Ρωσία: Διαδηλώνουμε για τους παππούδες μας που βρίσκονταν στα γκουλάγκ
Ρώσος διαδηλωτής που πρωτοστατεί στην πόλη του στις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παίρνει το ρίσκο.
- 09 Μαρτίου 2022 06:43
Οι Ρώσοι που δεν συμφωνούν με τον πόλεμο που διεξάγει η χώρα τους στην Ουκρανία νιώθουν αυτές τις ημέρες ξένοι μέσα στην πατρίδα τους. Ειδικά όσοι διαδηλώνουν στους δρόμους κατά το πολέμου όχι μόνο ρισκάρουν μία ενδεχόμενη σύλληψη (γεγονός που στη Ρωσία δεν υποτιμάται σε καμία περίπτωση) αλλά κινδυνεύουν να θεωρηθούν απάτριδες, μέχρι και προδότες.
Ο Αλεξάντερ ζει σε μία πόλη της Σιβηρίας. Διαδηλώνει όλες τις τελευταίες ημέρες. Και μας ζητά να μην δημοσιεύσουμε το επίθετό του για ευνόητους λόγους: “Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Δυστυχώς η ρωσική κοινωνία είναι διχασμένη. Η προπαγάνδα που εχει μπάτζετ δισεκατομμυρίων δολαρίων κάνει τη δουλειά της και πείθει πολλούς ανθρώπους να πιστέψουν ότι το μαύρο είναι άσπρο και ο πόλεμος, ειρήνη” μας λέει με γραπτό του μήνυμα.
“Ομως”, συνεχίζει “μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, υπάρχουν πολλοί που δεν αποδέχονται τη βία που χρησιμοποιείται για λογαριασμό τους. Είναι γεγονός ότι είχαμε αρκετό χρόνο και ευκαιρίες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος να λάβουμε κάθε είδους εναλλακτική ενημέρωση και να ζήσουμε σ’ ένα σχετικά δημοκρατικό περιβάλλον σε σχέση με την πληροφορία”. Ο Αλεξάντερ κοντολογίς λέει ότι όποιος ήθελε, την αλήθεια την μάθαινε.
Τον ρωτήσαμε γιατί διαδηλώνει αν και γνωρίζει τους μεγάλους κινδύνους. “Διαδηλώνουμε για χάρη των παππούδων μας που βρίσκονταν στα γκουλάγκ γιατί έλεγαν την αλήθεια για ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Διαδηλώνουμε για τους γονείς μας που ήταν πολύ απασχολημένοι στο να χτίσουν μία δημοκρατική κοινωνία τα προηγούμενα τριάντα χρόνια, τόσο που δεν πρόσεξαν ότι η εξουσία συγκεντρώθηκε στα χέρια ενός παράφρονα. Και διαδηλώνουμε για τους εαυτούς μας για να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά μας και τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, για να κυκλοφορούμε με το κεφάλι ψηλά, επειδή είμαστε με το μέρος του μέλλοντος, ενός μέλλοντος που πρέπει να είναι λαμπρό”.
Μας μιλά επίσης για την καταστολή των αρχών: “Από τις 24 Φεβρουαρίου κιόλας, ο όγκος της καταστολής ήταν πρωτοφανής. Στην κεντρική πλατεία της πόλης μου οι αστυνομικοί είναι συνεχώς παρόντες όπως και οι κλούβες. Στις 6 Μαρτίου, ημέρα των πανρωσικών αντιπολεμικών διαδηλώσεων, υπήρχε στους δρόμους πολύ περισσότερη αστυνομία σε σχέση με τις διαδηλώσεις για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Η αλήθεια είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση φοβάται. Είδαμε συνταγματάρχες δίπλα στην αστυνομία. Τα όργανα της τάξης φαίνεται ότι συνειδητοποιούσαν ότι διαπράττουν εγκλήματα”.
Οι δε συλλήψεις μας ενημερώνει “είναι χιλιάδες σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Τα σχετικά ρεκόρ έχουν σπάσει. Και αυτό παρά τον απαράδεκτο νόμο για τα “fake news” σύμφωνα με τον οποίο κάθε ένας από τους συλληφθέντες μπορεί να καταδικαστεί από 3 έως 15 χρόνια! Αυτή η διαθεσιμότητα του κόσμου μας γεμίζει ελπίδα. Δεν μπορούμε καν να υπολογίσουμε πόσος κόσμος κινητοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες”.
