Πρωτοφανείς πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη – Κάτω από το νερό περιοχές, αναποδογύρισαν βαγόνια

Διαβάζεται σε 3'
Πλημμύρες στην Ιταλία, φωτογραφία αρχείου
Πλημμύρες στην Ιταλία, φωτογραφία αρχείου AP

Ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδροί άνεμοι προκάλεσαν πλημμύρες και καταστροφές σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές.

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη βόρεια Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, με ολόκληρες περιοχές να πλημμυρίζουν.

Σύμφωνα με το Euronews, η βόρεια Ιταλία επλήγη από σφοδρές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις, με αρκετές περιοχές, όπως η Πάντοβα και η Βιτσέντζα, να πλημμυρίζουν.

Oι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κινητοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας λέμβους για τη διάσωση των κατοίκων από τα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ τα αυτοκίνητα επιπλέουν στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Ο κυβερνήτης του Βένετο χαρακτήρισε τον κατακλυσμό ως “βόμβα νερού”, αντανακλώντας τον ξαφνικό και καταστροφικό χαρακτήρα των βροχοπτώσεων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι όχθες του ποταμού Muson dei Sassi στην περιοχή της Πάντοβα έσπασαν λόγω της υπερβολικής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές πλημμύρες.

Μια εμπορική αμαξοστοιχία ανετράπη από ριπές ανέμου 150 έως 200 km/h στο Borgo Mantovano της Λομβαρδίας.

Ο δήμαρχος Alberto Borsari σημείωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πολλοί δρόμοι και υπόγεια πλημμύρισαν, περιγράφοντας την κατάσταση ως “πραγματικά δύσκολη”, αν και ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το Μιλάνο κατέγραψε πρωτοφανή βροχόπτωση 130 χιλιοστών μέσα σε μία μόνο ημέρα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 170 χρόνια. Στο Βένετο, οι αρχές Πολιτικής Προστασίας κήρυξαν κατάσταση κόκκινου συναγερμού λόγω υπερχείλισης των λεκανών απορροής, αφού έπεσαν 70 χιλιοστά βροχής σε μόλις 30 λεπτά.

Μεγάλες καταστροφές και στη Γερμανία, με τις αρχές στο Σάαρλαντ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή σε μισό, αν όχι ολόκληρο αιώνα. Τις πλημμυρισμένες περιοχές στα νοτιοδυτικά επισκέφτηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το Σάββατο.

Εκατοντάδες πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με την γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία, στην περιοχή έπεσαν 107 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σύγκριση με τα 74 λίτρα της περσινής χρονιάς.

Υπάλληλοι της γερμανικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη υπερβεί τις 3.000 επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι περιοχές Moselle και Bas-Rhin της ανατολικής Γαλλίας που συνορεύουν με τη Γερμανία, θυμίζουν επίσης λιμνοθάλασσα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.

Η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε ραγδαία σε τέσσερα γαλλικά διαμερίσματα που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό. 

Πολίτες εγκλωβίστηκαν σε κτίρια και καταστηματάρχες προσπαθούν να περισώσουν τις περιουσίες τους.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί διασώθηκαν από πλημμυρισμένη υπόγεια διάβαση.

Πλημμύρες αντιμετωπίζουν και κάτοικοι περιοχών στη Λιέγη του Βελγίου αλλά και στην Ολλανδία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα