Reuters: Ο Πούτιν έτοιμος να συζητήσει με Τραμπ για ανακωχή στην Ουκρανία
Διαβάζεται σε 3'Πηγές του Κρεμλίνου αποκάλυψαν τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία και τον ρόλο που πρόκειται να παίξει ο Τραμπ σε αυτά.
- 20 Νοεμβρίου 2024 09:25
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται διατεθειμένος να συζητήσει μια συμφωνία εκεχειρίας με τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά αποκλείει οποιαδήποτε σοβαρή εδαφική παραχώρηση και απαιτεί από το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πέντε πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις του Κρεμλίνου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία καταγράφει σαφή στρατιωτική υπεροχή.
Η Μόσχα ελέγχει περίπου το 18% της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως η Κριμαία, που προσαρτήθηκε το 2014, και το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να δεχθεί το «πάγωμα» της σύγκρουσης στα σημερινά μέτωπα. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για την ακριβή κατανομή των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες η Ρωσία θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της.
Παρότι η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περιοχών, περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο. Η Μόσχα ενδέχεται επίσης να αποχωρήσει από μικρότερες περιοχές στα βόρεια (Χάρκοβο) και νότια (Μικολάιβ), αλλά επιμένει ότι η Κριμαία δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.
Το “χαρτί” Τραμπ και οι δυσκολίες των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι για μια συμφωνία. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της στρατηγικής του παραμένουν ασαφείς, καθώς η Ουκρανία έχει διακηρύξει ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να εκδιώξει και τον τελευταίο Ρώσο στρατιώτη από τα εδάφη της, όπως αυτά ορίστηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Ουάσινγκτον έχει ενισχύσει το Κίεβο με σύγχρονα όπλα, όπως οι πύραυλοι ATACMS, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για χτύπημα εντός ρωσικού εδάφους. Αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα, με αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι τέτοιες κινήσεις περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.
Οι επιδιώξεις του Κρεμλίνου
Ο Πούτιν, ο οποίος έχει παρουσιάσει την εισβολή ως μια “ιστορική στιγμή” για τη Ρωσία, επιδιώκει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την ουδετερότητα της Ουκρανίας, τη μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και εγγυήσεις ασφαλείας από τις μεγάλες δυνάμεις. Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης παραμένει επιφυλακτικός για το εάν μια τέτοια εκεχειρία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Δύση για την επανεξοπλισμό του Κιέβου.
Το Κίεβο και η Δύση βλέπουν την εισβολή ως μια προσπάθεια αρπαγής εδαφών από τη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο τη χαρακτηρίζει ως απάντηση στη «δυτική αλαζονεία» που προωθεί την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα.
Μια ευρύτερη και μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία που θα ικανοποιεί τόσο τη Μόσχα όσο και το Κίεβο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, σύμφωνα με ειδικούς. Ωστόσο, το Κρεμλίνο φαίνεται διατεθειμένο να παρουσιάσει μια εκεχειρία που θα διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των κατεχόμενων περιοχών ως νίκη για τη Ρωσία και τους ρωσόφωνους πληθυσμούς της Ουκρανίας.