Τα media στη Ρωσία επαναλαμβάνουν σχεδόν μονότονα το αφήγημα Πούτιν. Ο Αλεξάντερ μας εξηγεί ότι “κατά τις δύο εβδομάδες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τα ελεύθερα media στη Ρωσία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Το καθεστώς βιάστηκε και ότι έκανε, το έκανε αγενώς. Το Ekho Moskvy, το Meduza και το Dozhd ουσιαστικά καταστράφηκαν. Αλλα ανεξάρτητα media, για την ασφάλεια των εργαζομένων τους, είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιούν μόνο επίσημες πηγές και ανακοινώσεις”.
“Η ελευθερία του λόγου στη Ρωσία, η οποία έτσι και αλλιώς αντιμετώπιζε προβλήματα, δέχθηκε ένα πολύ δυνατό χτύπημα στο κεφάλι και άρχισε να θάβεται ζωντανή. Το μόνο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η σύνδεση με τα εναλλακτικά δίκτυα, το telegram κυρίως, μέχρι να το εξαφανίσουν και αυτό. Το να σπάσει κανείς αυτό το μπλοκ στην πληροφορία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο” γράφει ο Αλεξάντερ πριν ολοκληρωθεί η διαδικτυακή στιχομυθία μας.
Συλλαμβάνεσαι; Μπορεί να παγώσουν οι τραπεζικοί σου λογαριασμοί
Πίσω στη Μόσχα, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη για όσους δουλεύουν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η επικοινωνία μας με συγκεκριμένη πηγή έγινε με μεγάλη δυσκολία και καθυστερήσεις.
Τα όσα μάθαμε όμως για τη μοίρα αυτών συλλαμβάνονται αυτές τις ημέρες στη Ρωσία για διαδηλώσεις κατά του πολέμου έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. “Oι συνθήκες κράτησης δεν είναι τόσο κακές. Κρατούμενοι μπορούν να έχουν μαζί τους το κινητό τους τηλέφωνο, να τραβούν φωτογραφίες κτλ. Αλλά το πιο τροματικό δεν είναι οι συνθήκες κράτησης” εκμυστηρεύεται η πηγή που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της.
“Η αστυνομία μπορεί να συλλάβει τον οποιονδήποτε αμέσως μετά την προσωρινή απελευθέρωσή του.Να περιμένει δηλαδή στα σκαλιά ενός τμήματος για να αποδώσει κατηγορίες πχ για σχόλια στο facebook. O κόσμος έτσι δεν μπορεί να προβλέψει για πόσο καιρό θα παραμείνει υπό κράτηση. Μετά την τρίτη διοικητική κράτηση (15+15+30 ημέρες), ο κρατούμενος κινδυνεύει με αλλά δύο χρόνια φυλάκιση σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα”.
Και αυτό γιατί “η έννοια του εξτρεμισμού είναι ιδιαίτερα “εύκαμπτη” σήμερα στη Ρωσία. Και φυσικά συμπεριλαμβάνει πράξεις διαμαρτυρίας. Ο καθένας μπορεί να συμπεριληφθεί στον κατάλογο εξτρεμιστών (RosFinMonitoring) χωρίς καν απόφαση δικαστηρίου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και οικονομικές κυρώσεις. Οι λογαριασμοί του “εξτρεμιστή” στην τράπεζα “παγώνουν”. Η διαδικασία της εξόδου από την εν λόγω λίστα δεν είναι ξεκάθαρη και στηρίζεται εξ ολοκλήρου στις προσωπικές απόψεις όσων ερευνούν”.
“Ειδικά για τους νεότερους ανθρώπους που συλλαμβάνονται από την αστυνομία, το πιο σοκαριστικό κομμάτι είναι οι επισκέψεις των αρχών στο σπίτι του. Ερωτώνται γείτονες, σχηματίζεται το προφίλ του “δράστη”, ερευνώνται οι προσωπικοί του χώροι κτλ. Οι κυρώσεις επεκτείνονται μέχρι την εργασία του συλληφθέντα. Κάθε είδους ακτιβιστής μπορεί να απολυθεί αν εργάζεται για κυβερνητική οργάνωση, πανεπιστήμιο, σχολείο, δημοτική υπηρεσία, ή δημόσιο μέσο μεταφοράς. Το σύστημα δεν είναι εύκολα προβλέψιμο, είναι κατασταλτικό. Την ίδια ώρα, όλοι οι νόμιμοι μηχανισμοί για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικονομική ζωή απλά δεν λειτουργούν”.
Η συνομιλία κάπου εκεί διακοπτέπται γιατί ο φόρτος εργασίας των ανθρώπων στις ΜΚΟ αυτόν τον καιρό είναι τεράστιος, όπως τεράστια είναι και η αβεβαιότητα για το μέλλον των γενναίων Ρώσων που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα του πολέμου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις