Ρωσία: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν για ανταρσία – “Μείνετε στα σπίτια σας”

Ρωσία: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν για ανταρσία – “Μείνετε στα σπίτια σας”
Στρατιωτικά οχήματα στη Μόσχα TWITTER

Σε καθεστώς συναγερμού έχουν τεθεί οι ρωσικές αρχές μετά το κάλεσμα του ιδρυτή της Wagner για ανταρσία. Έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε Μόσχα και Ροστόφ -όπου φέρεται να κατευθύνονται δυνάμεις του Πριγκόζιν- εν αναμονή διαλεύκανσης της κατάστασης.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, περί «ανταρσίας κατά της στρατιωτικής διοίκησης» που σήμαναν συναγερμό.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος κάλεσε σε εξέγερση, υποστήριξε ότι ελέγχει 25.000 άνδρες με τους οποίους ζήτησε να ενωθούν οι Ρώσοι (στρατιώτες) και υποστήριξε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος».

Αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις του Κρεμλίνου, φαίνεται πως οι αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν, εξ ου και ακολούθησε ένα ντόμινο μηνυμάτων από στρατιωτικούς που καλούν σε αυτοσυγκράτηση τους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ξαφνική τροπή που παίρνουν τα πράγματα στη Ρωσία, μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες αυστηρά ελεγχόμενης διακυβέρνησης από τον Πούτιν.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS «τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στη Μόσχα, όλες οι σημαντικές εγκαταστάσεις, οι κρατικές αρχές και οι εγκαταστάσεις υποδομών και μεταφορών έχουν τεθεί υπό ενισχυμένη προστασία». Επίσης, ειδικές δυνάμεις της Ρωσικής Φρουράς έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Το BBC Russia μετέδωσε, δε, ότι μεταφέρονται στο Ροστόφ δυνάμεις του στρατού. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται αφενός κοντά στην Ουκρανία και αφετέρου διαθέτει ειδικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων.

Την τελευταία εξέλιξη, δε, επιβεβαιώνουν και ρωσικά ΜΜΕ, που αναφέρουν ότι αναπτύχθηκαν δυνάμεις στην περιοχή του αρχηγείου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) στο Ροστόφ. Όπως χαρακτηριστικά μεταδίδουν, στους δρόμους δίπλα στο αρχηγείο, υπάρχουν στρατιωτικά φυλάκια, πολλά αυτοκίνητα της αστυνομίας, καθώς και ένστολοι.

Επίσης, δίπλα στο αρχηγείο βρίσκεται ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης περιπολούν αυτοκίνητα της αστυνομίας με φάρους που αναβοσβήνουν, ενώ στα δυτικά του Ροστόφ ακούγονται οι ήχοι αεροσκαφών που πετούν.

Πριγκόζιν: «Μπαίνουμε στο Ροστόφ»

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ενώ ο Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα δεύτερο μήνυμα, στο οποίο ισχυρίζεται –χωρίς να επιβεβαιώνεται κάπως– ότι οι δυνάμεις του εισέρχονταν στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ.

«Τώρα μπαίνουμε στο Ροστόφ. Οι μονάδες του Υπουργείου Άμυνας, ή μάλλον οι στρατεύσιμοι, που επιχείρησαν να μας κλείσουν τον δρόμο, δεν τα κατάφεραν. Αν κάποιος βρεθεί στο δρόμο μας, θα καταστρέψουμε τα πάντα… Απλώνουμε το χέρι μας σε όλους. Προχωράμε μπροστά, πάμε μέχρι το τέλος».

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι όσοι ξεκίνησαν ποινική έρευνα εναντίον του δεν έχουν «κανένα συναίσθηση» και ότι είναι προδότες.

Λίγο πριν τις 4:00 δε, ακολούθησε και τρίτο μήνυμα του Πριγκόζιν που εκτόξευσε βολές κατά του υπουργού Άμυνας και του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Γερασίμοφ ότι διέταξε αεροπορική επίθεση κατά μαχητών του που «κινούνται ανάμεσα σε πολιτικά οχήματα και φορτηγά». «Δεν τον νοιάζει ποιον θα σκοτώσει. Εδώ και ενάμιση χρόνο σκοτώνουν τους πολίτες τους αντί να πολεμούν τον εχθρό».

«Αποτρέπουμε τους εγκληματίες που οδήγησαν στον θάνατο σχεδόν 100.000 Ρώσους στρατιώτες από το να σώσουν το τομάρι τους – τον Γκερασίμοφ και τον Σοϊγκού» πρόσθεσε.

Συστάσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ροστόφ

Ο κυβερνήτης του Ροστόφ, σύμφωνα με το Reuters, κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη μέγιστη συγκέντρωση όλων των δυνάμεων για τη διατήρηση της τάξης. Οι αρχές επιβολής του νόμου κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην αποχωρήσουν από το σπίτι χωρίς να το χρειαστείτε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο Twitter, μάλιστα, κυκλοφόρησαν εικόνες που φέρεται να δείχνουν δυνάμεις της Βάγκνερ να συγκρούονται με ρωσικά στρατεύματα έξω από το Ροστόφ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται η αυθεντικότητα του εν λόγω υλικού.

FSB: Ο Πριγκόζιν καλεί σε εμφύλιο πόλεμο

Από την πλευρά της, η Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) προέτρεψε τους μαχητές της ομάδας Wagner να μην ακολουθήσουν τις εντολές του αρχηγού τους και τούς κάλεσε να λάβουν μέτρα για τη σύλληψή του, μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αρκετά εκ των οποίων διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να τη μεταδώσουν.

«Καλούμε τους μαχητές της Wagner να μην κάνουν ανεπανόρθωτα λάθη, να σταματήσουν κάθε βίαιη ενέργεια εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές και προδοτικές εντολές του Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για τη σύλληψή του» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Πριγκόζιν αποτελούν στην πραγματικότητα εκκλήσεις για την έναρξη ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελούν μαχαιριά στην πλάτη των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν τις φιλοφασιστικές ουκρανικές δυνάμεις» προστίθεται.

Η υπηρεσία επανέλαβε ότι οι ευρέως διαδεδομένες δηλώσεις σχετικά με τα πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην Wagner «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν πρόκληση».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα