Πρώτο βήμα εκτόνωσης από το Κόσοβο: Αποφυλακίστηκε ο Σέρβος αστυνομικός που “προκάλεσε” την κρίση
Έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού του Κοσόβου για την απόφαση να αποφυλακιστεί ο Σέρβος αστυνομικός, η κράτηση του οποίου προκάλεσε την κρίση. Τα άλλα αιτήματα που έχει διατυπώσει η σερβική πλευρά και ο νέος αποκλεισμός συνοριακού περάσματος.
- 28 Δεκεμβρίου 2022 18:23
Ένας Σέρβος πρώην αστυνομικός του Κοσόβου, η κράτηση του οποίου προκάλεσε μεγάλη κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, διατάχθηκε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, δήλωσε ο δικηγόρος του την Τετάρτη (28/12).
Η σύλληψη του Ντέγιαν Πάντιτς στις 10 Δεκεμβρίου οδήγησε σε διαμαρτυρίες Σέρβων του Κοσόβου, οι οποίοι έστησαν πολλά οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο Πάντιτς συνελήφθη για «τρομοκρατία» αφού φέρεται να επιτέθηκε σε αστυνομικό του Κοσόβου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.
Ο δικηγόρος του, Λιούμπομιρ Πάντοβιτς, είπε στο Associated Press τηλεφωνικά ότι ένα ανώτερο δικαστήριο του Κοσόβου αντικατέστησε την κράτηση του πελάτη του με κατ’ οίκον περιορισμό.
“Η αστυνομία (Κοσόβου) είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει τον Πάντιτς στη διεύθυνση όπου μένει” στο σερβικό βόρειο Κοσσυφοπέδιο, είπε ο δικηγόρος. Ο Πάντοβιτς είπε ότι η εκτέλεση της εντολής θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική καθώς οι αξιωματικοί του Κοσόβου θα πρέπει να περάσουν τα σερβικά οδοφράγματα κατά τη μεταφορά του Πάντιτς.
Κούρτι: “Ποιος δικαστής ενέκρινε την αποφυλάκιση;”
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερο τον Πάντιτς με κατ’ οίκον περιορισμό. «Είμαι περίεργος να μάθω ποιος είναι ο εισαγγελέας που υποβάλλει αίτημα και ποιος είναι ο δικαστής που εγκρίνει την απόφαση να τεθεί κάποιος σε κατ’ οίκον περιορισμό όταν έχει κατηγορία για τρομοκρατία», είπε ο Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου.
Η σύλληψη του Πάντιτς προκάλεσε εβδομάδες τεταμένων συγκρούσεων, με πυροβολισμούς και εκρήξεις κοντά σε περιπολίες της ειρηνευτικής δύναμης της KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ και δημοσιογράφων. Κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά.
Τελικά, η Σερβία αύξησε τη μαχητική ετοιμότητα των στρατευμάτων της στα σύνορα με το Κόσοβο, απαιτώντας τον τερματισμό των «επιθέσεων» κατά των Σέρβων του Κοσόβου.
Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η μεταφορά του πρώην αστυνομικού στο σπίτι του θα εκτονώσει τις εντάσεις, καθώς οι Σέρβοι του Κοσόβου και το Βελιγράδι έχουν διατυπώσει πολλά άλλα αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δύο άλλων Σέρβων και της απαγόρευσης εισόδου της αστυνομίας του Κοσόβου στις σερβικές περιοχές του βόρειου Κοσόβου.
Το Κόσοβο ζήτησε από τις ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εκεί, να αφαιρέσουν τα εμπόδια και άφησε να εννοηθεί ότι οι δυνάμεις της Πρίστινα θα το έκαναν εάν η ειρηνευτική δύναμη δεν αντιδρούσε. Περίπου 4.000 ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Κόσοβο μετά τον αυτονομιστικό πόλεμο του 1998-99 που έληξε με τη Σερβία να χάνει τον έλεγχο σε μια από τις τότε επαρχίες της.
Νέος αποκλεισμός συνοριακού περάσματος
Αργά την Τρίτη (27/12), οι Σέρβοι απέκλεισαν έναν από τους κύριους δρόμους από τη Σερβία προς το Κόσοβο, στο συνοριακό πέρασμα Merdare, με αποτέλεσμα οι αρχές του Κοσόβου να καλέσουν χιλιάδες ανθρώπους που κατευθύνονται στο Κόσοβο για διακοπές από ευρωπαϊκές χώρες να αποφύγουν αυτή το πέρασμα και να χρησιμοποιήσουν άλλα.
«Η ανέγερση οδοφραγμάτων στους δρόμους είναι μια παράνομη και απαράδεκτη πράξη που δεν θα γίνει ανεκτή», είπε ο Κούρτι. «Δώσαμε στην KFOR τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται για να δράσει, αλλά φυσικά, αυτός ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα», προειδοποίησε.
Αυτοσυγκράτηση ζητούν ΗΠΑ και ΕΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση σε κοινή δήλωση την Τετάρτη.
«Καλούμε όλους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να λάβουν άμεσα μέτρα για την άνευ όρων αποκλιμάκωση της κατάστασης και να απόσχουν από προκλήσεις, απειλές ή εκφοβισμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την ΕΕ.
Προστίθεται ότι και τα δύο μέρη συνεργάζονται με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κούρτι του Κοσόβου «για να βρεθεί μια πολιτική λύση… και να συμφωνήσουν για την πορεία προς τα εμπρός».
Η δήλωση χαιρέτισε, όπως είπε, διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες του Κοσόβου ότι δεν υπάρχουν κατάλογοι Σέρβων του Κοσόβου που θα συλληφθούν ή θα διωχθούν για ειρηνικές διαδηλώσεις ή για την ανέγερση οδοφραγμάτων.
«Ταυτόχρονα, το κράτος δικαίου πρέπει να γίνεται σεβαστό και κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή», τόνισε.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχη» για τις εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο.
«Τα παράνομα οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι του Κοσόβου πρέπει να καταργηθούν το συντομότερο δυνατό, και ο αποκλεισμός της συνοριακής διέλευσης Merdare από τη σερβική πλευρά επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Christofer Burger στο Βερολίνο.
«Η εθνικιστική ρητορική όπως αυτή που ακούσαμε από τη Σερβία τις τελευταίες εβδομάδες είναι εντελώς απαράδεκτη και η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας κοντά στα σερβικά σύνορα με το Κόσοβο στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα», είπε.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Οι προσπάθειες της Δύσης να μεσολαβήσει για διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο απέτυχαν, με τη Σερβία να αρνείται να αναγνωρίσει το κράτος του Κοσόβου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις