QatarGate: Το “ξεχασμένο” ταξίδι της Μαρί Αρενά στο Κατάρ που έφερε την παραίτησή της
Την παραίτησή της από τη θέση της προέδρου της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέβαλε η Μαρί Αρενά, στον απόηχο του σκανδάλου QatarGate. Το ταξίδι "αστραπή" στο Κατάρ και τα έξοδα που δεν δηλώθηκαν ποτέ.
- 13 Ιανουαρίου 2023 01:16
Η ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατηγορώντας τις επιθέσεις από δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους εν μέσω του σκανδάλου Qatargate.
Σε μια δήλωση που εστάλη στο βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, η Αρενά είπε ότι παραιτείται για να προστατεύσει την εικόνα της και το έργο της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η βουλεύτρια είχε ήδη αποσυρθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου που “τάραξε” το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για υποψίες διαφθοράς βουλευτών από το Κατάρ και το Μαρόκο.
Η ίδια επανέλαβε ότι δεν έχει κανένα λόγο να ντρέπεται, υποστηρίζοντας ότι, σε αντίθεση με τον Marc Tarabella, η ίδια δεν ελέγχεται για ενδεχόμενη συμμετοχή της στο σκάνδαλο. “Ούτε το γραφείο, ούτε το σπίτι μου ερευνήθηκαν και δεν εμπλέκομαι με κανέναν τρόπο”.
Το “ξεχασμένο” ταξίδι στο Κατάρ
Η παραίτησή της ήρθε λίγες ώρες αφότου το Politico δημοσίευσε μια εις βάθος έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι η Αρενά δεν δήλωσε το πληρωμένο ταξίδι της στο Κατάρ, τον Μάιο του 2022, με την ίδια να κατηγορεί τη γραμματέα της για αποτυχία δήλωσης αυτού του ταξιδιού.
Το δημοσίευμα του Politico ανέφερε ότι η Αρενά πήρε μέρος σε ένα διήμερο εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που διοργάνωσε η επιτροπή του Κατάρ στη Ντόχα.
Πρόκειται για ένα ταξίδι που δεν είχε αποκρύψει, αφού λίγες ημέρες μετά είχε αποστείλει σχετικό δελτίο Τύπου, στο οποίο υπογράμμιζε την πρόοδο που σημειώθηκε -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων- στη διοργάνωση του επερχόμενου (τότε) Μουντιάλ.
Η Αρενά διευκρίνιζε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης αποστολής, συνάντησε “μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, μετανάστες, εργάτες” και επισκέφθηκε κέντρα Αφγανών προσφύγων.
Ωστόσο, το ταξίδι αυτό δεν χρεώθηκε στον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά σε αυτόν της κυβέρνησης του Κατάρ.
Εάν το συγκεκριμένο ταξίδι στη Ντόχα στις 8 και 9 Μαΐου καταγράφηκε πράγματι στον ιστότοπο της Βουλής, δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι πληρώθηκε από το Κατάρ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα “μέτρα εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές”, ήταν απαραίτητο.
Το έγγραφο προβλέπει ότι “οι βουλευτές οφείλουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τρίτους, εάν η επιστροφή των εξόδων μετακίνησης, διαμονής ή η άμεση πληρωμή αυτών των εξόδων γίνεται από τρίτο”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις