Προκλητικός ακόμα και μπροστά στον Μπορέλ ο Τσαβούσογλου

Προκλητικός ακόμα και μπροστά στον Μπορέλ ο Τσαβούσογλου
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεδίπλωσε όλη την ατζέντα των προκλήσεων αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ζόσεπ Μπορέλ. Προανήγγειλε διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ζόσεπ Μπορέλ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απασφάλισε.

Βάζοντας στο στόχαστρό του κυρίως τη Γαλλία, αλλά επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως αν η Ευρωπαϊκή Ενωση πάρει μία οποιαδήποτε απόφαση που θα στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να απαντησουμε. Περιμένουμε να τηρηθεί η ευρωπαϊκή υπόσχεση για το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών. Η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα εκαλαμβάνουν τη σχέση Τουρκίας-ΕΕ ως μία σχέση κρατούμενου με τις αρχές”.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε δε για μία ακόμη φορά ότι η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τους ισχυρισμούς Μακρόν ότι τουρκικά πλοία δημιούργησαν προβλήματα στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση και συγκεκριμένα σε γαλλική φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης. Ζήτησε επίσης και πάλι από τις γαλλικές αρχές να ζητήσουν συγγνώμη από την Τουρκία.

Για το Λιβυκό ζήτημα, μόλις ένα 24ώρο μετά την επίθεση σε στρατιωτική βάση επί λιβυκού εδάφους που ελέγχεται από τουρκικές δυνάμεις, ο Τσαβούσογλου τόνισε: “Η Γαλλία προσφέρει στήριξη στον Χάφταρ και υπάρχει εδώ μία προσπάθεια αποδυνάμωσης της Τουρκίας που έχει υπογράψει συμφωνίες με τη νόμιμη κυβέρνηση”.

Τέλος για την Κύπρο είπε: “Στην Κύπρο, όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, βλέπουμε ότι τα πράγματα μπλοκάρουν. Δεν είμαστε υπεύθυνοι γι’αυτό. Εχουμε όμως υποχρεώση να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν διάλογο. Ας είμαστε ειλικρινείς, ας μην ξεγελάει ο ένας τον άλλον, τότε μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες λύσεις”.

Προανήγγειλε διαπραγματεύσεις ο Μπορέλ

Από την πλευρά του ο Μπορέλ προανήγγειλε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. “Ειδικά για το θέμα διαμοιρασμού εσόδων υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Η ΕΕ θα προσπαθήσει όσον είναι δυνατόν να συμβάλει σε αυτό.Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ. Σε αυτό το θέμα άλλωστε το Συμβούλιο τη ΕΕ έχει μια καθαρή θέση” υπογράμμισε.

“Βρίσκομαι εδώ για να βρω μία λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση, σκοπεύουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών” τόνισε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία είπε ότι “η ΕΕ σκοπεύει να συνάψει νέα συμφωνία με την Τουρκία αλλά και να επικαιροποιήσει τους διμερείς δεσμούς για όλα τα ακανθώδη θεματα, όπως το Λιβυκό, το Συριακό και άλλα”.

Ο κ. Μπορέλ είπε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή κλειδί για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη είναι πού σημαντικό να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας. “Δεν μπορεί να γίνει με μονομερή προσέγγιση, χρειάζεται συνεργασία και διάλογος. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία”, ανέφερε.

Τέλος, για τη μη συμπερίληψη της Τουρκίας στη λίστα των χωρών που μπορεί να ταξιδέψει κανείς με ασφάλεια, ο Μπορέλ είπε ότι η επιτροπή λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις βασιζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν είναι τελικό και πως κάθε δύο βδομάδες αναθεωρείται η κατάσταση. Ωστόσο συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει πλήρης απαγόρευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα