Reuters: Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας
Διαβάζεται σε 3'Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στο πλήγμα κατά της Ουκρανίας.
- 21 Νοεμβρίου 2024 17:28
Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο για να πλήξει την Ουκρανία, δήλωσαν στο Reuters δύο Δυτικοί αξιωματούχοι.
Η εν λόγω δήλωση αντικρούει την επίσημη εκδοχή της Ουκρανίας, κατά την οποία είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί έναν τόσο ισχυρό, μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο στον πόλεμο.
Οι Δυτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η εκτίμηση βασίζεται σε αρχική ανάλυση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει αυτό το συμπέρασμα.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από την Ουκρανία για να χτυπήσει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας, μια κίνηση που η Μόσχα είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι θα θεωρούσε σημαντική κλιμάκωση.
O ρωσικός βομβαρδισμός στόχευσε επιχειρήσεις και κρίσιμες υποδομές στην κεντρικοανατολική πόλη Ντνίπρο, όπως ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, την ώρα που οι ενέργειες κλιμακώνονται στον 33ο μήνα του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία.
Ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ Σέρχιι Λίσακ διευκρίνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν τις συνέπειες της επίθεσης που σημειώθηκε αφού η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας προειδοποίησε τους κατοίκους για απειλή πυραυλικής επίθεσης γύρω στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).
Ο δήμαρχος της Ντνίπρο Μπόρις Φιλάτοφ δήλωσε παράλληλα ότι από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε κέντρο αποκατάστασης, στο οποίο έσπασαν τα τζάμια και καταστράφηκε λεβητοστάσιο.
Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν εμβέλεια χιλιάδων χιλιομέτρων και μπορούν να φέρουν πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν έξι πυραύλους κρουζ Kh-101 κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Συγκεκριμένα, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Αστραχάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία, παραθέτοντας τους τύπους όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Δεν διευκρινίστηκε τι είδους διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε.
Τι είναι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
Ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) είναι ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύεται στο διάστημα και στη συνέχεια απελευθερώνει μια ή περισσότερες κεφαλές, οι οποίες εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα για να πλήξουν τους στόχους τους.
Οι ICBM θεωρούνται ότι έχουν ελάχιστο βεληνεκές 5.500 χιλιόμετρα (3.400 μίλια), ενώ ορισμένες εκδόσεις μπορούν να φτάσουν σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, πάνω από 9.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης.
Οι ICBM μπορούν να εκτοξευθούν από σιλό ή κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης και μπορούν να είναι εξοπλισμένοι με στερεά ή υγρά καύσιμα. Οι πύραυλοι με στερεά καύσιμα θεωρούνται πιο επικίνδυνοι, καθώς μπορούν να μετακινηθούν και να εκτοξευθούν πιο γρήγορα από αυτούς με υγρά καύσιμα.
Ο πρώτος πύραυλος ICBM εκτοξεύθηκε το 1957 από τη Σοβιετική Ένωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν το 1959.
Άλλοι τύποι βαλλιστικών πυραύλων περιλαμβάνουν: πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς (IRBM), με βεληνεκές μεταξύ 3.000 και 5.000 χιλιομέτρων, πυραύλους μέσου βεληνεκούς, μεταξύ 1.000 και 3.000 χιλιομέτρων, και πυραύλους μικρού βεληνεκούς, κάτω από 1.000 χιλιόμετρα.