Ρωσία: Επανέρχεται στην συμφωνία για τα σιτηρά

Ρωσία: Επανέρχεται στην συμφωνία για τα σιτηρά
Το φορτηγό πλοίο Razoni 2022 Emrah Gurel/AP Photo

Την επαναφορά της στην συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ρωσία το μεσημέρι της Τετάρτης

Επιστρέφει στην συμφωνία για τα σιτηρά η Ρωσία, μετά την αναστολή της συμμετοχής της το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η Ρωσία φέρεται, σύμφωνα με το Tass να έλαβε από την ουκρανική κυβέρνηση εγγυήσεις ότι τα εμπορικά πλοία δεν θα χρησιμοποιηθούν για ‘στρατιωτικές επιχειρήσεις”΄εναντίον της, καθώς είχε αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία μετά από επίθεση σε πλοία του πολεμικού της ναυτικού στην Κριμαία, επίθεση για την οποία κατηγόρησε την Ουκρανία. Η Μόσχα ισχυρίστηκε, χωρίς να παράσχει σχετικές αποδείξεις, ότι η διακίνηση σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας ενείχε κινδύνους για την ίδια.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το μέλλον της συμφωνίας που συνήφθη με πρωτοβουλία της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών το καλοκαίρι ήταν αβέβαιο τις τελευταίες ημέρες. Χθες, Τρίτη, ο Ερντογάν και ανώτερα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης είχαν μπαράζ επαφών με την ρωσική και ουκρανική πλευρά προκειμένου να τεθεί και πάλι σε εφαρμογή η συμφωνία.

ΟΗΕ: “Χαιρετίζει” την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε “θερμά” σήμερα την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, ανέφερε ο εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας “συνεχίζει τις προσπάθειές του μαζί με όλους τους παράγοντες για την ανανέωση και την πλήρη εφαρμογή της Πρωτοβουλίας (της Μαύρης Θάλασσας, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου) και είναι επίσης προσηλωμένος στην άρση των εναπομεινάντων εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων”, πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα