Ριπόλ: Η ήσυχη ισπανική πόλη που έγινε άντρο τρομοκρατών
Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της μικρής καταλανικής πόλης, στην οποία ζούσε η πλειονότητα των δραστών των πρόσφατων επιθέσεων. "Καλό παιδί, πάντα ευγενικό και χαμογελαστό", "ήταν ντροπαλός, και δεν του άρεσε να τραβά την προσοχή" αναφέρουν οι κάτοικοι
- 21 Αυγούστου 2017 07:10
Οι κάτοικοι της μικρής καταλανικής πόλης Ριπόλ είναι σοκαρισμένοι, μετά τη διαπίστωση ότι δίπλα τους ζούσαν οι περισσότεροι από τους ύποπτους τρομοκράτες που εμπλέκονται στις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στην Καμπρίλς, που άφησαν 14 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες.
“Είμαστε μόνο 11.000 και μόνο το 9% είναι μετανάστες. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας”, δήλωσε ο Ζόρντι Μουνέλ, δήμαρχος της πόλης, ο οποίος έχει απευθύνει έκκληση για ηρεμία.
Το Ριπόλ βρίσκεται στους πρόποδες των Πυρηναίων, περίπου 65 χιλιόμετρα από τα γαλλικά σύνορα και είναι περισσότερο γνωστό για το ρωμαϊκό μοναστήρι της Σάντα Μαρία ντε Ρίπολ. Κανένας μέχρι πριν λίγες ώρες δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ήταν άντρο τρομοκρατών.
Τέσσερις από τους ύποπτους που σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά στην Καμπρίλς την Παρασκευή, οι Μούσα Ουκαμπίρ, Χουσεΐν Αμπουγιακούμπ, Ομάρ και Μοχάμεντ Χισαμί είτε γεννήθηκαν στο Ριπόλ είτε ζούσαν εκεί ενώ ο τέταρτος του συγκεκριμένου περιστατικού, Σαΐντ Αααλά, ήταν από το γειτονικό Ρίμπες ντε Φρεσέρ. Ο Γιούνες Αμπουγιακούμπ, που εκτιμάται ότι οδηγούσε το βαν στη Λα Ράμπλα την Πέμπτη και ο οποίος αναζητείται, επίσης ζούσε στην πόλη.
Τρεις άλλοι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένων του Ντρις Ουκαμπίρ και του αδερφού του Μούσα, συνελήφθησαν στο Ριπόλ.
“Είμαστε σε κατάσταση σοκ” δήλωσε ο Σαΐντ, πατέρας των αδερφών Ουκαμπίρ, από το χωριό του στο Μαρόκο και πρόσθεσε: “Οι γιοι μου δεν είχαν δείξει ποτέ κανένα σημάδι ριζοσπαστικοποίησης”. “Ο Μούσα ήταν καλό παιδί, πάντα ευγενικό και χαμογελαστό. Δεν κάπνιζε και δεν έπινε”, σημείωσε ο θείος τους.
Ο Αλί Γιασινέ, πρόεδρος της ισλαμικής κοινότητας Ανούρ του Ριπόλ, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα μεμπτό για τους ύποπτους. “Σπάνια ερχόντουσαν στο τζαμί. Χαιρετούσαν και αυτό ήταν όλο…Αμφιβάλλω αν κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να σας πει το χρώμα του χαλιού στο τζαμί. Αν έρχονταν πιο συχνά θα ήξεραν ότι αυτό που έκαναν – αν ήταν αυτοί που το έκαναν- δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ”.
“Στο γυμνάσιο ήμουν μαζί με τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα συμμετείχε σε κάτι τέτοιο. Ήταν ένα ντροπαλό αγόρι που δεν του άρεσε να τραβά την προσοχή”, τόνισε πρώην συμμαθητής ενός εκ των δραστών.
Η Χαλιμά, σύζυγος του Σαλ ελ-Καρίμπ, ενός από τους υπόπτους της Ριπόλ, που παραμένει υπό κράτηση, διαμαρτυρήθηκε υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος. “Είμαστε μουσουλμάνοι και αυτές οι επιθέσεις δεν μας αρέσουν”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα.
Καμία από τις πέντε επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Χιρόνα, στην οποία βρίσκεται το Ριπόλ, δεν επικεντρώθηκε στην συγκεκριμένη πόλη. Η Ισπανία και ειδικότερα η Καταλονία, ωστόσο, έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό από τις υπηρεσίες πληροφοριών ως τόπος στρατολόγησης του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Σύμφωνα με έκθεση του Real Instituto Elcano, το 2013, σχεδόν το 1/3 όσων συνελήφθησαν στην Ισπανία με κατηγορίες σχετικές με τον εξτρεμισμό, είχε βάση την Βαρκελώνη. Τον Ιούλιο του 2001, δύο μήνες πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο Μοχάμεντ Άτα, ο οποίος ηγήθηκε των χτυπημάτων είχε συναντηθεί με τον Ραμζί Μπιναλσίμπ, τον συνδετικό κρίκο της ομάδας του Άτα με την Αλ Κάιντα, στην Καμπρίλς.
(Πηγή: Guardian, φωτό: AP Photo/Francisco Seco)