης διαβάθμισης αποκάλυψαν τα ονόματα, τις φωτογραφίες και τα προσωπικά στοιχεία του προσωπικού της πρεσβείας”, είπε ο δικαστής.

Πρώην φρουρός της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο φυλακίστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας 2023 Metropolitan Police via AP

Ο Σμιθ είχε δηλώσει ένοχος σε οκτώ κατηγορίες βάσει του Νόμου για τα Επίσημα Μυστικά, διαπράττοντας μια πράξη που βλάπτει την ασφάλεια ή τα συμφέροντα του κράτους τον Νοέμβριο του 2021, ανέφερε η PA.

Όπως αναφέρει το CNN, ο Σμιθ έστειλε δύο επιστολές σε στελέχη της ρωσικής πρεσβείας το 2020, με μία από αυτές να αποκαλύπτει την ταυτότητα ενός διπλωμάτη που είχε εργαστεί στη Ρωσία. Η δεύτερη επιστολή που στάλθηκε τον Νοέμβριο του 2020 εντοπίστηκε στον Σμιθ, προτρέποντας την αστυνομία να ξεκινήσει έρευνα.

Ο Σμιθ πληρωνόταν από τη Ρωσία σε αντάλλαγμα για την παροχή των μυστικών πληροφοριών, αποφάσισε ο δικαστής, λέγοντάς του ότι είχε αντιγράψει “σημαντικό ποσό υλικού” κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρεσβεία.

Αστυνομία στη Βρετανία 2023 Alberto Pezzali/AP Photo

“Γνωρίζατε πλήρως ότι δεν έπρεπε να είχατε αντιγράψει κανένα από αυτά τα έγγραφα και εξίσου ότι αυτά τα έγγραφα σε περίπτωση που έπεφταν σε λάθος χέρια, θα μπορούσαν να βλάψουν τα βρετανικά συμφέροντα ή να αποτελέσουν απειλή για όσους εργάζονται στη βρετανική πρεσβεία”, είπε ο δικαστής.

Ο Νικ Πράις, από την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος, είπε ότι οι ενέργειες του Σμιθ δεν οδηγήθηκαν μόνο από χρήματα και απληστία, αλλά ότι ¨”εξέφρασε έντονη αντιπάθεια προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία και εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τις ρωσικές αρχές”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα