“Πυρηνικός” Πούτιν: Τα σημάδια που δείχνουν πως είναι ευάλωτος και η επιμονή των Ευρωπαίων

“Πυρηνικός” Πούτιν: Τα σημάδια που δείχνουν πως είναι ευάλωτος και η επιμονή των Ευρωπαίων
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν AP

Ο διεθνολόγος Νίκος Λυσιγάκης γράφει για τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πούτιν και για τη στάση των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ απέναντι στις "πυρηνικές απειλές".

Είναι προφανές πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το σύστημα εξουσίας στη Ρωσία κλονίζεται. Η κήρυξη μερικής επιστράτευσης, οι απειλές για χρήση πυρηνικών, η 12ωρη καθυστέρηση στο διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου αποτελούν τρανταχτά σημάδια εκνευρισμού, τα οποία συνδέονται ευθέως με όσα λαμβάνουν χώρα στα πεδία της μάχης.

Κι’ όμως η κατάρρευση του ρωσικού στρατού στις αχανείς και λασπώδεις ουκρανικές πεδιάδες και η αυτονόητη απομυθοποίηση της ρωσικής ισχύος, έχουν και πολιτικές προεκτάσεις. 

Στην πρόσφατη συνάντηση των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, της “Διεθνούς των Αυταρχικών Ηγετών” όπως τη χαρακτήρισε ο ευρωπαϊκός τύπος, ο Πούτιν δέχθηκε σημαντικές πιέσεις από την Κίνα και την Ινδία να τερματίσει την κρίση, ενώ ακόμα και ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε το Κρεμλίνο να επιστρέψει τα εδάφη στα οποία έχει εισβάλει, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δημιουργούν πια απόνερα και σε όσους ανέχονται τη συμπεριφορά της, πλην όμως δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν κανένα κόστος.

Σα να μην έφταναν αυτά, τα βίντεο με τους χιλιάδες Ρώσους να σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να μην επιστρατευτούν στο ρωσικό στρατό, προκαλούν περαιτέρω εκνευρισμό. Όχι μόνο διότι η εκστρατεία βρίσκεται σε κρίση, αλλά διότι διεθνοποιείται η διάβρωση της εικόνας ενός παντοδύναμου ηγέτη, που επί σχεδόν δύο δεκαετίες μαεστρικά είχε χτίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κι’ αν κάτι φοβάται περισσότερο από όλα ο Ρώσος Πρόεδρος είναι η στιγμή που θα πιεστεί να συμβιβαστεί.

Ευάλωτος ο Πούτιν

Είναι όμως δεδομένο πως πια, το “ουκρανικό πρόβλημα” δε μπορεί να κρυφτεί από τη ρωσική κοινωνία. Οι απαγορεύσεις πώλησης εισιτηρίων αεροπλάνων και τρένων σε άνδρες που δυνητικά θα μπορούσαν να καταταγούν, η απειλή δεκαετούς φυλάκισης όσων στρατιωτών παραδίδονται, αλλά και οι νέες διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου φέρνουν πλέον στην καθημερινότητα των Ρώσων την κατάσταση στο στρατιωτικό μέτωπο.

Κι’ όσο θα αυξάνονται οι απώλειες, τόσο περισσότερο ο Ρώσος ηγέτης θα είναι νευρικός, και κατά συνέπεια ευάλωτος.

Πώς απαντά όμως η Ευρώπη στις νέες πυρηνικές απειλές;

Η χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών επιβεβαίωσε το κοινό μέτωπο των “27” απέναντι στη ρωσική εισβολή. Όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Χοσέπ Μπορέλ, αποφασίστηκε η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ενώ ένα νέο πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης των ουκρανικών στρατευμάτων βρίσκεται ενόψει.

Στις Βρυξέλλες, και προφανώς στην Ουάσινγκτον, εκτιμούν πως η στήριξη των ουκρανικών στρατευμάτων, ακριβώς αυτή τη στιγμή που το ρωσικό στρατόπεδο βρίσκεται σε κρίση, μπορεί τελικά να αποτελέσει και το κλειδί για τον τερματισμό της εισβολής. Κι’ όσο το πολιτικό κόστος των Ευρωπαίων – λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων – μεγαλώνει, τόσο περισσότεροι αποδέχονται πως μόνο η τελική νίκη των ουκρανικών στρατευμάτων μπορεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο της ενεργειακή κρίσης που βάζει δύσκολα στις κυβερνήσεις.

Κι’ αυτή η παραδοχή μπορεί τελικά, να επιταχύνει σημαντικά τις εξελίξεις.

*Ο Νίκος Λυσιγάκης είναι διεθνολόγος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα