Ρομάν Πολάνσκι: Δικάζεται στη Γαλλία για δυσφήμηση Βρετανίδας ηθοποιού

Διαβάζεται σε 3'
Ρομάν Πολάνσκι
Ρομάν Πολάνσκι Alastair Grant, File/AP Photo

Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία ότι δυσφήμισε μια Βρετανή ηθοποιό, η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του 1980.

Ο γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι δικάζεται, σήμερα, Τρίτη (05/03) στη Γαλλία για τις κατηγορίες ότι δυσφήμισε μία Βρετανίδα ηθοποιό που τον κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του 1980.

Ο 90χρονος καταζητείται στις ΗΠΑ για τον βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στο Λος Άντζελες το 1977 και αντιμετωπίζει πολλές άλλες κατηγορίες για φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και έχουν παραγραφεί. Όλοι οι ισχυρισμοί έχουν απορριφθεί από τον ίδιο.

Ο σκηνοθέτης κατέφυγε στην Ευρώπη το 1978 και όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του, δεν πρόκειται να δώσει σήμερα το παρών στο δικαστήριο.

Η 56χρονη κατήγορός του, Σάρλοτ Λιούις, αναμένεται να είναι παρούσα.

Το 2010, η Λιούις κατηγόρησε τον Πολάνσκι ότι την κακοποίησε σεξουαλικά “με τον χειρότερο δυνατό τρόπο” το 1983, όταν βρισκόταν στο Παρίσι για ένα casting, σε ηλικία 16 ετών. Εμφανίστηκε στην ταινία του “Pirates” το 1986.

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία, είπε ότι πρόκειται για ένα “αποτρόπαιο ψέμα” σε μια συζήτηση του 2019 με το περιοδικό Paris Match.

Σύμφωνα με το Paris Match, ο Πολάνσκι έβγαλε ένα αντίγραφο ενός άρθρου του 1999 στο News of the World και ανέφερε ότι η Λιούις έλεγε σε αυτό: “Με γοήτευε και ήθελα να γίνω ερωμένη του“.

Η Λιούις, η οποία δήλωσε ότι τα αποσπάσματα που της αποδίδονται δεν ήταν ακριβή, υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, με αποτέλεσμα ο Πολάνσκι να κατηγορηθεί αυτομάτως σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία.

Η δυσφήμιση και ο διασυρμός [των ανθρώπων] είναι αναπόσπαστο μέρος του συστήματος Πολάνσκι, και αυτό είναι που η Σάρλοτ Λιούις πολύ γενναία καταγγέλλει”, δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος της, Μπέντζαμιν Τσουάι.

Η δικηγόρος του Πολάνσκι, Delphine Meillet, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία δυσφήμιση στο άρθρο του Paris Match. “Ο Πολάνσκι έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του δημόσια, όπως και η γυναίκα που τον κατηγορεί”, είπε.

Η Λιούις είπε ότι αποφάσισε να μιλήσει το 2010 για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της νομικής ομάδας του Πολάνσκι ότι η υπόθεση του 1977 επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό.

Σημειώνεται πως η Γαλλία, η Ελβετία και η Πολωνία αρνήθηκαν να εκδώσουν τον Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ. Τα σχέδια του Πολάνσκι να προεδρεύσει στα βραβεία Σεζάρ, το γαλλικό ισοδύναμο των Όσκαρ, εγκαταλείφθηκαν στις αρχές του 2017 υπό την πίεση φεμινιστικών ομάδων.

Μεταξύ του 2017 και του 2019, τέσσερις άλλες γυναίκες κατέθεσαν ισχυρισμούς ότι ο Πολάνσκι τις κακοποίησε τη δεκαετία του 1970, τρεις από αυτές ως ανήλικες. Ο ίδιος αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς.

Μεταξύ αυτών, η Καλιφορνέζα καλλιτέχνης Μαριάν Μπερνάρντ, η οποία τον κατηγόρησε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά το 1975, αφού της ζήτησε να ποζάρει γυμνή όταν ήταν 10 ετών.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση έρχεται την ώρα που η γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία υποφέρει από τις κατηγορίες ότι για πολύ καιρό παρείχε κάλυψη σε καταχρήσεις. Στα φετινά βραβεία Σεζάρ, η ηθοποιός Judith Godrèche κατήγγειλε την “ατιμωρησία” στην κινηματογραφική βιομηχανία, αφού κατηγόρησε δύο σκηνοθέτες ότι τη βίασαν και την κακοποίησαν σεξουαλικά όταν ήταν έφηβη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα