Ρωσία: Αποδεκατίζονται οι “ελίτ κομάντο” του Πούτιν

Ρωσία: Αποδεκατίζονται οι “ελίτ κομάντο” του Πούτιν
Στρατιώτης κατά τους εορτασμούς στην Ημέρα των Αλεξιπτωτιστών AP

Ο διοικητής του 331ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών σκοτώθηκε στην Ουκρανία στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε μετά θάνατον με το παράσημο του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Kostroma αποτελεί μια πόλη – κλειδί για την εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι και μια πόλη που έχει καταγράψει μεγάλες απώλειες σε κατοίκους της, ακριβώς λόγω της ρωσικής εισβολής.

Στην ιστορική Kostroma φιλοξενείται το περίφημο 331ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, γνωστό και ως Kostroma Airborne Regiment, το οποίο μπήκε στο επίκεντρο της έρευνας του BBC, από την απαρχή της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, έως σήμερα. Η εν λόγω έρευνα αποκαλύπτει πως το τοπικό, ελίτ Σύνταγμα, έχει καταγράψει 39 επιβεβαιωμένους θανάτους ως τον Απρίλιο του περασμένου έτους, 62 μέχρι τα τέλη Ιουλίου και ο απολογισμός σήμερα φτάνει στους 94 νεκρούς, επίλεκτους αλεξιπτωτιστές.

Η έρευνα εστίασε σε λίστες νεκρών που καταγράφονται στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, V’Kontakte, το ρωσικό αντίστοιχο του Facebook, και σε ρεπορτάζ τοπικών μέσων. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν εικόνες του Google Street View, καθώς και δορυφορικές εικόνες από τα σημεία των μαχών.

Ένα βίντεο που ανακαλύφθηκε στο V’Kontakte έδειχνε τάφους στρατιωτών σε ένα νεκροταφείο βορειοανατολικά της Kostroma. Οι τάφοι που εμφανίζονται στα βίντεο ταιριάζουν με τα ονόματα των στρατιωτών που ταυτοποιήθηκαν από την έρευνα του BBC.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών του 331ου Συντάγματος, είναι πιθανώς κατά πολύ μεγαλύτερος. Πολλοί στρατιώτες αλεξιπτωτιστές κατάγονται από περιοχές γύρω από την Kostroma γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό πληροφοριών για αυτούς. Αρκετοί στρατιώτες έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι από τις οικογένειές τους, μερικοί εκ των οποίων ενδέχεται να συγκαταλέγονται στους νεκρούς.

Η απώλεια ανθρώπινων ζωών έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις στην Kostroma η οποία βρίσκεται 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας και έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους. Ένας τοπικός ιστότοπος ανέφερε την περασμένη άνοιξη ότι ολόκληρος ο σοβιετο-αφγανικός πόλεμος, που διήρκεσε εννέα χρόνια, κόστισε στην πόλη μόλις 56 στρατιώτες. Οι βαριές απώλειες στην Ουκρανία αποτελούν ένα δύσκολο έργο πολιτικής διαχείρισης για τις τοπικές αρχές.

Ο Sergey Sitnikov, διορισμένος κυβερνήτης του Κρεμλίνου στην Kostroma, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας κατευνασμού των αντιδράσεων. Οι επισκέψεις του σε νοσοκομεία, στρατώνες, μέχρι και στο μέτωπο των μαχών, καλύφθηκαν από την τοπική τηλεόραση.

O Vladimir Putin με τη διοίκηση των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Στρατευμάτων AP

 

Σε μια επίσκεψη στο μέτωπο τον Δεκέμβριο, ο κυβερνήτης Sitnikov ανέφερε προς τους τηλεθεατές πως “πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας ώστε να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες”, ενώ μοίραζε πακέτα βοήθειας προς τον στρατό. Παρότι θεωρείται άνθρωπος του Πούτιν, το γεγονός ότι αναγνώρισε τις ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης στο πεδίο, σηματοδότησε μια ηχηρή διαφοροποίηση με το “αφεντικό” του, το οποίο διαβεβαιώνει πως οι στρατιώτες στις κατεχόμενες περιοχές διαβιούν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.

“Σας εύχομαι υγεία, επιτυχία, ολοκλήρωση όλων των καθηκόντων και να επιστρέψετε ζωντανοί στο σπίτι”, ήταν το μήνυμα του Sitnikov προς τους αλεξιπτωτιστές της πόλης του, κατά την παρέλαση του 331ου Συντάγματος πριν από μερικούς μήνες. Στα πλάνα της παρέλασης του Νοεμβρίου, εμφανίστηκαν 150 στρατεύσιμοι πριν από την αποστολή τους στο μέτωπο.

Παρέλαση την Ημέρα των Αλεξιπτωτιστών AP

 

Η κλήση αλεξιπτωτιστών, μέρος της ευρύτερης κινητοποίησης της Ρωσίας, υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο η εκστρατεία εναντίον της Ουκρανίας έχει εξαντλήσει τον επαγγελματικό στρατό της χώρας. Το συνολικό μέγεθος του 331ου Συντάγματος θα μπορούσε να υπολογιστεί σε 1.500-1.700 επίλεκτους στρατιώτες. Αυτή τη στιγμή, τα μέλη του Συντάγματος που δρουν στην Ουκρανία, βρίσκονται στην πόλη Μπιέλγκοροντ στην δυτική Ρωσία, 40 χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα. Οι επιχειρήσεις γίνονται στην περιοχή του Ντονμπάς. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στην πόλη Κρεμίνα.

Εκτιμάται πως η “γραμμή δόρατος” του Συντάγματος, που μετέχει στις μάχες, αριθμεί περίπου 300-400 άτομα. Οι απώλειες, και η επιστροφή βαριά τραυματισμένων ανδρών, έχουν επιδράσει στην τοπική κοινότητα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες. Τα αφιερώματα και τα μνημεία που στήνονται, προσπαθούν να δείξουν πως οι σημερινοί στρατιώτες δίνουν τις ζωές τους για έναν σημαντικό σκοπό.

Ωστόσο, στα social media το BBC εντόπισε μηνύματα οργής και αγανάκτησης από τους οικείους των πεσόντων, και όχι μόνο. “Η Ουκρανία δεν είναι η πατρίδα μου, τα αγόρια μας πεθαίνουν για το τίποτα”, έγραψε χρήστης στο V’Kontakte.

Στα μέσα Μαρτίου άλλωστε, έγινε γνωστό πως στις μάχες της Ουκρανίας σκοτώθηκε ο συνταγματάρχης του 331ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, Σεργκέι Σουχάρεφ, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την κρατική τηλεόραση της Μόσχας. Μαζί του σκοτώθηκε και ο ταγματάρχης Σεργκέι Κρίλοφ, που ήταν ο αναπληρωτής του.

Δεν είναι σαφές πόση υποστήριξη έχει ο πόλεμος αυτή τη στιγμή από το ευρύτερο ρωσικό κοινό. Πέραν πάντως των απωλειών σε ανθρώπους, το Σύνταγμα έχει χάσει και βαριά άρματα, τα αερομεταφερόμενα οχήματα μάχης πεζικού, BMD – που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διαδοχικές μάχες.

Μάλιστα τα άρματα του 331, φέρουν ένα θαυμαστικό δίπλα από το χαρακτηριστικό “V”, κάτι που τα κάνει εύκολα στον εντοπισμό τους μετά την καταστροφή τους. Τα περισσότερα έχουν καταστραφεί στο Ντονμπάς, μέσα στο περασμένο καλοκαίρι. Οι αναλυτές του BBC ταυτοποίησαν τουλάχιστον 25 κατεστραμμένα BMD που έχουν σημανθεί με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, ο αριθμός εκτιμάται πως είναι πολύ μεγαλύτερος και σε αυτή την περίπτωση.

Άρματα BMD-4M στη Μόσχα AP

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σύνταγμα 331, κατηγορήθηκε για σφαγές εκατοντάδων Ουκρανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των μαχών το 2014. Στις μάχες του 2014, δέκα επίλεκτοι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές που είχαν συλληφθεί, ανταλλάχθηκαν με 200 Ουκρανούς στρατιώτες, κάτι που καταδεικνύει πόσο σημαντικό θεωρείται το εν λόγω Σύνταγμα, για “ειδικές αποστολές”. Ωστόσο, το Σύνταγμα θεωρήθηκε υπεύθυνο για τις δολοφονίες εκατοντάδων Ουκρανών στρατιωτών κατά την υποχώρησή τους, μετά την ήττα τους στη μάχη του Ilovaisk και κατά παράβαση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Αλεξιπτωτιστές του 331ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος εντοπίστηκαν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας που κατελήφθησαν από φιλορωσικές δυνάμεις, ως “εγγυητές” κυριαρχίας.

Για πολλούς Ουκρανούς, οι τελευταίες ρωσικές απώλειες θεωρούνται μια μεγάλη εκδίκηση. Μαζί με τους νεκρούς, όπως αναφέρει το BBC, τον τελευταίο καιρό έχει χαθεί και η φήμη του εν λόγω Συντάγματος, ως “το καλύτερο των καλύτερων” της στρατιάς του Πούτιν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα