‘Πρόοδο’ διαπιστώνει ο Μακρόν στην ομιλία της Μέι για το Brexit

‘Πρόοδο’ διαπιστώνει ο Μακρόν στην ομιλία της Μέι για το Brexit
French President Emmanuel Macron speaks to reporters during a news conference at United Nations headquarters, Tuesday, Sept. 19, 2017. (AP Photo/Seth Wenig) AP

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι θα ήθελε διευκρινίσεις για κάποια θέματα. Στο ίδιο μήκος κύματος η αντίδραση του επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι διαπιστώνει “προόδους” και “ανοίγματα” στην ομιλία που εκφώνησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το Brexit νωρίτερα την ίδια μέρα στη Φλωρεντία.

Η Μέι ζήτησε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος δύο ετών μετά το Brexit κατά την οποία η Βρετανία θα διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.

“Παρατηρώ προόδους” είπε ο Μακρόν, διευκρινίζοντας ότι αφήνει στον επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ, την “αποκλειστικότητα” των αντιδράσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι θα ήθελε ορισμένες “διευκρινίσεις” όσον αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, τις οικονομικές προϋποθέσεις της εξόδου και το ζήτημα της Ιρλανδίας. “Αν δεν διευκρινιστούν αυτά τα τρία σημεία, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα. Στα δύο από αυτά τα σημεία (…) έγιναν ανοίγματα, επαφίεται στον Μισέλ Μπαρνιέ να μιλήσει για αυτά”.

“Περισσότερη σαφήνεια”

«Εποικοδομητικό» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ το πνεύμα στο οποίο μίλησε στη Φλωρεντία, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετάνιας, Τερέζα Μέι. «Η ομιλία δείχνει βούληση να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς ο χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπαρνιέ σε δήλωσή του που ακολούθησε την ομιλία της Τ. Μέι.

Αναφορικά με το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» μετά την αποχώρηση από την ΕΕ στις 30 Μαρτίου 2019, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής είπε: «Σήμερα, για πρώτη φορά, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να συνεχίσει να επωφελείται από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά υπό τους σημερινούς όρους και να συνεχίσει να επωφελείται από την υφιστάμενη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Πρόκειται για μια περιορισμένη περίοδο έως δύο έτη μετά την έξοδό της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και την αποχώρησή της από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το αίτημα αυτό «θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη». «Θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017: “Εάν προβλεφθεί μια περιορισμένη χρονικά παράταση του κοινοτικού κεκτημένου, αυτό θα απαιτήσει την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, εποπτικών, δικαστικών και εκτελεστικών εργαλείων και δομών της Ένωσης”», σημείωσε ο Μ. Μπαρνιέ και κάλεσε σε γρήγορη συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου. «Όσο πιο σύντομα καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τους όρους της αποχώρησης στους διάφορους τομείς, τόσο πιο σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τη μελλοντική μας σχέση», είπε χαρακτηριστικά.

(Φωτό: AP Photo/Seth Wenig)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα