Πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει ραδιενεργό νερό στη θάλασσα

Πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει ραδιενεργό νερό στη θάλασσα
Πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα Hiro Komae, File/AP Photo

Περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα θα απελευθερώσει η Ιαπωνία μέσα στη χρονιά.

Τρόμο και ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση της Ιαπωνίας να απελευθερώσει φέτος στη θάλασσα περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) λέει ότι η πρόταση της Ιαπωνίας είναι ασφαλής, αλλά οι γειτονικές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχία, καθώς η καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα από το Τσερνόμπιλ.

Ο παροπλισμός του πυρηνικού σταθμού έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τέσσερις δεκαετίες.

“Αναμένουμε ότι η χρονική στιγμή της απελευθέρωσης θα είναι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της άνοιξης ή του καλοκαιριού”, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα περιμένει μια «περιεκτική έκθεση» από τον ΔΟΑΕ πριν από την απελευθέρωση.

Κάθε μέρα, το εργοστάσιο παράγει 100 κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού, το οποίο είναι ένα μείγμα υπόγειων υδάτων, θαλασσινού νερού και νερού που χρησιμοποιείται για να διατηρεί τους αντιδραστήρες δροσερούς. Στη συνέχεια φιλτράρεται και αποθηκεύεται σε δεξαμενές.

Με περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στο εργοτάξιο, ο χώρος εξαντλείται, αναφέρει το BBC. Το νερό φιλτράρεται για τα περισσότερα ραδιενεργά ισότοπα, αλλά το επίπεδο του τριτίου είναι πάνω από το εθνικό πρότυπο, δήλωσε ο χειριστής Tepco. Οι ειδικοί λένε ότι το τρίτιο είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί από το νερό και είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο μόνο σε μεγάλες δόσεις.

Αντιδράσεις από γειτονικές χώρες και ψαράδες

Ωστόσο, οι γειτονικές χώρες και οι ντόπιοι ψαράδες αντιτίθενται στην πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση το 2021, ενώ το Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού επέκρινε την Ιαπωνία για την έλλειψη διαφάνειας.

“Οι λαοί του Ειρηνικού είναι παράκτιοι λαοί και ο ωκεανός συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιβίωσής τους”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ Χένρι Πούνα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff.

Η Ιαπωνία παραβιάζει τη δέσμευση στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της όταν πραγματοποιήσαμε τη σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου το 2021. Συμφωνούμε ότι θα έχουμε πρόσβαση σε όλα τα διάφορα επιστημονικά και επαληθεύματα επιστημονικά στοιχεία προτού πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή. Δυστυχώς, η Ιαπωνία δεν έχει συνεργαστεί“, πρόσθεσε.

Πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα Hiro Komae/AP Photo

Ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι το 2011

Η βορειοανατολική Ιαπωνία συγκλονίστηκε από σεισμό 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου 2011, ο οποίος στη συνέχεια προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι.

Τα κύματα έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, πλημμυρίζοντας τρεις αντιδραστήρες και πυροδοτώντας μια μεγάλη καταστροφή.

Οι αρχές δημιούργησαν μια ζώνη αποκλεισμού η οποία γινόταν όλο και μεγαλύτερη καθώς διέρρεε η ακτινοβολία από το εργοστάσιο, αναγκάζοντας περισσότερους από 150.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή. Η ζώνη παραμένει στη θέση της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα