Ράφα: Το Ισραήλ βομβαρδίζει ξανά σκηνές εκτοπισμένων – Αυξάνονται οι νεκροί

Διαβάζεται σε 8'
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι μετά τους βομβαρδισμούς σε καταυλισμό στη Ράφα
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι μετά τους βομβαρδισμούς σε καταυλισμό στη Ράφα AP Photo/Jehad Alshrafi

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στη Ράφα, ενώ νέοι βομβαρδισμοί σε καταυλισμούς αφήνουν πίσω τους κι άλλους νεκρούς Παλαιστίνιους. Στο στόχαστρο του Ισραήλ η Ισπανία μετά την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Ράφα καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ξανά τους εκτοπισμένους, με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών Παλαιστινίων να ανεβαίνει διαρκώς, ενώ σε διπλωματικό πεδίο, η – επίσημη πλέον – αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία δημιουργεί μεγαλύτερες πιέσεις στο Ισραήλ.

Είκοσι ένας Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον οι 12 από αυτούς ήταν γυναίκες, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα νέα ισραηλινά πλήγματα σε μια περιοχή με σκηνές όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι, στα δυτικά της Ράφα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα, χαρακτήρισε τη νέα επίθεση «σφαγή» ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διατάχθηκε το Ισράηλ να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα είχαν ως στόχο σκηνές εκτοπισμένων οικογενειών στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή του Μαουάσι, στη δυτική Ράφα, ανέφεραν γιατροί και κάτοικοι.

Ο Μουχάμαντ Αλ Μουγάιρ, στέλεχος της παλαιστινιακής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι από αυτό το «πλήγμα των κατοχικών (δυνάμεων) με στόχο τις σκηνές εκτοπισμένων στα δυτικά της Ράφα». Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αυτό το περιστατικό».

Οι κάτοικοι ανέφεραν επίσης κλιμάκωση των μαχών στη νότια πόλη της Γάζας που κάποτε θεωρούνταν το τελευταίο καταφύγιο της περιοχής.

Οι νέοι βομβαρδισμοί έρχονται μόλις μία ημέρα μετά την προηγούμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά σε χώρο με σκηνές για εκτοπισμένους στη Ράφα, η οποία, σύμφωνα με τους γιατρούς, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων, περίπου οι μισοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά.

Οι εικόνες απανθρακωμένων και διαμελισμένων παιδιών από εκείνη την επίθεση προκάλεσαν την κατακραυγή των παγκόσμιων ηγετών. Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «κάτι δυστυχώς πήγε τραγικά στραβά» με εκείνη την αεροπορική επιδρομή, προκαλώντας διεθνή οργή, μεταξύ άλλων και από ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι χρησιμοποίησε μικρά πυρομαχικά στην αεροπορική επιδρομή στη Ράφα και ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από δευτερεύουσα έκρηξη.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, δήλωσε την Τρίτη ότι ο στρατός έριξε δύο πυρομαχικά βάρους 17 κιλών που στόχευσαν δύο ανώτερους μαχητές της Χαμάς. Είπε ότι τα πυρομαχικά θα ήταν πολύ μικρά για να προκαλέσουν από μόνα τους πυρκαγιά και ο στρατός εξετάζει την πιθανότητα να ήταν αποθηκευμένα όπλα στην περιοχή.

Ωστόσο η πυρκαγιά θα μπορούσε επίσης να έχει αναφλέξει καύσιμα, δοχεία μαγειρικού αερίου ή άλλα υλικά στον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό που στεγάζει εκτοπισμένους.

Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να προχωρήσει, λέγοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να εισέλθουν στη Ράφα για να διαλύσουν τη Χαμάς και να επιστρέψουν τους ομήρους.

Ισραηλινά άρματα μάχης στο κέντρο της Ράφα

Ισραηλινά άρματα μάχης έφθασαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά σήμερα, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ένα ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στρατεύματα αναπτύχθηκαν κατά μήκος της νεκρής ζώνης που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν πλέον υπό τον έλεγχό τους εννέα χιλιόμετρα της στρατηγικής σημασίας διαδρομής.

Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεσή του παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Μετά το πλήγμα αυτό, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, δήλωσαν αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκούν μαχητές της Χαμάς.

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που αναφέρθηκαν από κατοίκους. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στις παρυφές της Ράφα και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές της, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.

Σκληρές δηλώσεις μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, η αναγνώριση από τις οποίες σήμερα του κράτους της Παλαιστίνης προκάλεσε την οργή των ισραηλινών αρχών, θα δώσουν “σθεναρή” απάντηση στις “επιθέσεις” της ισραηλινής διπλωματίας, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

“Θα δώσουμε μια απάντηση (…) συντονισμένη με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, οι οποίες στοχοποιούνται από το ίδιο είδος αποτρόπαιης παραπληροφόρησης και επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, μια απάντηση “σθεναρή και ήρεμη” στις “προκλήσεις” αυτές, δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες σε δημοσιογράφους.

“Κανείς δεν μπορεί να μας εκφοβίσει (…) Δεν κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική αντιδρώντας σε tweets, έχουμε ξεκάθαρες ιδέες για τον δρόμο που πρέπει να πάρουμε”, πρόσθεσε.

Η απάντηση του Δουβλίνου, της Μαδρίτης και του Όσλο θα δοθεί “την κατάλληλη στιγμή”, σημείωσε.

Ο Άλμπαρες κατηγόρησε επίσης την ισραηλινή διπλωματία ότι “ενδιαφέρεται” περισσότερο “να μιλάει με tweets παρά για τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου”, της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, το οποίο έδωσε εντολή την Παρασκευή στο Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας υιοθέτησε επισήμως σήμερα το διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης.

Η αναγνώριση αυτή, σε συντονισμό με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, είναι “απαραίτητη” για την “επίτευξη ειρήνης” ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, πέραν του ότι είναι ένα “ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης”, ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του σήμερα το πρωί ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη “εναντίον κανενός, πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ, ενός φίλου λαού (…), με τον οποίο θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση”, σημείωσε επίσης και υπογράμμισε ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αντανακλά “την απόλυτη απόρριψη εκ μέρους μας της Χαμάς, η οποία τάσσεται κατά της λύσης των δύο κρατών”.

Οι ισραηλινές αρχές αντέδρασαν κατηγορώντας τον Σάντσεθ ότι γίνεται “συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού”, σε μήνυμα που ανήρτησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, κάνοντας αναφορά στην αναγνώριση από την Ισπανία του κράτους της Παλαιστίνης, αλλά και στις επίμαχες δηλώσεις της τρίτης στην ιεραρχία της ισπανικής κυβέρνησης, της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία ζήτησε πρόσφατα την απελευθέρωση της Παλαιστίνης “από το ποτάμι ως τη θάλασσα”.

Διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση

Αντιδρώντας στην επίθεση το βράδυ της Κυριακής στον καταυλισμό όπου οικογένειες εκτοπισμένων λόγω επιθέσεων αλλού στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αναζητήσει καταφύγιο, διεθνείς ηγέτες έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.

Κάτοικοι δήλωσαν πως η περιοχή Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα της Κυριακής, εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

“Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονται υπό πυρά όλη τη νύχτα”, είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου του δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Τουλάχιστον 36.096 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 81.136 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 46 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα