Reuters: Το ”χαρτί” του ΝΑΤΟ παίζει ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών
Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να επωφεληθεί πολιτικά από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Σουηδία και με ''όχημα'' το ΝΑΤΟ στοχεύει στην επανεκλογή του
- 26 Ιανουαρίου 2023 21:07
Δύο επεισόδια στη Στοκχόλμη αυτό το μήνα ήταν αρκετά για τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να στρέψει τα βλέμματα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ενόψει των επικείμενων πρόωρων εκλογών, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις, πάντως, συνεχίζουν να τον εμφανίζουν με χαμηλότερα ποσοστά από αυτά των υποψήφιων διεκδικητών της προεδρίας.
Η καύση ενός Κορανιού και ένα ομοίωμα του τούρκου ηγέτη που κρεμάστηκε από έναν φανοστάτη στη Σουηδία, αποτέλεσαν «βούτυρο στο ψωμί» του Ερντογάν για να μπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Τα περιστατικά, αν και δεν είναι παράνομα στη Σουηδία, δυσχέραναν την προσπάθεια της Στοκχόλμης να κερδίσει την υποστήριξη της Άγκυρας για την υποψηφιότητά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, επικαλούμενο αναλυτές, για τον Ερντογάν ήταν μια ευκαιρία να συγκεντρώσει υποστήριξη και να αποσπάσει την προσοχή από τον πληθωρισμό που βαραίνει το μυαλό των ψηφοφόρων.
Αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία του, ο τούρκος πρόεδρος υιοθέτησε μια στάση που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο παρελθόν – επικρίνοντας την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και την υποστήριξη ”μελών τρομοκρατικών οργανώσεων και εχθρών του Ισλάμ” στη Σουηδία.
Σκληρή γραμμή από την αντιπολίτευση
Οι ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, που επιδιώκει να ανατρέψει τον Ερντογάν και το ισλαμιστικών ριζών κόμμα του, επιχείρησαν αυτή την εβδομάδα να ευθυγραμμιστούν με τη θέση του και μάλιστα να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή.
Η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του Καλού Κόμματος (IYI) -του τέταρτου μεγαλύτερου του κοινοβουλίου- δήλωσε ότι θα κάνει ”ένα ακόμη πιο συγκεκριμένο βήμα” και θα καταθέσει ποινική μήνυση τόσο κατά της σουηδικής κυβέρνησης όσο και κατά των δραστών της ”άθλιας πράξης”.
”Ο Ερντογάν και οι σύντροφοί του θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής γενικά για εσωτερικά πολιτικά οφέλη” δήλωσε, την Τετάρτη, προς τα μέλη του κόμματός της.
Το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) καταδίκασε, επίσης, τα επεισόδια στη Σουηδία και δήλωσε ότι θα εξυπηρετήσουν την εκστρατεία επανεκλογής του Ερντογάν.
Παιχνίδι αναμονής
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απαιτεί την έγκριση και των 30 μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ωστόσο περνά από την ”πόρτα” της Τουρκίας η οποία ζητά από τις δύο χώρες συγκεκριμένες εγγυήσεις.
Για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας, η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι να ακολουθήσουν σκληρότερη γραμμή απέναντι σε αυτούς που η Άγκυρα χαρακτηρίζει -κυρίως Κούρδους- ως ”τρομοκράτες”.
Η Ουάσινγκτον, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ήλπιζαν ότι η Άγκυρα θα επικύρωνε τις αιτήσεις τους πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Αλλά αυτή η προοπτική φαίνεται πως ξεθώριαζε σταδιακά, ακόμη και πριν από τις διαμαρτυρίες στη Στοκχόλμη, δεδομένων των εκκλήσεων του Ερντογάν για δεκάδες εκδόσεις και απελάσεις που η σουηδική νομοθεσία δεν θα επέτρεπε.
Ο Οζέρ Σενκάρ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, δηλώνει ότι η εστίαση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας πριν από τις εκλογές επιτρέπει στον Ερντογάν να συσπειρώσει την εκλογική του βάση.
”Δημιουργεί την αντίληψη ενός “ισχυρού ηγέτη” στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αν μπορείς να εμφανίσεις ένα πρόβλημα ασφάλειας, τότε ο κόσμος συσπειρώνεται πίσω από τον ισχυρό ηγέτη” επισημαίνει.
Τόσο οι σουηδοί όσο και οι φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι η αντίδραση της Τουρκίας στις αιτήσεις τους για ένταξη -και οι ανησυχίες για την ασφάλεια- είχε εσωτερικές πολιτικές διαστάσεις.
“Φυσικά, αισθάνονται την πίεση από τις επερχόμενες εκλογές και εξαιτίας αυτού η συζήτηση είναι κατανοητό ότι έχει αναθερμανθεί με πολλούς τρόπους στην Τουρκία” δηλώνει στο Reuters ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Pekka Haavisto.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία είναι πιθανό να επικυρώσει την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου, και πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.
Ωστόσο, ένας διπλωμάτης της Δύσης -υπό το καθεστώς ανωνυμίας- υποστηρίζει το θέμα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και ότι η επικύρωση θα μπορούσε να γίνει τον Οκτώβριο, όταν το τουρκικό κοινοβούλιο θα συνέλθει εκ νέου μετά το καλοκαίρι.
Οικονομία vs Εξωτερική Πολιτική
Το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είναι σήμερα το μεγαλύτερο, είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή δύναμη στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τούρκος πρόεδρος υστερεί έναντι ορισμένων πιθανών προεδρικών διεκδικητών, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και των ιδιαίτερα δημοφιλών δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.
Ο Ερντογάν έχει προσπαθήσει να περιορίσει τα οικονομικά προβλήματα των Τούρκων, ανακοινώνοντας -μεταξύ άλλων- μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού φέτος και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για εκατομμύρια πολίτες.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η οικονομία είναι αυτή που θα αποτελέσει πιθανότατα τον καθοριστικό παράγοντα για τους περισσότερους ψηφοφόρους και όχι η εξωτερική πολιτική, εκτιμώντας ότι το παιχνίδι Ερντογάν με το ΝΑΤΟ δεν θα έχει την αναμενόμενη απήχηση.
Ο Sinan Ulgen, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα την Κωνσταντινούπολη και πρώην διπλωμάτης, σημειώνει ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα μη κομματικό ζήτημα. ”Αυτή τη φορά τα κόμματα εξουσίας και αντιπολίτευσης έχουν την ίδια θέση για το θέμα, οπότε δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα εσωτερικής πολιτικής” παρατηρεί.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις