Ψήφο μομφής κατά του Κόρμπιν αποφάσισαν οι βουλευτές των Εργατικών
Το "κίνημα ανατροπής" των βουλευτών του Εργατικού κόμματος σε βάρος του Τζέρεμι Κόρμπιν προχωρά σε ψήφο μομφής με στόχο να αλλάξει η ηγεσία, έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Χιλιάδες οπαδοί του κόμματος έξω από το κοινοβούλιο στηρίζουν τον νεοεκλεγέντα ηγέτη
- 27 Ιουνίου 2016 21:28
Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία, με τις αναταράξεις και στο Εργατικό κόμμα, αφού μεγάλο μέρος των βουλευτών δείχνουν τον ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν ως βασικό υπαίτιο που ο πολιτικός σχηματισμός δεν κατάφερε να πείσει τα εργατικά στρώματα να επιλέξουν την παραμονή στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Οι βουλευτές που υποστηρίζουν σθεναρά την παραπάνω άποψη, κατόρθωσαν να φέρουν εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας την ψήφο μομφής.
Όπως διαβάζουμε στη Guardian, θα χρειαστούν 51 ψήφοι σε βάρος του Κόρμπιν προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά του Κόρμπιν, διαμηνύουν πως ο πολιτικός θα παραμείνει στο πόστο μέχρι να υπάρξει “πρόκληση”, ενώ θα είναι υποψήφιος εκ νέου σε περίπτωση επανάληψης εκλογών για την ηγεσία.
Την ίδια ώρα, έξω από το κοινοβούλιο, χιλιάσες υποστηρικτές του νεοεκλεγέντος ηγέτη των Εργατικών συγκεντρώνονται διαμαρτυρόμενη για την κίνηση των βουλευτών σε βάρος του. “Ας το κάνουμε ξεκάθαρο. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εκλέχτηκε μόλις εννιά μήνες νωρίτερα την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία που θα μπορούσε πολιτικός ηγέτης. Εμείς το αποκαλούμε αυτό δημοκρατίας” σημείωσε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ, στηρίζοντας τον Κόρμπιν και σημείωσε δηκτικά: “Δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα βουλευτές που δεν αποδέχονται την ηγεμονία Κόρμπιν, να υπονομεύσουν τη δημοκρατία του κινήματος”.
Κόρμπιν: Εκλέχτηκα για να αναδιανείμω τον πλούτο και την εξουσία
Ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, χωρίς όμως να αναφερθεί στη διαδικασία της μομφής εναντίον του εντός του κοινοβουλίου. “Δεν θέλω να ζω σε μια χώρα όπου υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους, ενώ τα σπίτια είναι άδεια. Δεν θέλω να αποφεύγω συζητήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί για εμένα αυτά είναι διεθνή και όχι εθνικά” ανέφερε μεταξύ άλλων, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση που δίνει φοροαπαλλαγές στους πολύ πλούσιους, ιδιωτικοποιεί συστηματικά τη δημόσια υγεία, σπρώχνοντας περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.