Ρώμη: Εκατοντάδες ακροδεξιοί προέβησαν σε “ρωμαϊκό χαιρετισμό” – Κλιμακώνεται η διαμάχη για τον φασισμό
Διαβάζεται σε 3'Ενώ τα κοινωνικά δίκτυα ‘φλέγονται’, σε μεγάλο βαθμό από επικριτές της φασιστικής χειρονομίας, η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο.
- 08 Ιανουαρίου 2024 19:00
Μια σύντομη μεν, ουσιαστική δε, επιστροφή στην φασιστική 20ετία (1922-1943) έζησε για λίγες στιγμές η Ρώμη το βράδυ της Κυριακής 7/01, όταν στην περιοχή Τουσκολάνο της Ιταλικής πρωτεύουσας εκατοντάδες ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν για την επέτειο της δολοφονίας 3 ακτιβιστών του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI) το 1978, στη via Acca Larenzia (Άκα Λαρέντσια).
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αν και η επέτειος λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε μια θεσμική τελετή, παρουσία – μεταξύ άλλων – του Προέδρου της Περιφέρειας του Λατίου, Φραντσέσκο Ρόκα, αργά το απόγευμα εορτάστηκε η επέτειος με διαφορετικούς τόνους και κλίμα.
Σημειωτέον, στην ‘δεύτερη’ τελετή εκατοντάδες παρευρισκόμενοι ντυμένοι στα μαύρα χαιρέτησαν ηχηρά και με ‘ρωμαϊκό χαιρετισμό’ όταν εκφωνήθηκαν τα ονόματα των τότε θυμάτων, όπως αποκαλύπτει και σχετικό βίντεο το οποίο έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα.
Σφοδρότατες ήταν οι αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Ενώ τα κοινωνικά δίκτυα ‘φλέγονται’, σε μεγάλο βαθμό από επικριτές της φασιστικής χειρονομίας, η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο.
Η ηγέτιδα του Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, σχολίασε πως η τελετή “μοιάζει σαν να είναι το 1924”, ενώ ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Δράση μιλά για “απαράδεκτη ντροπή”.
Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μικέλα Ντι Μπιάσε, κάλεσε την κυβέρνηση “να παρέμβει άμεσα” εφόσον “η Ρώμη δεν μπορεί να είναι όμηρος των νεοφασιστών”. “Αυτές οι εικόνες βλάπτουν την εικόνα της πρωτεύουσας στην Ιταλία και στον κόσμο” υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως, νομικά, στην Ιταλία “η απολογία του φασισμού είναι έγκλημα”.
Στο θέμα της απολογίας του φασισμού, αν και με υπιότερους τόνους, τοποθετήθηκε ο ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος τελεί και χρέη γραμματέα του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια (πρώην Σίλβιο Μπερλουσκόνι), δηλώνοντας πως “είμαστε μια δύναμη που σίγουρα δεν είναι φασιστική, είμαστε αντιφασίστες”. Ο Ταγιάνι τονίζει πως “όσοι συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο πρέπει σίγουρα να καταδικαστούν από όλους, όπως πρέπει να καταδικαστούν όλες οι εκδηλώσεις υποστήριξης δικτατοριών”.
Η διαμάχη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ιταλία. Ενώ μέχρι στιγμής εκκρεμεί η τοποθέτηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι επί του θέματος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και μέλος των Αδελφών της Ιταλίας (της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι), Φάμπιο Ραμπέλι, δήλωσε πως “είναι άνθρωποι από διάφορα υπόβαθρα, ‘σκυλιά λυμένα’, εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις” που δεν έχουν καμία σχέση με το κόμμα.
Σημειώνεται δε πως ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής Βουλής παρευρέθηκε στην πρωινή, θεσμική τελετή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Πέρα από την αντιπαράθεση, με μια εν ενεργεία Δεξιά κυβέρνηση, είναι αναπόφευκτη η σύγκριση μεταξύ της μάζωξης ακροδεξιών στοιχείων στην επέτειο της Ρώμης, χωρίς καμία Αστυνομική παρέμβαση, και του περιστατικού στο Θέατρο Άλα Σκάλα του Μιλάνου, όταν τη βραδιά της πρεμιέρας της 7 Δεκεμβρίου ένας κύριος φώναξε “Ζήτω η αντιφασιστική Ιταλία” και επενέβησαν οι Αρχές για την άμεση ταυτοποίησή του. Και στην Ιταλία γίνεται ήδη συζήτηση για μεροληπτική και ιδεολογική αντιμετώπιση ενός πολιτικού φαινομένου.