Ψυχρή δήλωση Λαγκάρντ: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν μας ζητηθεί

default image

Η πρώτη επίσημη δήλωση της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά το ηχηρό "όχι" στο δημοψήφισμα για την τελευταία πρόταση των θεσμών

Ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τήρησαν σιγή ιχθύος σχετικά με το χθεσινό αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος για την τελευταία πρόταση των θεσμών.

Το ΔΝΤ τοποθετήθηκε επισήμως τελικά το απόγευμα της Δευτέρας μέσω της διευθύντριας του, Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, η ίδια δήλωσε:

“Το Ταμείο σημείωσε το χθεσινό αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Παρακολουθούμε την κατάσταση συνεχώς και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν μας ζητηθεί κάτι τέτοιο”.

 

Η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ ενημερώνει για τις νέες εξελίξεις το διοικητικό συμβούλιο και θα λάβει μέρος σε συσκέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα (DSA) του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ προβλέπει νέο δάνειο 51,9 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018 και ρύθμιση του χρέους που μπορεί να αφορά ακόμα και σε “κούρεμα” κατά 53 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες η βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει στο 149,9% του ΑΕΠ το 2020, αντί στόχου για 124% του ΑΕΠ και στο 142,2% του ΑΕΠ το 2022, έναντι στόχου για επίπεδα χαμηλότερα του 110% του ΑΕΠ. Στην πρόβλεψη αυτή λαμβάνει υπόψη τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1% του ΑΕΠ για φέτος, 2% του ΑΕΠ για το 2016, στο 3% του ΑΕΠ για το 2017, στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και όλα τα επόμενα χρόνια) και υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη (ύφεση 1,2% φέτος του ονομαστικού ΑΕΠ, ανάπτυξη της τάξης του 2,8% το 2016, το 2017 κατά 4,4% και το 2018 κατά 4,5%).

Τι προτείνει:

– Διπλασιασμό της περιόδου χάριτος στα 20 χρόνια (από 10 που είναι τώρα) των δανείων από την Ευρωζώνη.

– Διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αυτών στα 40 έτη (από 20 που είναι σήμερα).

– Διατήρηση των υφιστάμενων χαμηλών επιτοκίων δανεισμού για τα νέα δάνεια ύψους 51,9 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα έως το τέλος του 2018.

Με αυτά τα μέτρα, αν και το χρέος δεν θα μειωθεί στα επίπεδα που προέβλεπε η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 (124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022), οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι κατά μέσο όρο στο 10% του ΑΕΠ ετησίως στην περίοδο 2015-2045, που διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους.

Γι’ αυτό και κατά το ΔΝΤ υπάρχουν “μεγάλες πιθανότητες” να είναι βιώσιμο, εμμένοντας όμως στα μέτρα που περιλαμβάνονταν στην πρόταση που απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Έτσι, παραμένει γρίφος η στάση της Λαγκάρντ εν όψει Συνόδου Κορυφής στην οποία ζητά να μετέχει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα