Πρόσφυγες από την Ουκρανία: Τι θα κάνει η Ελλάδα και η ΕΕ
Η Αθήνα ζητά δημιουργία μηχανισμού κατανομής των Ουκρανών προσφύγων. Θα δοθεί από την ΕΕ άδεια παραμονής για ένα τουλάχιστον έτος. Πόσοι έχουν φτάσει ήδη σε Ελλάδα και Ευρώπη
- 28 Φεβρουαρίου 2022 14:31
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέο ρεύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, η οποία αυτή τη φορά αντιμετωπίζει διαφορετικά τις ροές των κατατρεγμένων από τον πόλεμο ανθρώπων.
Και στην Ελλάδα έχει φτάσει ήδη περιορισμένος αριθμός Ουκρανών προσφύγων. Τις τελευταίες πέντε ημέρες τα σύνορα της Ελλάδας έχουν περάσει 1032 Ουκρανοί πολίτες. Σύσκεψη για τις προσφυγικές ροές από Ουκρανία συγκάλεσε μάλιστα νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, οι Ουκρανοί πολίτες που τρέχουν να ξεφύγουν από την εισβολή της Ρωσίας, μπορούν με βάση τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έτσι κι αλλιώς διαθέτουν να μπαίνουν ελεύθερα στη χώρα μας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ανέφερε δε ότι με απόφαση της ΕΕ θα δοθεί 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας των Ουκρανών πολιτών σε ευρωπαϊκές χώρες και πως η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής μεταξύ των κρατών μελών.
Χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έλαβε μέρος στο έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τόνισε ότι όλα τα κράτη- μέλη πρέπει να συμβάλλουν με υποχρεωτική αλληλεγγύη στην προστασία των προσφύγων από την Ουκρανία. Οι υπουργοί ζήτησαν από την Κομισιόν να προετοιμάσει προτάσεις για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και θα συνεδριάσουν ξανά την Πέμπτη.
Τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στην ΕΕ και ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά 4 εκ πρόσφυγες το επόμενο διάστημα.
Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία είναι τα κράτη- μέλη της ΕΕ που έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία, αλλά σημαντικός αριθμός προσφύγων κατευθύνεται και σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία.
Η ΕΕ εξετάζει ειδικότερα το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει την οδηγία περί προσωρινής προστασίας που καταρτίστηκε μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 στα Βαλκάνια αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα. Η Οδηγία προσφέρει άδεια παραμονής και εργασίας καθώς και κοινωνική πρόνοια και ιατρική κάλυψη σε όλα τα μέλη της ΕΕ για ένα έως τρία χρόνια. Ο δε πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει ζητήσει ένταξη- εξπρές της χώρας του στην ΕΕ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις