Πρώτη επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν: “Μην κλιμακώσεις στην Ουκρανία”

Διαβάζεται σε 6'
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ AP Photo

Το πρώτο τηλεφώνημα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν από την εκλογή του και μετά πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Πέμπτη, σύμφωνα με την Washington Post, που επικαλείται πηγές που έλαβαν γνώση της σχετικής επικοινωνίας.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, την ίδια ώρα που δημοσίευμα των New York Times κάνει λόγο για προετοιμασία επιχείρησης ανάκτησης των εδαφών που κατέλαβε η Ουκρανία στο Κουρσκ από τη Ρωσία, η οποία φέρεται να έχει συγκεντρώσει δύναμη 50.000 στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων Βορειοκορεατών στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τραμπ, από το θέρετρό του στη Φλόριντα, συμβούλεψε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και του υπενθύμισε τη σημαντική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το περιεχόμενο της κλήσης και μίλησε στην Washington Post. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον στόχο της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τον Τραμπ να εκφράζει ενδιαφέρον για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με την “άμεση επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία”, ανέφεραν διάφορες πηγές.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να το επιτύχει. Έχει υποδείξει ιδιωτικά ότι θα υποστήριζε μια συμφωνία όπου η Ρωσία θα διατηρούσε κάποια από τα κατεχόμενα εδάφη, και κατά τη διάρκεια της κλήσης αναφέρθηκε εν συντομία στο ζήτημα των εδαφών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η κλήση αυτή, η οποία δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, πραγματοποιήθηκε εν μέσω γενικής αβεβαιότητας σχετικά με το πώς ο Τραμπ θα αναδιαμορφώσει το διπλωματικό σκηνικό των συμμάχων και αντιπάλων των ΗΠΑ μετά τη σαρωτική του νίκη την Τρίτη.

Είχε ενημερωθεί η ουκρανική κυβέρνηση για την τηλεφωνική επικοινωνία;

Σύμφωνα με την Washington Post, η ουκρανική κυβέρνηση ενημερώθηκε για την κλήση με τον Πούτιν και δεν εξέφρασε αντίρρηση για τη διεξαγωγή της, όπως της μετέφεραν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατανοούν εδώ και καιρό ότι ο Τραμπ θα εμπλακεί με τον Πούτιν σε μια διπλωματική λύση για την Ουκρανία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο λίγο αργότερα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Κίεβο είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, είναι αναληθείς.

«Πληροφορίες ότι η ουκρανική πλευρά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το φερόμενο τηλεφώνημα είναι αναληθείς. Κατά συνέπεια, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει ή αντιταχθεί στο τηλεφώνημα», δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίκι.

Κλήσεις του Τραμπ σε 70 ηγέτες παγκοσμίως

Ο Τραμπ δήλωσε στο NBC την Πέμπτη ότι έχει μιλήσει με περίπου 70 ηγέτες παγκοσμίως από τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι — μια κλήση στην οποία συμμετείχε και ο Έλον Μασκ.

Οι αρχικές κλήσεις του Τραμπ με παγκόσμιους ηγέτες δεν πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και των διερμηνέων της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η ομάδα μετάβασης του Τραμπ δεν έχει ακόμη υπογράψει συμφωνία με τη Γενική Διοίκηση Υπηρεσιών (GSA), μια τυπική διαδικασία για τις προεδρικές μεταβάσεις. Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους καριερίστες κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετά τις διαρροές απομαγνητοφωνήσεων προεδρικών κλήσεων κατά την πρώτη του θητεία. “Απλώς τον καλούν [τον Τραμπ] απευθείας”, ανέφερε ένα από τα άτομα που γνωρίζουν τις κλήσεις.

Ο Στίβεν Τσέουνγκ, διευθυντής επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε μέσω email: «Ο Πρόεδρος Τραμπ κέρδισε αποφασιστικά μια ιστορική εκλογή, και οι ηγέτες από όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι η Αμερική θα επανέλθει στην εξέχουσα θέση της στη διεθνή σκηνή. Γι’ αυτό οι ηγέτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ανάπτυξης ισχυρότερων σχέσεων με τον 45ο και 47ο Πρόεδρο, καθώς εκπροσωπεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

Η αντίδραση Πούτιν στην εκλογή Τραμπ

Αρχικά, η Μόσχα αντέδρασε ψυχρά στη νίκη του Τραμπ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι ο Πούτιν δεν σχεδιάζει να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο μιας «μη φιλικής χώρας που εμπλέκεται άμεσα και έμμεσα σε πόλεμο εναντίον του κράτους μας».

Ωστόσο, την Πέμπτη, ο Πούτιν συνεχάρη δημόσια τον Τραμπ για τη νίκη του, επαινώντας την «ανδρική» αντίδρασή του στην απόπειρα δολοφονίας στην Πενσυλβάνια, και δήλωσε ότι είναι «έτοιμος» να συνομιλήσει μαζί του.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο δημοσιογράφος του ρωσικού κρατικού καναλιού Rossiya, Πάβελ Ζαρούμπιν, δημοσίευσε συνέντευξη με τον Πεσκόφ, στην οποία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι τα σημάδια για βελτίωση των σχέσεων υπό την προεδρία Τραμπ είναι «θετικά».

Το Κρεμλίνο επικροτεί τη μετατόπιση σε σχέση με τη “γραμμή” Μπάιντεν-Χάρις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ο Τραμπ μίλησε κατά την εκστρατεία του για το πώς βλέπει τα πάντα μέσω συμφωνιών, ότι μπορεί να κάνει μια συμφωνία που θα οδηγήσει όλους στην ειρήνη. Τουλάχιστον μιλάει για ειρήνη, όχι για αντιπαράθεση και την επιθυμία να επιφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε ότι ενώ η στρατηγική των Μπάιντεν και Χάρις σε σχέση με την Ουκρανία ήταν προβλέψιμη, «ο Τραμπ είναι λιγότερο προβλέψιμος, και επίσης είναι απρόβλεπτο σε ποιο βαθμό θα τηρήσει τις δηλώσεις που έκανε κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Ας περιμένουμε να δούμε».

Ένας πρώην Αμερικανός αξιωματούχος, γνώστης της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ-Πούτιν, ανέφερε ότι ο Τραμπ πιθανότατα δεν επιθυμεί να αναλάβει την εξουσία με μια νέα κρίση στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να προκληθεί από ρωσική κλιμάκωση. Αυτό του δίνει κίνητρο να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση του πολέμου.

Η κλήση του Τραμπ με τον Ζελένσκι την Τετάρτη ήταν φιλική, αλλά ήρθε σε μια στιγμή που οι αξιωματούχοι στο Κίεβο ανησυχούν για το τι μπορεί να σημαίνει μια προεδρία Τραμπ για τις πολεμικές τους προσπάθειες, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της κλήσης.

Η Ουκρανία χρειάζεται δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη κάθε μήνα για να συνεχίσει να αντιστέκεται στον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό της, ο οποίος έχει σημειώσει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες τους τελευταίους μήνες. Ο Τραμπ έχει εκφράσει παράπονα για το κόστος του πολέμου στους Αμερικανούς φορολογούμενους και έχει σημειώσει ιδιωτικά ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει μέρος των εδαφών της, όπως η Κριμαία, για να επιτευχθεί ειρήνη.

Οι εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και της εκστρατείας του Τραμπ αυξήθηκαν μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι σε εργοστάσιο πυρομαχικών στην Πενσυλβάνια τον Σεπτέμβριο. Η επίσκεψη στην πολιτεία-κλειδί επικρίθηκε ως πολιτικό τέχνασμα από συμμάχους του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον (Ρεπουμπλικανός-Λουιζιάνα), ο οποίος ζήτησε από τον Ζελένσκι να απολύσει την πρέσβη του στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα.

Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, ο Ζελένσκι εξετάζει μετά από αυτό υποψηφίους για την αντικατάστασή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα