Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Η Ελλάδα υπονομεύει σκόπιμα τη Συνθήκη της Λωζάνης

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Η Ελλάδα υπονομεύει σκόπιμα τη Συνθήκη της Λωζάνης
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2022 Vahid Salemi/AP Photo

Κρεσέντο προκλητικότητας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατηγορεί την Ελλάδα ότι διαβρώνει σκόπιμα όρους και προϋποθέσεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. "Δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση", δήλωσε.

Ευθείες βολές κατά της Ελλάδας περιελάμβανε το μήνυμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως “οι όροι και οι προϋποθέσεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ιδιαίτερα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, έχουν πρόσφατα διαβρωθεί σκόπιμα από την Ελλάδα”, τονίζοντας μάλιστα πως “δεν είναι δυνατόν για τη χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της πίστης στη Συνθήκη”.

“Η Τουρκία”, πρόσθεσε, “εδραιώνει την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα καθώς κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας”. Και συμπλήρωσε: “Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τον Μουσταφά Κεμάλ, τους συμπολεμιστές του και τους μάρτυρές μας με έλεος και τιμώ τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη”.

Ολόκληρο το μήνυμα του Τούρκου προέδρου

Σήμερα γιορτάζουμε την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας. Η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της.

Ωστόσο, την τελευταία περίοδο, ειδικά τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη αγνοήθηκαν ή σκόπιμα διαβρώθηκαν από την Ελλάδα.

Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή της πίστης στη Συνθήκη.

Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους.

Ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και τη Δημοκρατία μας, ενισχύει επίσης την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και των μαρτύρων μας με έλεος και μνημονεύω τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη“.

Η συνθήκη υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923 μετά τη νίκη των Τούρκων στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα