Ρωσία: “Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ένταση από την επίσκεψη της Πελόζι”

Ρωσία: “Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ένταση από την επίσκεψη της Πελόζι”
Αναχώρηση της Νάνσι Πελόζι από την Ταϊβάν AP

Ως μια "πρόκληση" χαρακτήρισε εκ νέου η Ρωσία την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ενώ τόνισε πως "δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ένταση" που προκλήθηκε στην Κίνα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως το επίπεδο της έντασης που προκλήθηκε από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, “δεν πρέπει να υποτιμηθεί”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κόσμος είναι πιο κοντά στον πόλεμο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι υπέρ της χρήσης αυτής της λέξης, αλλά επανέλαβε πως η επίσκεψη ήταν “πρόκληση”.

Πρόσθεσε πως δεν σχεδιάζονται επιπλέον επαφές ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ υπό το φως της επίσκεψης.

Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του Πεκίνου σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς εντάσεις είναι ήδη αυξημένες λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Λαβρόφ: Η Ουάσινγκτον θέλει να εκνευρίσει το Πεκίνο

H επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εκνευρίσει την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

“Δεν βρίσκω κανέναν άλλο λόγο να προκαλέσουν τέτοια ενόχληση σχεδόν από το πουθενά γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας”, είπε ο Λαβρόφ από την Μιανμάρ, την οποία επισκέπτεται.

Η επίσκεψη της Πελόζι χθες, Τρίτη, στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν ήδη διεθνείς εντάσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει προσφέρει τη στήριξή της στην Κίνα, με την οποία έχει συνάψει ισχυρή συνεργασία τα τελευταία χρόνια, και έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι η επίσκεψη της Πελόζι την θέτει σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο υποστηρίζουν την αρχή της “Ενιαίας Κίνας” αναγνωρίζοντας την Ταϊβάν ως τμήμα της Κίνας και αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της νήσου.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με μια νέα συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, η οποία θα αντικαταστήσει τη συμφωνία του 2011, την αποκαλούμενη New START.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να «διαπραγματευτεί γρήγορα ένα νέο πλαίσιο ελέγχου των εξοπλισμών» για να αντικαταστήσει την New START όταν λήξει η ισχύς της το 2026, ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε ένα πυρηνικό πόλεμο.

«Τους έχει γίνει συνήθεια να ανακοινώνουν πράγματα από το μικρόφωνο και μετά να τα ξεχνούν», είπε ο Λαβρόφ. «Δεν υπήρξαν προσεγγίσεις προς εμάς για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα