Ρατσιστικά πογκρόμ στη Βρετανία – Πέρασε από Ελλάδα ο “εγκέφαλος” των ταραχών

Διαβάζεται σε 6'
Επεισόδια ακροδεξιών στη Βρετανία
Επεισόδια ακροδεξιών στη Βρετανία (James Speakman/PA via AP)

Το κύμα ακροδεξιάς βίας που πλήττει τη Βρετανία τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνεται, με τις αρχές να εξετάζουν αυστηρόμετρα μέτρα. Ποιος είναι ο “εγκέφαλος” των επεισοδίων.

Επικίνδυνη τροπή παίρνουν οι διαδηλώσεις των ακροδεξιών στη Βρετανία, με τις επιθέσεις τους κατά μεταναστών σε συνοικίες της χώρας να οξύνονται το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το BBC, ακροδεξιοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν βίαιες διαδηλώσεις το Σάββατο (3/8) και την Κυριακή (4/8), όπου κυριαρχούσαν συνθήματα κατά μεταναστών και μουσουλμάνων σε δεκάδες περιοχές από το Rotherham, το Middlesbrough, το Southport και το Belfast, μέχρι το Hartlepool, το Liverpool, το Nottingham και το Sunderland.

Όλα ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών σε μία σχολή χορού στο Σάουθπορτ της Βρετανίας και τα fake news που γρήγορα διαδόθηκαν από ακροδεξιές πηγές -και υιοθετήθηκαν από μερίδα των μέσων ενημέρωσης- σχετικά με την ταυτότητα του δράστη. Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας ότι πρόκειται για 17χρονο χριστιανό, που γεννήθηκε στη Βρετανία, αντιμεταναστευτικές και αντιιλαμικές οργανώσεις έλεγαν ότι ο δράστης ήταν “παράτυπος” μετανάστης και ριζοσπάστης μουσουλμάνος.

Έκτοτε ένα κύμα ακροδεξιάς βίας πλήττει τη χώρα, με καθημερινές διαδηλώσεις, επεισόδια και επιθέσεις σε κοινότητες μεταναστών.

Αντιμεταναστευτική διαδήλωση στην Αγγλία
Αντιμεταναστευτική διαδήλωση στην Αγγλία (AP Photo/Alberto Pezzali)

Βανδάλισαν ξενοδοχεία αιτούντων άσυλο

Την Κυριακή (4/8) εκατοντάδες ακροδεξιοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα ξενοδοχείο, όπου φιλοξενούνταν αιτούντες άσυλο, κοντά στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία. Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν παράθυρα για να μπουν στο ξενοδοχείο, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των μεταναστών, πυρπόλησαν κάδους απορριμάτων και εκτόξευσαν τούβλα κατά αστυνομικών. Δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, με τον έναν να χάνει τις αισθήσεις του στο σημείο.

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, χαρακτήρισε τις σκηνές αποτρόπαιες και υποστήριξε ότι η αστυνομία έχει την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης για αυστηρά μέτρα.

Στο Tamworth, αντιμεταναστευτικές ομάδες συγκεντρώθηκαν σε άλλο ένα ξενοδοχείο, όπου διαμένουν αιτούντες άσυλο, βανδαλίζοντάς το, ενώ ορισμένοι καταγράφηκαν να προσπαθούν να το πυρπολήσουν. Επεισόδια με τις δυνάμεις της αστυνομίας ξέσπασαν και εκεί, με έναν αστυνομικό να τραυματίζεται σοβαρά.

Στο Middlesbrough ακροδεξιοί διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα σπιτιών και αυτοκινήτων και πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών ενώ σε άλλη πόλη της Βρετανίας, στο Dorset, 600 άτομα συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Weymouth.

Να σημειωθεί ότι τόσο στο Ρόδερχαμ όσο και στην πόλη Λάνκαστερ, στα βορειοδυτικά, οργανώθηκαν αντιρατσιστικές αντιδιαδηλώσεις και η αστυνομία προσπάθησε να παρέμβει μεταξύ των δύο ομάδων για να μην συγκρουστούν.

Συνολικά, από τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Βρετανία συνελήφθησαν περισσότερα από 150 άτομα.

Έκτακτη σύσκεψη σήμερα στη Βρετανία

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη σήμερα, Δευτέρα (5/8), για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Ο  πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις σε ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν αιτούντες άσυλο στο Ρόδερχαμ, δεσμευόμενος ότι οι υπαίτιοι θα αντιμετωπίσουν τη “πλήρη ισχύ του νόμου”.

“Σας εγγυώμαι ότι θα μετανιώσατε που συμμετείχατε σε αυτές τις ταραχές, είπε σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Κυριακή (4/8), ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια, τονίζοντας ότι μουσουλμανικές κοινότητες και άλλες μειονοτικές ομάδες στοχοποιήθηκαν, με επιθέσεις σε τζαμιά και ρατσιστική βία. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα επεισόδια ως “ακροδεξιά κακοποίηση” και ζήτησε “αποφασιστική δράση”.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας για τα τζαμιά ενώ θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη έκτακτης ανάγκης για τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου, στην οποία θα συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, δημόσιοι υπάλληλοι και αξιωματικοί της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το BBC, εξετάζεται ακόμα και η 24ωρη λειτουργία των δικαστηρίων για την επιτάχυνση των διώξεων, όπως συνέβη το 2011 ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν επίσης ενισχυθεί στους δρόμους της Βρετανίας για την αντιμετώπιση των επεισοδίων.

Tommy Robinson: Ο ακροδεξιός πίσω από το κύμα βίας στη Βρετανία

Ο ακροδεξιός ακτιβιστής Tommy Robinson φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στο κύμα ακροδεξιάς βίας που πλήττει τη Βρετανία, σύμφωνα με τους The Times, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, και συγκεκριμένα στη νότια Ευρώπη,όπου παραθερίζει με την οικογένειά του.

Αρχικά, ο Robinson προέβαλε τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος στο Southport ήταν μουσουλμάνος, παρόλο που η αστυνομία είχε διευκρινίσει ότι ήταν Βρετανός, γεννημένος στο Κάρντιφ. “Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν τους λένε καμία πληροφορία. Ξέρουν ότι ο τύπος δεν είναι Βρετανός. Ξέρουν ότι είναι διαφορετικής εθνικότητας. Λέγεται ότι είναι και μουσουλμάνος,” έγραψε ο Robinson στο X (πρώην Twitter).

Σε άλλη ανάρτηση, δημοσιεύοντας στιγμιότυπα από τα επεισόδια στο Σάουθπορτ, ήδη τις πρώτες μέρες των αντιμεταναστευτικών διαδηλώσεων, έγραψε, “οι Βρετανοί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Μόλις αρχίσεις να παίζεις με τα παιδιά τους, να τους αφαιρείς την ασφάλειά τους. Τι περιμένετε να συμβεί;”.

Όπως αναφέρουν οι The Times, η ανάλυση των αναρτήσεων του Robinson στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει ότι την περασμένη Τρίτη βρισκόταν στην Ισπανία. Από εκεί, ενθάρρυνε τους ακροδεξιούς της Βρετανίας να συγκρουστούν με την αστυνομία και να επιτεθούν σε τζαμί στην παραθαλάσσια πόλη του Merseyside.

Αργότερα, φέρεται να ταξίδεψε στην Ελλάδα για να απολαύσει τις διακοπές του με τα παιδιά του, ενώ συνέχισε να προωθεί περαιτέρω τις διαδηλώσεις στη Βρετανία.

Ο Tommy Robinson, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Stephen Yaxley-Lennon, είναι ένας αμφιλεγόμενος ακροδεξιός ακτιβιστής από το Ηνωμένο Βασίλειο. Γεννημένος το 1982, έγινε γνωστός ως ιδρυτής και πρώην ηγέτης της English Defence League (EDL), μιας οργάνωσης που κατηγορείται για την προώθηση ισλαμοφοβικών απόψεων και για τη διοργάνωση βίαιων διαδηλώσεων.

Ο Robinson έχει πλούσιο ιστορικό σε δικαστικές περιπέτειες, συμπεριλαμβανομένων καταδικών για βιαιοπραγίες, χρηματικές απάτες και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Το 2018, φυλακίστηκε για περιφρόνηση του δικαστηρίου, αφού παραβίασε περιορισμούς δημοσιότητας σε υπόθεση παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης στο Λιντς, μεταδίδοντας ζωντανά έξω από το δικαστήριο και θέτοντας σε κίνδυνο τη δικαστική διαδικασία.

Παρά τη φυλάκισή του, ο Robinson διατηρεί σημαντική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, – χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο Twitter διατηρεί πάνω από 875 χιλιάδες ακόλουθους- όπου συνεχίζει να προωθεί ακραίες απόψεις και να καλεί σε διαδηλώσεις. Οι υποστηρικτές του βλέπουν σε αυτόν έναν υπερασπιστή της ελευθερίας του λόγου και της εθνικής ταυτότητας, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για την υποδαύλιση μίσους και βίας κατά των μουσουλμάνων και των μεταναστών.

Η αστυνομία του Merseyside πιστεύει ότι υποστηρικτές της English Defence League, της οποίας προηγουμένως ηγείτο ο Robinson, ευθύνονται για τον τραυματισμό περισσοτέρων από 50 αστυνομικών και την τρομοκράτηση μουσουλμάνων πιστών στο Σάουθπορτ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα