Πρόθυμη η Τουρκία να παραλάβει καρκινοπαθείς από τη Γάζα
Διαβάζεται σε 2'Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Γάζα, καθώς νοσοκομεία τίθενται εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης καυσίμων. Για το λόγο αυτό, η Άγκυρα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να παραλάβει καρκινοπαθείς από τον παλαιστινιακό θύλακα.
- 03 Νοεμβρίου 2023 01:31
Η Τουρκία είναι έτοιμη να παραλάβει καρκινοπαθείς από το Νοσοκομείο Τουρκο-Παλαιστινιακής Φιλίας της Γάζας, το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας την Τετάρτη αφού του τελείωσαν τα καύσιμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.
Το νοσοκομείο αυτό, το μοναδικό ογκολογικό στη Λωρίδα της Γάζας, αναγκάστηκε να κλείσει χθες εν μέσω των βομβαρδισμών στον θύλακα.
Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Κοτζά ανέφερε ότι εάν επιτευχθεί ο κατάλληλος συντονισμός η Τουρκία είναι έτοιμη να μεταφέρει τους καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς που χρειάζονται κατεπείγουσα βοήθεια στην Τουρκία, ώστε να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.
«Ως Τουρκία (…) είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια για να συνεχιστεί η θεραπεία των καρκινοπαθών οι οποίοι διώχνονται αναγκαστικά από το νοσοκομείο λόγω έλλειψης πόρων. Η διεθνής κοινότητα και οι αρμόδιοι θεσμοί δυστυχώς δεν έχουν αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες για να αποτρέψουν τις επιθέσεις στο νοσοκομείο. Το να σώσουμε τη ζωή των ασθενών είναι πλέον ένα καθήκον που δεν μπορούμε να αποφύγουμε», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να νοσηλεύσουν 1.000 παιδιά από τη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσουν πώς θα φύγουν από τον θύλακα.
Η Τουρκία έχει στείλει μέχρι τώρα περισσότερους από 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών στην Αίγυπτο, δηλώνοντας έτοιμη να στήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας κοντά στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας υποστήριξε σήμερα ότι τέσσερις καρκινοπαθείς πέθαναν επειδή το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο τέθηκε εκτός λειτουργίας. Ο Δρ Μαρουάν Αμπουσάντα, ο επικεφαλής χειρουργός του Νοσοκομείου Αλ Σίφα, είπε ότι η κατάσταση είναι «κάτι παραπάνω από καταστροφική» στα νοσοκομεία. «Σχεδόν μας έχουν τελειώσει τα καύσιμα (…) Οι ανάγκες είναι τεράστιες», λόγω των πολλών τραυματιών αλλά και του γεγονότος ότι οι εκτοπισμένοι αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία, εξήγησε, τονίζοντας ότι στο Αλ Σίφα νοσηλεύονται περισσότεροι από 800 τραυματίες, πολλοί περισσότεροι από τις δυνατότητες του νοσοκομείου.
Πολλοί εκτοπισμένοι άμαχοι ζουν στην αυλή και εντός του κτιρίου, στους διαδρόμους και υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει επιδημία. «Τα επείγοντα είναι υπερπλήρη. Έχουμε μηδενική δυνατότητα να νοσηλεύσουμε όλους τους τραυματίες. Κάθε ώρα έρχονται για νοσηλεία δεκάδες τραυματίες. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματική καταστροφή», είπε.