Ράμα σε Σούνακ: Δεν έφεραν οι νέοι Αλβανοί τα ναρκωτικά στη Βρετανία

Ράμα σε Σούνακ: Δεν έφεραν οι νέοι Αλβανοί τα ναρκωτικά στη Βρετανία
Britain's Prime Minister Rishi Sunak, right, meets with Albania's Prime Minister Edi Rama at 10 Downing Street, in London, Thursday March 23, 2023. (Henry Nicholls/Pool via AP) Henry Nicholls/Pool via AP

Στον βρετανό πρωθυπουργό απευθύνθηκε, χωρίς να κάνει όμως ονομαστική αναφορά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, τοποθετούμενος για ζητήματα εγκληματικότητας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος επισκέπτεται τη Βρετανία, ξεκίνησε με μια συνομιλία στο αμφιθέατρο του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Chatham House.

Σε ό,τι αφορά τη μαζική μετανάστευση νέων Αλβανών στη Μεγάλη Βρετανία, ο Ράμα είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι νέοι Αλβανοί που έρχονται στη Βρετανία, αλλά οι εγκληματίες που χρησιμοποιούνται στα όνειρα και τις ελπίδες τους.

Ο κ. Ράμα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι Αλβανοί εγκληματίες δεν έφεραν το έγκλημα στην Βρετανία ούτε τα ναρκωτικά, αλλά βρήκαν μια έτοιμη αγορά.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι κοινός τόπος η οικοδόμηση κοινής επιχειρησιακής πύλης για την πάταξη των εγκληματικών δικτύων.

Εξήγησε, επίσης, πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με το κλείσιμο των συνόρων της Βρετανίας, αλλά τόνισε πώς δεν πρέπει να αφεθούν οι νέοι Αλβανοί στην εκμετάλλευση από εγκληματίες. Ο κ. Ράμα επέμεινε πολύ σε αυτή τη διάκριση λέγοντας ότι “εάν οι Βρετανοί ομολόγοι μας ακούσουν, αυτό θα είναι πολύ επιτυχημένο και αποδοτικό και για τις δύο χώρες.

“Επαίσχυντα τα σχόλια της Βρετανίδας υπ. Εσωτερικών για τους Αλβανούς υπηκόους”

Ο Ράμα είχε επικρίνει νωρίτερα την υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Σουέλα Μπρέιβερμαν, χαρακτηρίζοντας τον αποκλεισμό μεταναστών από τη χώρα του «ντροπιαστική» στιγμή για τη βρετανική πολιτική.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε επικρίνει τον περασμένο Νοέμβριο το Λονδίνο, σημειώνοντας ότι δηλώσεις της Βρετανίδας ΥΠΕΣ και άλλων αξιωματούχων εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των Αλβανών υπηκόων.

Ο Εντι Ράμα δήλωσε ότι τα σχόλια της Μπρέιβερμαν, πέρυσι, για τους Αλβανούς μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες θα μπορούσαν να θεωρηθούν από μόνα τους έγκλημα.

«Δυστυχώς, έχουμε δει τους εαυτούς μας και την κοινότητά μας να ξεχωρίζουν σε αυτή τη χώρα για πολιτικούς λόγους. Ηταν μια πολύ, πολύ ντροπιαστική στιγμή για τη βρετανική πολιτική», δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

«Αυτό που ειπώθηκε από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξεκινώντας από την υπουργό Εσωτερικών, είναι η απομόνωση της κοινότητάς μας, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει καθόλου τη Βρετανία», είπε.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών είχε βρεθεί τότε αντιμέτωπη με έντονη κριτική επειδή περιέγραψε την άφιξη των αιτούντων άσυλο ως εισβολή, με πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο από τη χρήση εμπρηστικής ρητορικής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα