Ρωσία-Δύση: Το χάσμα είναι ακόμα τεράστιο ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται
Αν και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα κλείσει σε λίγες ημέρες τρεις μήνες, Ρωσία και Δύση εκπέμπουν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος με τις ελπίδες για ειρήνευση να περιορίζονται.
- 09 Μαΐου 2022 22:02
Αν κάτι έγινε σαφές από τις δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν τη Δευτέρα, ακριβώς 77 χρόνια μετά τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη και την κατάληψη του Βερολίνου είναι ότι οι πάλαι ποτέ σύμμαχοι αντιλαμβάνονται εντελώς διαφορετικά την πραγματικότητα όπως αυτή εκτυλίσσεται στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.
Σε ότι αφορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν φυσικό και επόμενο τη Δευτέρα στη μεγάλη φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, να επιμείνει στο αφήγημά του το οποίο έχει ελάχιστα αλλάξει από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αφού έκανε πάλι λόγο για “ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία” επανέλαβε ότι η Δύση, με τη στάση της, οδήγησε τα πράγματα στο απροχώρητο. “Η Ευρώπη δεν ήθελε να μας ακούσει όταν ζητούσαμε ένα δίκαιο συμβιβασμό ενώ γενικά η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ηγέτης μπροστά στα στρατεύματά του.
Μάλιστα, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι “στο Κίεβο έλεγαν ότι μπορεί να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ άρχισε να εξερευνά τα εδάφη που βρίσκονται κοντά μας. Αυτό ήταν μία προφανής απειλή για τη χώρα μας και τα σύνορά μας, υπήρχε ανάγκη να πολεμήσουμε”.
Ο Πούτιν πάντως δεν επανέλαβε τα περί προσπάθειας αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας υπογράμμιζοντας παράλληλα την ανάγκη να αποφευχθεί “η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκοσμίου πολέμου” χωρίς όμως να διευκρινίσει πως σκοπεύει ο ίδιος και η χώρα να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση στα ουκρανικά μέτωπα. Αναφορές στη συντέλεια του κόσμου δεν έγιναν πάντως, παρά τις αντίθετες προαναγγελίες μεγάλων ΜΜΕ, κυρίως δυτικών.
Ασυμφωνία χαρακτήρων
Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του, ο μόνος ηγέτης της Δύσης που τοποθετήθηκε μέσα στην ημέρα διατύπωσε ξανά την πρόθεσή του να συμβάλλει έτσι ώστε “αυτός ο πόλεμος να λήξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα”. Δεν εξήγησε όμως το πως αυτό μπορεί να συμβεί και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, διπλωματικού χαρακτήρα, θα πρέπει να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος πρόσφατα επανεκλέχθηκε, μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγια. “Δρούμε ως Ευρωπαίοι για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, για την επιστροφή της ειρήνης στην ήπειρό μας”, είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι “είναι αρμοδιότητα της Ουκρανίας να ορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία”. Οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις πάντως, όπως αυτές κατέστησαν δυνατές, δεν οδήγησαν σε θεαματικά αποτελέσματα. Κάθε άλλο, βρισκόμαστε ήδη στην 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής.
Τι έκανε την ίδια ώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Τζο Μπάιντεν; Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN συμβούλευε, σε αυστηρό τόνο, τους επιτελείς της CIA να μην μοιράζονται μυστικά αρχεία και στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με τους Ουκρανούς. Γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι πίσω από στρατιωτικές επιτυχίες των Ουκρανών όπως η βύθιση του πολεμικού πλοίο Moskva βρίσκεται η CIA γεγονός που διαψεύστηκε μάλλον χαλαρά από τις αμερικανικές αρχές.
Οι διαρροές όμως στον αμερικανικό τύπο ήταν συνεχείς κάτι που προκάλεσε ακόμα και ενόχληση παλιών, εν αποστρατεία πλέον, αξιωματικών της CIA που τόνισαν ότι μάλλον δεν είναι πολύ σοφό η αμερικανική πλευρά να επικοινωνεί προς τα έξω τέτοιου τύπου επεμβάσεις.
Ο Μπάιντεν βέβαια επιχείρησε να κλείσει τη στρόφιγγα των διαρροών, όχι να λάβει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση. Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είτε το θεωρεί, προσώρας, ανέφικτο είτε ασύμφορο για τα αμερικανικά συμφέροντα τα οποία εξακολουθούν να στηρίζουν εμπράκτως την Ουκρανία σε όλους τους τόνους.
Τελικό συμπέρασμα: Δεν διαφαίνεται ακόμα το φως της ειρήνης στον ορίζοντα…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις